SCOTT MINERD, GUGGENHEIM: "Inflaţia este în creştere, dar economia poate fi redeschisă o singură dată"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 mai 2021

"Inflaţia este în creştere, dar economia poate fi redeschisă o singură dată"

"Inflaţia este în creştere în SUA"

Inflaţia este în creştere în Statele Unite, însă economia poate fi redeschisă o singură dată, ceea ce înseamnă că avansul preţurilor de consum este o ajustare cu impact unic, consideră Scott Minerd, global chief investment officer la Guggenheim Partners. Creşterile indicelui CORE al preţurilor de consum din SUA ar putea fi văzute ca debutul unui trend de durată al unei inflaţii mai ridicate, însă o privire mai apropiată sugerează că această rundă de creşteri de preţuri reprezintă o ajustare unică pe măsură ce economia se redeschide, scrie Minerd într-o analiză publicată pe site-ul Guggenheim.

"Indicele CORE al preţurilor de consum (CPI) a crescut la 3,0% an/an în aprilie, cel mai rapid ritm din 1996. În timp ce efectul de bază de la nivelurile scăzute din aprilie 2020 erau aşteptate pe larg de pieţe, ritmul lunar al inflaţiei a crescut de asemenea notabil. Core CPI a crescut cu 0,92% în aprilie faţă de martie, cea mai mare creştere lunară din 1981. Piaţa pare să creadă că acesta ar putea fi începutul unui trend de durată al unei inflaţii mai ridicate, având în vedere impulsul fiscal record, politica acomodativă ultra-relaxată a Federal Reserve (Fed), şi problemele continue de pe lanţurile de aprovizionare. Însă o privire mai apropiată pe date sugerează că această rundă de creşteri de preţuri reprezintă o ajustare unică pe măsură ce economia se redeschide", arată acesta.

Investitorii "speriaţi" din piaţa de obligaţiuni au adus mai aproape de prezent aşteptările pieţei pentru majorări de dobândă după publicarea raportului privind inflaţia din luna aprilie, în ciuda faptului că Fed-ul a subliniat în repetate rânduri că vede această creştere a preţurilor indusă de redeschiderea economică drept "tranzitorie", mai notează Minerd, care consideră că investitorii ar trebui să fie siguri că Fed-ul va trece cu vederea "zgomotul" temporar din datele inflaţioniste şi să ignore sell-off-ul din piaţa de obligaţiuni suverane.

"Creşterea lunară a preţurilor de consum de bază (CORE CPI) a fost în principal condusă de câteva categorii mici şi în relaţie cu redeschiderea economică şi lipsuri temporare pe partea de ofertă induse de pandemie. Din creşterea lunară de 92 de puncte de bază a inflaţiei, 54 de puncte au venit din categoriile preţului autovehiculelor la mâna a doua, închirierii de autovehicule, preţul curselor aeriene şi preţurile hoteliere, în ciuda faptului că aceste categorii au o pondere de doar 5% în coşul preţurilor de consum CORE. Contribuţia a fost atât de mare deoarece creşterile lunare au fost imense - de exemplu creşterea de 10% a preţului maşinilor la mâna a doua. Aceste creşteri sunt de aşteptat să fie nesustenabile dincolo de următoarele câteva luni, în special odată ce preţurile în categoriile deprimate revin în tendinţa pre-Covid", afirmă Scott Minerd.

Acesta mai punctează că, pentru Fed, ce contează este tendinţa preţurilor din categoriile mai mari şi mai de lungă durată care influenţează practic perspectiva inflaţionistă pe termen lung.

"În acele categorii, inflaţia a fost mult mai neutră: chiria şi serviciile medicale au contribuit cu doar 8 puncte de bază la avansul lunar (de 92 de puncte al inflaţiei de bază), în ciuda faptului că reprezintă 49% din indicele CORE al preţurilor de consum", spune Minerd, care arată că Fed-ul se concentrează mai mult pe aceste categorii de preţuri când ia în considerare presiunile inflaţioniste.

De asemenea, Minerd spune că mare parte din componentele indicelui preţurilor de consum din Statele Unite vor trece în teritoriul negativ în următoarele 3-6 luni. El mai arată că, din punct de vedere istoric, inflaţia intră pe o pantă descendentă la circa 12 luni după finalul unei recesiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb