Drumurile expres şi autostrăzile, prioritare pentru ministrul Transporturilor

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică #Transporturi / 21 mai 2021

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii

Un nou sector din drumul expres Craiova-Piteşti va fi dat în folosinţă până la finalul anului 2021, fapt care înseamnă că şoferii care vor parcurge distanţa între Piteşti şi Craiova nu vor mai fi nevoiţi să tranziteze localităţile Balş şi Slatina, a declarat, ieri, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, la videoconferinţa "RoInvest", organizată de News.ro.

"Noi ne concentrăm ca proiectele care sunt în derulare, aceste mari şantiere de autostradă, de drum expres, de poduri, să meargă cât mai bine, să ajungă cât mai repede la finalizare. Totdeauna există acest ciclu de investiţii sezonal în construcţii, adică în februarie-martie încep lucrările, în decembrie trebuie să se pună ultimele operaţiuni înainte să vină vremea rea. Un proiect mare pe care ne propunem să îl livrăm anul acesta - şi avem promisiunea constructorului că îl va livra - este acel sector din drumul expres Craiova-Piteşti, între Balş şi Slatina. Practic, la sfârşitul anului, odată cu inaugurarea acestui sector, ar trebui ca, mergând de la Piteşti la Craiova sau de la Craiova la Piteşti, să nu mai intrăm în localităţile Balş şi Slatina. Un mare câştig pentru aceste localităţi, care scapă de traficul îngrozitor de tranzit. Un mare câştig pentru siguranţa rutieră. Pentru cei care nu ştiu, drumul expres are o diferenţă relativ minoră faţă de profil de autostradă, profilul de autostradă are 26 metri, profilul de drum expres este de 22 m,diferenţa de patru metri vine în special din absenţa benzii de urgenţă, e doar un acostament care este asfaltat, de 1,5 metri care este în afara benzilor de circulaţie", a afirmat ministrul Cătălin Drulă.

Oficialul a precizat că în acest an vor fi derulate lucrări de execuţie pe mai multe tronsoane de autostradă din ţară.

"Ne concentrăm, spre exemplu, ca în luna iunie să înceapă lucrările şi pe lotul 3 din Autostrada A0 Sud. Avem un constructor grec care a mers destul de lent cu partea de proiectare. Alt proiect care ne aşteptăm să intre în execuţie în teren în luna iunie este Piteşti-Curtea de Argeş, lot important, al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. (...) Suntem pe ultima sută de metri cu lotul dintre Curtea de Argeş şi Tigveni, lotul 4 din Autostrada Sibiu-Piteşti, unde avem de semnat cu un constructor austriac, dar mai sunt încă nişte contestaţii finale. Avem ultimul lot, care nu e contractat încă, din drumul expres Craiova-Piteşti, cel dinspre Piteşti, Autostrada A1, lotul 4, avem pe Autostrada A0 Nord loturile 1 şi 3", a precizat ministrul Transporturilor.

În privinţa procedurilor de achiziţie aflate în derulare pentru proiectele mari de infrastructură, Cătălin Drulă a menţionat că va fi demarată licitaţia pentru un nou drum care va traversa Carpaţii, Craiova-Lugoj, şi vor fi finalizate documentaţiile tehnice pentru Autostrada A7, Ploieşti-Paşcani, primul sector din acest obiectiv, pe tronsonul Ploieşti-Buzău urmând a fi scos în curând la licitaţia pentru execuţie.

"În august va fi probabil sectorul următor, de la Buzău la Focşani, iar următoarele, de la Focşani la Bacău şi de Bacău la Paşcani ar urma spre sfârşitul anului", a arătat ministrul Transporturilor.

El a precizat că deschiderea mai multor şantiere pe proiectele mari de infrastructură se reflectă şi în nivelul absorbţiei fondurilor europene. Astfel, în urmă cu două zile, Ministerul Transporturilor a absorbit 1,7 miliarde lei, pentru lucrările efectuate de la începutul anului 2021 şi până în prezent, cu 15% mai mult decât suma înregistrată la sfârşitul lunii mai 2020, dublu faţă de anul 2019, şi de 3,3 ori mai mult decât în 2018.

"Prioritar în mandatul meu sunt investiţiile. Rezulatele pe are le avem în această a cincea lună a anului arată asta: avem o absorbţie - termenul tehnic pentru sumele care au fost cheltuite şi prin urmare investite în proiecte de infrastructură - de 1,7 miliarde lei la nivelul 18 mai. (...) Suntem într-o creştere de absorbţie şi de investiţii în infrastructura rutieră, avem proiecte mari în derulare, fie că vorbim de drumul expres Craiova-Piteşti, fie că vorbim despre Podul suspendat de la Brăila, despre Autostrada A1 Sibiu-Piteşti, despre Autostrada A3 Transilvania, despre Centura Sud A0 a Bucureştiului", a afirmat ministrul Cătălin Drulă, care a precizat că suma pe care şi-o propune anul acesta şi care este bugetată pentru investiţii din fonduri europene este de 8 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb