DIMO STEFANOV, COUNTRY MANAGER TAVEX ROMÂNIA: "Investiţiile în aur, sub potenţial pe piaţa din România"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 mai 2021

"Investiţiile în aur, sub potenţial pe piaţa din România"

"Istoria ne arată că preţul aurului s-a apreciat în orice monedă fiduciară" "Toate clasele de active sunt acum la maxime istorice, inclusiv aurul"

Aurul rămâne unul dintre cele mai sigure active, o barcă de salvare mai ales în situaţiile de criză. Anul trecut s-a declanşat o adevărată goană după aur şi au existat momente în care piaţa s-a confruntat cu incapacitatea de livrare a produselor din cauza constrângerilor de capacitate de producţie cauzate de pandemie. Previziuniel privind inflaţia sunt pozitive pentru preţul aurului în dolari în viitorul apropiat.

Piaţa din ţara noastră este însă deficitară în ceea ce priveşte dealerii de aur, astfel că investiţiile în aur sunt sub potenţialul pieţei.

Dimo Stefanov, country manager Tavex Romania, consideră că aurul trebuie să fie o investiţie de diversificare a portofoliului.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre evoluţia pieţei aurului, despre cât de căutat este aurul ca investiţie în ţara noastră, dar şi despre ce trebuie să ştie un investitor atunci când are în plan să achiziţioneze aur.

Reporter: Cum a evoluat piaţa aurului anul trecut şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?

Dimo Stefanov: Imediat după izbucnirea COVID, în martie 2020, am văzut o scădere bruscă a tuturor claselor de active faţă de dolar, inclusiv aurul. Acesta a fost rezultatul comprimării bruşte a lichidităţii şi a defragmentării pieţelor monetare internaţionale. Banca Federal Reserve, în coordonare cu toate celelalte bănci centrale principale, a luat măsuri rapide şi practic a susţinut piaţa cu lichiditate. Drept urmare, piaţa a revenit şi acum aproape toate clasele de active sunt la maxime istorice, inclusiv aurul. Acum suntem în faza de isterie a inflaţiei, unde putem vedea mulţi participanţi la piaţă care cred că măsurile extraordinare ale băncii centrale vor duce la inflaţie laică.

Recent, am văzut maxime istorice în diferite active de mărfuri. De exemplu, cuprul şi cheresteaua au performanţe extraordinare, datorită măsurilor băncilor centrale. Dacă povestea inflaţiei continuă, acest lucru ar fi pozitiv pentru preţul aurului în dolari în viitorul apropiat. Riscul este că nu vedem venirea inflaţiei.

În istoria recentă am văzut episoade în care participanţii la piaţă au pariat pe inflaţie şi la scurt timp au fost storşi. Acest lucru este valabil mai ales pentru pieţele de mărfuri. De exemplu, deşi am văzut o oarecare normalizare a aşteptărilor inflaţionale pe piaţa obligaţiunilor de trezorerie din SUA, nu vedem aşteptări de inflaţie atât de mari acolo. Vom vedea care este piaţa corectă sau greşită - piaţa obligaţiunilor sau piaţa mărfurilor.

Dacă luaţi o perioadă lungă de timp, istoria ne arată că preţul aurului s-a apreciat în orice monedă fiduciară. Ar fi cazul în următorii câţiva ani - nu sunt sigur. Răspunsul depinde în principal de modul în care sistemul nostru financiar este reglementat.

Reporter: Aurul este recunoscut ca fiind un active sigur mai ales în perioadele de criză. În ce măsură a crescut cererea pentru aur odată cu declanşarea pandemiei?

Dimo Stefanov: Există două momente importante aici. În primul rând, dacă vă întoarceţi în istoria crizelor financiare, veţi afla că de cele mai multe ori, în izbucnirea imediată a fiecărei crize, există o presiune de lichiditate. Atunci când există crize de lichiditate, preţurile activelor scad, inclusiv preţul aurului în dolari, iar COVID 2020 nu a fost o excepţie.

Băncile centrale şi guvernele sunt instituţii reactive. După cum am spus, Fed şi celelalte bănci centrale majore au luat măsuri foarte rapide după izbucnirea COVID şi au sprijinit pieţele financiare cu lichiditate. De obicei, după măsuri, observăm aşteptări de inflaţie ridicate şi o cerere ridicată pentru acoperitori de inflaţie precum aurul. Aceste lucruri sunt evidente din creşterea globală a preţului aurului în ultimul an. De asemenea, avem statistici ETF transparente susţinute de aur, care pot fi folosite ca un proxy al cererii cu ridicata de aur - şi vedem o creştere constantă a deţinerilor de ETF de aur pentru anul trecut.

În al doilea rând, este greşit să ne gândim la piaţa aurului ca la o piaţă unică. Aurul este tranzacţionat în multe locaţii cu preţuri diferite. Per total, putem împărţi cel puţin piaţa aurului de investiţii în două segmente majore - piaţa angro şi piaţa cu amănuntul. De obicei, cererea angro este decisivă pentru direcţia preţului aurului şi, aşa cum am spus, puteţi utiliza deţinerile ETS susţinute de aur ca un bun proxy pentru acesta. Piaţa de vânzare cu amănuntul este mai mică şi practic Tavex operează pe ea. Ceea ce vedem de la declanşarea pandemiei este o cerere puternică de aur şi uneori chiar incapacitatea marilor rafinării de aur de a livra produsele cu amănuntul din cauza constrângerilor de capacitate de producţie.

Reporter: Cât de căutat este aurul ca investiţie în ţara noastră?

Dimo Stefanov: Nu am încă imaginea completă pentru România. Văd că oamenii încearcă să-şi protejeze economiile aici, iar aurul este o alternativă pentru ei. Dar, în general, cred că aurul este subinvestit în portofoliul de investiţii al poporului român şi motivul este foarte simplu. Să consideri aurul alternativă de investiţii, ar trebui să aveţi o reţea de dealeri de aur foarte bine dezvoltată în România, care să aducă lichidităţi pe piaţă. Ce înseamnă acestea? Ar trebui să aveţi o contrapartidă cu care să comercializaţi produsele fizice populare din aur pe un teren transparent - ar trebui să cunoaşteţi preţurile de cumpărare şi vânzare în avans, diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare ar trebui să fie strânsă, dealerul ar trebui să aibă capacitatea de a cumpăra şi să vândă cantităţi mari rezonabile de aur. Sunt mai mult decât sigur că Tavex poate aduce acest serviciu pe piaţă şi aurul ar deveni mai popular printre investitorii de aici din România.

Reporter: La cât s-au ridicat vânzările de aur anul trecut în ţara noastră?

Dimo Stefanov: La nivel de grup, am vândut 5 500 kg de aur anul trecut şi am servit peste 2 milioane de clienţi. România este încă o pondere foarte mică din vânzările grupului Tavex. Scopul nostru în acest an este să atingem cel puţin 10% din vânzările grupului.

Reporter: Cum arată România comparativ cu alte ţări în care Tavex este prezent atunci când ne gândim la investiţiile în aur?

Dimo Stefanov: După cum am spus, România este o piaţă foarte mică la nivel de grup pentru noi. În comparaţie cu ţări precum Polonia, Danemarca, Suedia, Bulgaria şi Estonia, suntem cu mult în urmă. Deşi potenţialul pieţei este imens. România este o piaţă în curs de dezvoltare în UE, populaţia este mare, dar investiţiile în aur sunt sub potenţial. Cred că în doi-trei ani România va deveni o piaţă importantă pentru grupul nostru.

Reporter: Care sunt cele mai căutate produse ale Tavex de către investitorii români?

Dimo Stefanov: Pentru a considera produsul ca un produs de aur pentru investiţii, acesta ar trebui să aibă o diferenţă strânsă între preţul de cumpărare şi vânzare şi ar trebui să fie lichid în întreaga lume. Putem spune că, de obicei, produsele din aur de investiţii cântăresc mai mult de 10 grame de aur pur. Cele mai populare produse din categoria lingourilor de aur sunt cele de 20, 50, 100 de grame Valcambi şi PAMP, iar cele mai populare produse din categoria monedelor sunt moneda de aur Kangaroo australian de 1 oz, moneda de aur a Filarmonicii de la Vienna de 1 oz. Monedele de 1 şi 4 ducaţi ale monetăriei austriece sunt, de asemenea, un produs foarte popular pe piaţa din România.

Reporter: Ce trebuie să ştie un investitor atunci când are în plan să achiziţioneze aur?

Dimo Stefanov: Principalul lucru şi cel mai important - este să înţeleagă motivele care stau la baza investiţiei în aur. Aurul fizic este o asigurare de portofoliu. Credem cu tărie că ar trebui utilizat ca diversificator de portofoliu. Prin urmare, aurul fizic este recomandat investitorilor orientaţi pe termen lung care caută alternative la activele financiare. Ar fi o greşeală uriaşă dacă investiţi în aur fără să ştiţi ce aduce aurul în portofoliu. Întotdeauna le sugerăm clienţilor noştri să se educe puţin pentru pieţele financiare şi piaţa aurului înainte de a cumpăra aur şi aici consultanţii noştri pot avea o mare valoare pentru ei. Clienţii ar trebui să ştie că, cu cât produsul este mai mare, cu atât este mai bun preţul pe gram de aur pur pe care îl iau. De exemplu, puteţi achiziţiona o bară de 1 gram de Valcambi la peste 30% din preţul aurului spot, 20 de bare de grame Valcambi poate fi tranzacţionat la peste 5% din preţul aurului spot, o bară de 100 de grame peste 3% din preţul aurului spot. De aceea, de obicei, produsele mici din aur sunt folosite pentru cadouri şi nu le recomandăm pentru investiţii. Produsele reale de investiţii în aur sunt produse cu o greutate mai mare de 10 grame de aur pur.

Barele de aur (precum Valcambi şi PAMP) vin cu certificat de la rafinărie. Monedele nu au certificat, deoarece producătorii (de exemplu: Perth Mint, Austrian Mint, The Canadian Royal Mint) nu oferă ei înşişi certificate. Acest lucru este bine de menţionat deoarece există unele companii care se ocupă de aur şi care emit "certificate de calitate" pentru monedele pe care le oferă şi induc în eroare clienţii neinformaţi. Practic, nu există un dealer de aur serios în lume care să accepte sau să emită "certificate de calitate" pentru monede.

Există diferenţe în modul în care ar trebui să păstraţi şi lingourile şi monedele de aur. Barele vin în pachet de vid cu certificatele în interior. Dacă clientul deschide sau distruge pachetul, practic preţul pe care îl poate obţine pentru produsul său ar fi mai mic decât ar fi fost dacă produsul ar fi fost ambalat corespunzător. Motivul este că dealerii fac comerţ cu aceste bare. Uneori cumpără de la un client şi vând altora, prin urmare produsul ar trebui să fie în stare perfectă. În caz contrar, barele care sunt cu pachetul distrus sunt exportate către rafinării pentru a fi re-topite, ceea ce reprezintă un proces costisitor, de unde apare şi preţul mai mic.

De obicei monedele vin în capsule de protecţie. Unele dintre ele, în special monedele din aur pur (24k), nu trebuie scoase din capsulă şi atinse pentru că veţi lăsa amprente pe monedă. Nu trebuie să zgâriaţi sau să bateţi monedele. Se aplică aceeaşi logică - dacă produsul nu este în stare bună, nu veţi obţine cel mai bun preţ pentru acesta. La Tavex îi sfătuim pe clienţii noştri să-i întrebe pe consultanţii noştri cum ar trebui să-şi păstreze produsele pentru a nu face ceva stupid şi pentru a fi surprinşi în cele din urmă.

Reporter: Care sunt avantajele unei investiţii în aur?

Dimo Stefanov: Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este subiectiv. Toată lumea are un raţionament diferit. Vă pot împărtăşi raţionamentul meu. Nu pariez cu aurul faţă de dolar sau orice altă monedă, deşi mulţi oameni fac exact acest lucru. Ceea ce cred însă este că aurul nu şi-ar schimba substanţial valoarea relativă în comparaţie cu celelalte active din economie (cu excepţia monedelor) şi aceasta este esenţa motivului pentru care investesc în aur - indiferent de mediul înconjurător - inflaţionist sau deflaţionist ar avea lichiditate în afara sistemului financiar. Această sursă separată de lichiditate este asigurarea mea financiară.

Reporter: La cât se ridică suma medie investită în achiziţia de aur în ţara noastră?

Dimo Stefanov: Nu cred foarte mult în medii, deoarece îţi lipsesc multe informaţii în acest proces. Încercăm să ne segmentăm clienţii pentru a avea mai multe informaţii despre ei. Cu siguranţă putem distinge două grupuri de clienţi pe care îi avem. Primul grup de investitori cumpără 1-5 oz de aur în fiecare lună, în funcţie de fluxul lor de venituri. Celălalt grup de investitori sunt persoane cu reţea înaltă care fac tranzacţii mai mari: 2-5 kg de aur şi mai multe o dată sau de două ori pe an.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru anul în curs legat de vânzări?

Dimo Stefanov: Cred că pentru etapa noastră de dezvoltare aici, în România, un număr anual de 500 kg de vânzări de aur ar fi un succes pentru noi la sfârşitul anului. Chiar sper să vă dau o estimare pesimistă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Grupul financiar Tavex a fost fondat în 1991 în Estonia şi este specializat în tranzacţionarea cu aur, argint, schimb valutar şi transferuri de bani. Este prezent în 10 ţări din Europa, având o reţea de peste 30 de birouri şi un număr total de 250 de angajaţi. Reprezentanţa din România a fost deschisă la finalul anului 2019 şi are în prezent 3 birouri, toate în Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Articul de reclam relativ util ca par sa aiba preturi rezonabile. Dar... in 2021 magazin online fara plata cu cardul? Si pretentia sa se achita prin transfer bancar in 1 ora?

    Site incomplet, arate pe la unele produse: 

    listPosition 

    14 

    attributeKey 

    why_buy

    Cand a facut corectie nu vorbea nul de aur.

    Aurul in raport cu Lei in circulatie are decat o singura traiectorie ISTORICA! 

    Chiar daca BNR-ul ascunde fata de public GRAFICUL ISTORIC al AURULUI! 

    AUR= BANI REALI 

    BANII = CREDIT (-ul trecut) in CIRCULATIE! (prezent) 

    AURUL consemneaza Raportul notelor in circulatie. 

    principalul risc:

    Lege sau OUG de confiscare a aurului fizic in caz de situatie de alerta sau urgenta (masura luata alaturi de interzicerea tranzactionarii retail low quantity a aurului - adica o pereche de verighete sau un lantisor... deci nu ne referim la lingouri).  

    eu nu am aur (mai mult decat 1.75 grame - verigheta de pe deget) si nici nu o sa imi iau.  

    Aurul in sine conteaza, e relevant.  

    Dar ce folos daca piata poate oricand sa fie declarata ilegala de stat? Dupa aia ce fac? Iau lingourile si ma uit la ele?  

    1. Si pietele de actiuni,bitcoin,cresterea de gaini,etc pot fi declarate ilegale de statul mafiot.Banii pot fi declarati ilegali sau fara valoare peste noapte.Cu lingourile pe care le vei cumpara si nu sti ce sa faci cu ele,iti dau un pont.Cauta-ma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb