DIICOT trebuie să se pronunţe rapid în dosarul Rodipet

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 5 iunie 2012

DIICOT trebuie să se pronunţe rapid în dosarul Rodipet

Hassan Awdi: Dacă fratelui meu i se reînnoieşte interdicţia de a părăsi ţara, vom apela la CEDO şi la tribunalele din SUA

Pe 22 iunie se împlinesc 2 ani de la începerea urmăririi penale a fraţilor Awdi în dosarul Rodipet, alături de alţi 7 inculpaţi. În iunie 2010, Hassan Awdi, Mehdi Awdi şi alte 7 persoane bănuite că au devalizat Rodipet au primit interdicţia de a părăsi ţara. Patronul Rodipet, Hassan Awdi, era plecat din România în acel moment, astfel că reţinerea sa a fost imposibilă, însă fratele său, Mehdi Awdi, aflat aici, a primit interdicţie să plece din Româ-nia.

Dacă procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) nu dau o soluţie în dosarul Rodipet până pe 22 iunie, persoanele urmărite penal pot părăsi ţara.

Pentru că fraţii Awdi au fost incriminaţi şi în dosarul CFR Mesagerie (în martie 2012), Mehdi Awdi nu va putea ieşi din România în următorii doi ani, chiar dacă procurorii nu se pronunţă în dosarul Rodipet până la termenul de 22 iunie, ne-au declarat surse apropiate anchetei.

Ziarul "BURSA" a înaintat o adresă DIICOT, în care a întrebat instituţia dacă se va pronunţa până pe 22 iunie asupra dosarului Rodipet, solicitând, totodată, o întâlnire cu procurorul şef, Codruţ Olaru. Am primit următorul răspuns: "Vă facem cunoscut că dosarul penal la care faceţi referire este în curs de soluţionare, motiv pentru care cererea de a avea o întrevedere cu domnul procuror şef Olaru în vederea obţinerii răspunsurilor la chestionarul pe care-l anexaţi, excede prevederilor Legii nr. 544/2001, privind accesul la informaţii de interes public, conform art. 12 alin. 1 lit.f ("se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea aces-tora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces"-n.r) din acest act normativ".

Hassan Awdi: Cazul Rodipet este un dosar politic

Contactat de ziarul "BURSA", Hassan Awdi ne-a declarat că, dacă procurorii emit o nouă interdicţie de a părăsi România pentru Mehdi Awdi, atunci va apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Domnia sa ne-a precizat: "Dosarul Rodipet este politic. Cum se face că, din 450 de directori, contabili şi jurişti români din Grupul Awdi, doar 2-3 au fost puşi sub urmărire, alături de mine şi fratele meu? Toţi românii au fost lăsaţi liberi! Cine ar crede că doar cei doi fraţi Awdi sunt responsabili, fără ca niciun român să fie tras la răspundere? Menţionez că Grupul Awdi a avut între 3200 şi 3700 de angajaţi români şi aproape 450 de directori.

Eu am fost simplu executiv, am respectat legea, aşa cum mi-au recomandat subalternii mei, specialişti. Nu am făcut nimic personal.

Pentru că am dat în judecată statul român la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investiţiilor-ICSID, procurorii şi poliţiştii s-au gândit să fabrice dosarele Rodipet, Honduras şi, recent, dosarul CFR Mesagerie, pentru a reînnoi interdicţia de a părăsi ţara pentru încă doi ani.

Dacă DIICOT va prelungi cu încă doi ani interdicţia lui Mehdi (n.r. Awdi) de a părăsi ţara, vom apela la CEDO şi la tribunalele din SUA. Îi vom da în judecată pe procurori şi poliţişti, pentru abuzurile asupra noastră. Cinci străini sunt acum «ostatici» (în România-n.r), sub pretextul unor dosare penale fabricate".

Hassan Awdi ne-a mai spus că este victima "corupţiei din Poliţie", alături de fratele său, adăugând: "Există un grup de poliţişti care are datorii către Awdi Group, motiv pentru care aceştia s-au răzbunat pe noi. Am descoperit asta recent. O să fac publice în curând toate documentele, să arăt de ce poliţiştii şi procurorii au fabricat toate aceste dosare politice".

Fostul preşedinte al AVAS, Constantin Botez, în atenţia procurorilor

Rodipet a fost privatizată în 2003, pe vremea guvernării lui Adrian Năs-tase, societatea fiind preluată de Magnar System Com, controlată de Hassan Awdi, contra sumei de 226.600.000 lei vechi.

La niciun an de la privatizare, noii acţionari au început să înstrăineze din activele Rodipet şi să spele bani, prin propriile firme sau ale prietenilor, spun surse apropiate anchetei.

Potrivit DIICOT, prejudiciul total adus Rodipet este de 35,5 milioane de euro.

În primăvara lui 2009, AVAS a desfiinţat contractul de privatizare, motivând că nu au fost îndeplinite obligaţiile investiţionale de către cumpărător, asumate prin contract.

În octombrie 2009, firma de dis-tribuţie a presei a intrat în insolvenţă. Deşi contractul de privatizare menţiona, iniţial, că noii proprietari nu pot înstrăina sau închiria timp de cinci ani activele societăţii, se pare că AVAS nu a vegheat la respectarea lui.

Potrivit surselor, AVAS ar fi avut pârghiile legale să împiedice din timp presupusa devalizare a Rodipet. Acestea menţionează sprijinul acordat lui Hassan Awdi şi Mehdi Awdi de către Botez Constantin, preşedinte al Colegiului Director al AVAS până în martie 2009.

Constantin Botez ar fi aprobat gajarea mai multor active ale Rodipet, pentru a permite societăţii să obţină un credit, necesar stingerii datoriilor la bugetul de stat (74 milioane lei, la 31 martie 2008).

Astfel, fostul director al AVAS a permis modificarea prevederile iniţiale din contractul de privatizare, care interziceau grevarea cu sarcini a activelor Rodipet.

Concesia este nejustificată, spun sursele, având în vedere că distribuitorul de presă a primit un ajutor de stat, în cuantum de 48,16 milioane lei, constând în scutirea la plată a datoriilor către bugetul general consolidat.

Mai mult, sursele ne-au mai spus că, pentru a împiedica o posibilă reziliere a contractului de privatizare, Constantin Botez i-ar fi dat dispoziţie lui Sandu Jean Cătălin, directorul direcţiei Generale Monitorizare Post-Privatizare, să formuleze un act, potrivit căruia condiţiile impuse prin contractul de privatizare au fost respectate de investitori.

În 2008, Constantin Botez, pe atunci în atenţia DNA, era acuzat de presă că ar fi falimentat voit mai multe societăţi (printre care şi firme de stat).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3612
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7818

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb