ZIARUL BURSA

21 mai 2021
Ediţia din 22.11.2024
O ilustraţie de la 1881 arată că vremuri de mult apuse au revenit acum în actualitate. Desenul "The Coming Man" - "Omul care va veni", de George Frederick Keller, a fost comandant şi publicat de The San Francisco Wasp cu aproximativ un an înainte de adoptarea Legii privind excluderea Chinei (6 mai 1882). Imaginea ilustra frica muncitorilor albi de o preluare chineză din societatea şi companiile americane. În ciuda faptului că muncitorii chinezi ocupau 0,002% din populaţie, reprezentări vizuale ale chinezilor au continuat să întărească imaginea de infestare şi monopolizarea sinistră a industriei."Omul care vine" ilustrează colorat cel mai rău stereotip negative şi sinofobia. Mâna stângă supradimensionată a chinezului se întinde spre prim-planul imaginii. Este ştampilat "MONOPOLY" şi unghiile sale sunt reprezentate ca cele ale animalelor, ondulate şi crescute în sus ca o pagodă.Deasupra sacoului său albastru mandarin (tunicile chinezeşti erau de obicei albastre, violet sau negre) este imaginea unui coşmar chinezesc pentru albii americani. Chipul bărbatului chinez este deformat grotesc şi el salută privitorul frontal cu o expresie sinistră. Ca şi cum s-ar uita mai atent la cei care îl privesc, închide un ochi cu degetul arătător pentru a-şi ascuţi privirea. Ochiul drept şi sprâncenele sale se clatină într-un unghi nefiresc. Urechile şi nasul lui sunt mari. Un zâmbet ascuns dezvăluie un singur dinte, dovadă a proastei sale sănătăţi. Limba îi atârnă în partea stângă a gurii. Pe capul său ras este un craniu. În spatele capului i se vede coada chinezească, care pare să aibă o viaţă proprie şi şopteşte din spate, iar vârful cozii sale arată ca un bici.Acest chinez nu se teme de clientela muncitorilor albi şi cititorii publicaţiei The Wasp. În spatele lui şi în stânga, şase fabrici industriale mocnesc, posibil o referire la The Chinese Six Companies, o organizaţie care a pledat pentru chinezi în America. O pogodă chinezească este văzută printre clădiri. În dreapta, apar câţiva albi furioşi, muncitori euro-centri, slab reprezentaţi. Aceştia dispar. Un bărbat cu barbă poartă un şorţ şi o pălărie albă şi îşi ţine pumnul în aer. Doar două fabrici sunt vizibile pe această parte a fundalului.

ÎNĂSPRIREA NORMELOR DE LISTARE ÎN CHINA ÎNDEPĂRTEAZĂ FIRMELE DE BURSELE LOCALE Tot mai multe companii părăsesc bursa chineză pentru cea americană

A.V.Internaţional / 21 mai 2021

Un număr din ce în ce mai mare de start-up-uri chinezeşti de tehnologie decid să îşi anuleze planurile de listare pe pieţele din ţară, tot mai multe dintre acestea urmărind să se lanseze la bursele din străinătate din cauza înăspririi reglementărilor privind ofertele publice iniţiale (IPO) după oprirea listării de 37 de miliarde de dolari, în noiembrie 2020, a Ant Group Co.

Va fi forţată Federal Reserve să tempereze programul de relaxare cantitativă?

LICHIDITATEA EXCEDENTARĂ SUFOCĂ SISTEMUL FINANCIAR DIN SUA ŞI DISTORSIONEAZĂ PIAŢA REPO Va fi forţată Federal Reserve să tempereze programul de relaxare cantitativă?

Călin RecheaMacroeconomie / 21 mai 2021

Călin Rechea

Zoltan Pozsar, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în pieţele titlurilor cu venit fix şi a sistemului bancar din umbră, a avertizat recent că Federal Reserve va trebui să abordeze în curând problema temperării programului de relaxare cantitativă, în ciuda unor posibile reacţii "isterice" ale traderilor.

Clădirile şcolilor nefolosite, în risc de prăbuşire

Clădirile şcolilor nefolosite, în risc de prăbuşire

George MarinescuPolitică / 21 mai 2021

Ministerul Educaţiei se opune unui proiect privind simplificarea procedurii de schimbare a destinaţiei imobilelor fostelor unităţi de învăţământ Oficialii susţin că, dacă schimbarea destinaţiei nu va mai depinde de avizul ministerului, imobilele respective s-ar putea transforma chiar în capele mortuare Ionel Chiriţă, preşedinte executiv AOR: "Nu este normal să solicităm un aviz de la o instituţie a statului care nu este proprietar, nu cunoaşte situaţia exactă din teren, dar ţine să îşi spună părerea"  

2556 de unităţi şcolare se află de mai mulţi ani în nefolosinţă din cauza depopulării din mediul rural şi a scăderii demografice din oraşele mici şi mijlocii ale ţării. Imobilele, care ar putea fi folosite de primării pentru realizarea, cu ajutorul fondurilor europene, unor centre de asistenţă medicală primară, unor centre sociale, dispensare sau locaţii în care să îşi desfăşoare activitatea o parte din serviciile comunitare, se pare că riscă să ajungă în ruină sau să se prăbuşească din cauza neînţelegerii situaţiei actuale de către autorităţile centrale.

Sursa foto: facebook.com/TtstransportTradeServices

ÎN OFERTA CE VA ÎNCEPE SĂPTĂMÂNA VIITOARE Transport Trade Services ţinteşte o evaluare de 630 milioane lei

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 21 mai 2021

Compania vrea să distribuie anual cel puţin 45% din profit ca dividende Marcel Murgoci, Estinvest: "Spre deosebire de plasamentele private de până acum, la TTS este vorba despre o ofertă publică, astfel încât poate participa oricine doreşte" Dragoş Mesaroş, Goldring: "Transportul pe apă este mult mai ieftin decât cel feroviar şi rutier, ceea ce mi se pare un atu important pentru companie" 

Transport Trade Services (TTS), cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre din ţara noastră, lansează la începutul săptămânii viitoare oferta pentru cel mult 50% din acţiunile companiei care, la preţul maxim, este evaluată la 630 milioane de lei.

Creşteri pentru indici, în ton cu evoluţiile din pieţele europene

BVB Creşteri pentru indici, în ton cu evoluţiile din pieţele europene

A.I.Piaţa de Capital / 21 mai 2021

Acţiunile Banca Transilvania - pe prima treaptă în topul lichidităţii 

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au crescut în şedinţa de tranzacţionare de ieri, într-o zi cu aprecieri în pieţele europene.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 0,15%, la 11.624,83 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 0,08%, până la 2.234,5 puncte.

Ministerul Finanţelor bifează o nouă licitaţie eşuată pe fondul creşterii costurilor de finanţare

Ministerul Finanţelor bifează o nouă licitaţie eşuată pe fondul creşterii costurilor de finanţare

Mihai GongoroiMacroeconomie / 21 mai 2021

Ministerul Finanţelor a mai bifat ieri o nouă licitaţie eşuată în palmaresul acestui an, a doua în doar două săptămâni şi a şasea la număr din a doua jumătate a lunii februarie încoace, în condiţiile în care randamentele cerute de finanţatori au continuat să crească pe fondul turbulenţelor financiare externe şi a recalibrării aşteptărilor privind dinamica economică a României.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii

Drumurile expres şi autostrăzile, prioritare pentru ministrul Transporturilor

I.Ghe.Politică / 21 mai 2021

Un nou sector din drumul expres Craiova-Piteşti va fi dat în folosinţă până la finalul anului 2021, fapt care înseamnă că şoferii care vor parcurge distanţa între Piteşti şi Craiova nu vor mai fi nevoiţi să tranziteze localităţile Balş şi Slatina, a declarat, ieri, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, la videoconferinţa "RoInvest", organizată de News.ro.

"Inflaţia este în creştere, dar economia poate fi redeschisă o singură dată"

SCOTT MINERD, GUGGENHEIM: "Inflaţia este în creştere, dar economia poate fi redeschisă o singură dată"

M.G.Macroeconomie / 21 mai 2021

Inflaţia este în creştere în Statele Unite, însă economia poate fi redeschisă o singură dată, ceea ce înseamnă că avansul preţurilor de consum este o ajustare cu impact unic, consideră Scott Minerd, global chief investment officer la Guggenheim Partners. Creşterile indicelui CORE al preţurilor de consum din SUA ar putea fi văzute ca debutul unui trend de durată al unei inflaţii mai ridicate, însă o privire mai apropiată sugerează că această rundă de creşteri de preţuri reprezintă o ajustare unică pe măsură ce economia se redeschide, scrie Minerd într-o analiză publicată pe site-ul Guggenheim.

Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA continuă să scadă

Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA continuă să scadă

M.G.Macroeconomie / 21 mai 2021

Piaţa muncii din Statele Unite a continuat să se amelioreze săptămâna trecută, numărul americanilor care au depus cereri iniţiale de şomaj scăzând la un nou minim post-pandemie de 444.000, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Nivelul este în continuare foarte ridicat, însă scăderea de săptămâna trecută vine în continuarea unor scăderi susţinute în săptămânile precedente. Pe de altă parte, cererile ce solicită continuare ajutorului de şomaj au crescut săptămâna trecută cu 100.000.

"2020 a fost cel mai bun an din istoria Grupului TeraPlast"

"2020 a fost cel mai bun an din istoria Grupului TeraPlast"

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 21 mai 2021

(Interviu cu Ioana Birta, director financiar TeraPlast) 

2020 a fost cel mai bun an din istoria Grupului TeraPlast, din punct de vedere al business-ului, ne-a spus Ioana Birta, director financiar al companiei. Potrivit domniei sale, contextul a fost favorabil pentru Grup, anul trecut - construcţiile au crescut, şantierele au rămas deschise, iar statul a făcut plăţile la timp pentru lucrările de infrastructură.

Fundaţia Vodafone România finanţează cu 5 milioane de lei renovarea şi dotarea secţiilor de neonatologie

Fundaţia Vodafone România finanţează cu 5 milioane de lei renovarea şi dotarea secţiilor de neonatologie

A.V.Companii / 21 mai 2021

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: "Am alocat din PNRR 80 de milioane de euro pentru dotarea secţiilor de terapie intensivă destinate nou-născuţilor" 

Fundaţia Vodafone România lansează "Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi", o linie de finanţare în valoare de cinci milioane de lei destinată renovării, modernizării şi dotării cu echipamente medicale a compartimentelor şi secţiilor de neonatologie din spitalele publice din întreaga ţară.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 21 Mai 2021

MACRO NEWSLETTER 21 Mai 2021

Macroeconomie / 21 mai 2021

Preţurile producătorilor industriali din Germania şi-au accelerat creştere anuală şi în aprilie 2021, până la 5,2%, de la 3,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, după o creştere de 0,9% în luna anterioară. Preţurile...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo