OPINII Bitcoin s-a dat de trei ori peste cap, până la 30.000 de dolari

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 mai 2021

Bitcoin s-a dat de trei ori peste cap, până la 30.000 de dolari

Aparent, un mic deranj în China. Banca centrală a atras atenţia, miercuri, faţă de riscurile folosirii plăţilor în criptomonede. Instituţiile financiare chineze nu vor mai putea să facă evaluări şi să deruleze afaceri în criptomonede. Iar pentru piaţa atât de emoţională a criptomonedelor, mişcată sus-jos de orice strănut al lui Elon Musk, asta a însemnat un bobârnac puternic. Bitcoinul a atins, miercur,i un minim intraday de 30.000 de dolari, înainte de a-şi reveni în preajma a 40.000 de dolari, iar de mână cu acesta s-au prăbuşit şi celelalte criptomonede-surori. Să nu uităm că, pe la mijlocul lui aprilie, bitcoinul trecuse de 60.000 de dolari. Apoi a venit Musk care a spus câte ceva despre blocarea plăţilor în bitcoin pentru Tesla, a mai aruncat buzduganul şi Banca Chinei şi uite cum am văzut într-o singură lună ditamai declinul. Dar, la ce să ne aşteptam din partea unui cazino? Că vom nimeri mereu culoarea verde (asociez cu verdele creşterile la bursă)?

Nu ştiu ce vor face de aici înainte bitcoinii şi criptomonedele în general. Povestea frumoasă din spatele lor pare să fie însă terminate, câtă vreme percepţia majorităţii este că avem de-a face cu o bulă speculativă şi apar tot mai multe coafeze specialiste în blockchain.

Să ne amintim în acest punct de clasicii în viaţă care au prezis creşterea bitcoin la...150.000 de dolari. Bitcoin a ajuns un rival pentru aur şi ar putea ajunge să se tranzacţioneze la 146.000 de dolari, dacă va deveni un instrument de investiţii de încredere, arată o analiză a JP Morgan scăpată "întâmplător" în presă la începutul anului. Era valoarea la care bitcoinii în circulaţie egalau valoarea aurului deţinut sub formă de monede, lingouri etc. Iar preţul bitcoin aproape s-a dublat de atunci, până când balonul să dea semne că poate fi spart cu acul reglementării mânuit de băncile centrale.

Creşterea crypto a fost tolerată pentru că reprezenta o piedică în calea inflaţiei. Banii care inundau piaţa crypto nu umflau totuşi alte active într-o perioadă în care materiile prime bat record după record. Singura modalitate de spargere a acestor bule era ridicarea dobânzii de politică monetară, un proces nu tocmai facil câtă vreme statele sunt atât de îndatorate în prezent. Ei bine, se pare că ne îndreptăm totuşi spre acel moment, inflaţia din SUA a depăşit 4%, iar băncile centrale nu mai pot evita la nesfârşit să apere preţurile din economie. Iar creşterea dobânzilor nu e bine tolerată de burse, cel mai lovite fiind activele cele mai speculate precum crypto, de pildă, dar şi anumite companii din tehnologie (să nu uităm nici de bula Tesla).

Astfel încât e foarte posibil să ne apropiem de finalul acestei bule monumentale reprezentată de monedele digitale şi să ne pregătim cu stoicism pentru următoarea (energia verde?). La nivelul la care au ajuns pieţele financiare în prezent, alimentate de banii pompaţi de băncile centrale pentru a lupta cu pandemia/criza finainciară/etc., dar care nu mai ajung la micile afaceri, ci sfârşesc în speculaţii la bursă, e nevoie permanentă de umflarea unor baloane de săpun care să pună la lucru excesul de lichiditate.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pana la urma... dobanzile tot vor creste intr-o zi si atunci ce ne asteapta.. o criza mai ceva ca in 2008 sau ce?

    Traiul pe datorie adica iluzia capitalismului.. nu mai pacaleste pe nimeni...  

    Bula, nebula, dar razboiul cu tehnologia bancile si guvernele il vor pierde.

    Partea omisa de voi presa, este sa prezentati revolutia tehnologica si problemele care le vor rezolva in viitor. Probabil ca si voi sunteti superficiali, ca si multi dintre cititorii pe care reusiti sa ii convingeti si sa le prezentati toate aspectele. Chiar daca este multa specula, TEHNOLOGIA BLOCKHAIN se va impune. Meritati superficialitatea si meritati sa platiti pt asta in continuare. Sper ca nu intelegeti nimic. Respect!  

    1. Go long all în atunci! Ce are a face tehnologia cu valoarea coin ului? Nimeni nu contestă aici tehnologia respectivă, nu despre asta e vorba

    Criptomonedele sunt un fel de "cos de gunoi" in care poti arunca hartiile(banii) de care nu mai ai nevoie fara sa faci mizerie pe jos. Ei se pot volatiliza efectiv fara a lasa vreo urma. Reprezinta cea mai buna metota de a scapa de unele "deseuri".

    fr om Reuters:

    CHINA'S VICE PREMIER LIU HE SAYS TO CRACK DOWN ON BITCOIN MINING AND TRADING ACTIVITIES 

    Iata inceputul sfarsitului. Celelalte state vor lua aminte si vor face exact la fel atunci cand isi vor emite propria moneda digitala. Pe principiul: "ai la dispozitie moneda digitala, nu mai cheltui aiurea curentul electric al societatii". Si vor fi vanati pe capete. 

    Jurnaliști vânduți. Opiniile voastre sunt cumpărate. Mai rămâne să scrieți de Gigi Becali și de FCSB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb