Din anul 2009, "Erste Bank" ţinteşte o rată de profitabilitate a investiţiei de aproximativ 10%

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 decembrie 2005

Contractul de privatizare prevede acces imediat şi putere de decizie asupra băncii române

Agenţia de Valorificare a Activelor Statului a acceptat oferta depusă de Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG pentru pachetul de 61,8825% din totalul acţiunilor Băncii Comerciale Române (BCR), cea mai importantă instituţie bancară de pe piaţa românească. Vînzarea marchează sfîrşitul procesului de privatizare desfăşurat în două etape, la negocierile iniţiale participînd nouă bănci europene. Contractul a fost semnat ieri, urmînd ca tranzacţia să fie încheiată în cel de-al doilea trimestru al anului 2006.

Detalii privind tranzacţia

Erste Bank a devenit acţionar majoritar în cadrul BCR contra sumei de 3,75 miliarde euro, preluînd un pachet de acţiuni în valoare de 36,8825% de la Guvernul român, 12,5% + 1 o acţiune de la BERD şi 12,5% + 1 o acţiune de la IFC. Avînd în vedere valoarea de 1.037 miliarde euro acţiunilor afişată de BCR la 30 iunie 2005, preţul final reprezintă un multiplu de 5,8 al valorii contabile. Conform planului de afaceri în ceea ce priveşte BCR, Erste Bank ţinteşte o rată de profitabilitate a investiţiei (excluzînd costurile de finanţare) de aproximativ 10% începînd cu anul 2009.

Erste Bank a reuşit să negocieze o serie de clauze avantajoase în contract, respectiv anumite garanţii care asigură protecţia a pînă la 60% din preţul avansat pentru pachetul de 62% din totalul acţiunilor BCR. Contractul prevede, de asemenea, acces imediat şi putere de decizie asupra băncii române. Erste Bank va pune bazele unui Comitet Consultativ de Tranziţie (CCT) - alcătuit din 10 persoane numite de Grupul Erste Bank. Membrii CCT vor avea acces total la informaţia internă şi externă a băncii începînd de astăzi, 22 decembrie 2005. Doi dintre aceştia vor avea dreptul de a participa la toate reuniunile Comitetului Executiv şi ale Bordului de Supraveghere ale BCR, precum şi la Întîlnirile Acţionarilor, în calitate de observatori, neavînd drept de vot.

Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a spus: "Sîntem conştienţi de responsabilitatea pe care o implică această preluare faţă de un număr de aproximativ 3 milioane de clienţi, 12.000 de angajaţi şi faţă de economia românească în ansamblu".

Prin achiziţionarea BCR, Grupul Erste Bank devine operaţional pe cea mai mare piaţă cu potenţial major de creştere din regiune, extinzîndu-şi astfel şi reţeaua de subsidiare din regiunea CEE, reţea ce cuprinde Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Austria. Îmbunătăţindu-şi post achiziţie portofoliul de clienţi, acesta atingînd la un total de 15,3 milioane de clienţi, Grupul îşi consolidează astfel poziţia de instituţie financiară de frunte în regiunea CEE. "Piaţa globală pe care operăm acum include 70 milioane de locuitori, cota noastră de piaţă fiind de peste 20%", a încheiat Treichl.

România este o piaţă cu potenţial ridicat de creştere

Avînd în vedere o valoare a PIB-ului de mai puţin de 2.700 euro în 2004 şi cu o pondere mai mică de 40% a activelor bancare în produsul intern brut, România se situează cu mult sub nivelul de dezvoltare al economiilor şi pieţelor bancare din statele din Uniunea Europeană şi din anumite ţări noi membre ale UE din regiunea ECE, unde Erste Bank s-a impus drept instituţie bancară lider. Responsabilii Erste Bank au convingerea că acest nivel scăzut al penetrării bancare va determina un potenţial de creştere pe termen lung avînd în vedere şi tendinţa de convergenţă către standardele europene. Astfel, se preconizează un potenţial mare de creştere în sectoare precum serviciile bancare pentru corporaţii, creditele de consum, economisirea, cardurile bancare şi asset management.

Erste Bank şi BCR

Conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, BCR a înregistrat o valoare a totalului activelor de 6,36 miliarde euro începînd cu 31 decembrie 2004 şi un profit net de 158 milioane euro pe parcursul anului trecut. Raportul de solvabilitate a fost de 54%, iar rentabilitatea capitalului de 17%. BCR deţine o reţea naţională de aproximativ 340 de sucursale, are un personal de aproximativ 12.000 de angajaţi şi un portofoliu de aproximativ 2,5 milioane de clienţi persoane fizice şi 300,000 clienţi persoane juridice. BCR are, de asemenea, cea mai mare reţea de bancomate din ţară, fiind astfel unul dintre partenerii cei mai importanţi ai companiilor de carduri de credit din România. BCR este lider pe piaţa creditelor, acordînd un număr de credite în valoare de 1,3 miliarde către persoane fizice şi 2,4 miliarde euro către persoane juridice. Un factor ce determină consolidarea poziţiei de lider este ritmul de creştere a numărului de clienţi: începînd cu 1999, numărul de clienţi - persoane fizice s-a triplat, cel al clienţilor persoane jurdice înregistrînd o creştere cu 30%.

Valoarea totală a activelor deţinute de Grupul Erste Bank la finele lunii iunie 2005 a fost de 152,66 miliarde euro (conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară), în timp ce BCR a înregistrat o valoare de 7,70 miliarde Euro. Începînd cu 30 iunie 2005, valoarea totală a creditelor acordate de Grup atinsese cifra de 77,23 miliarde euro, pe cînd BCR acordase începînd cu aceeaşi dată credite în valoare de 3,52 miliarde euro. În prima jumătate a anului 2005, Grupul Erste Bank înregistrase un venit net de 336 milioane euro, iar BCR de 102 milioane euro.

În urma achiziţiei, numărul de clienţi ai Erste Bank va creşte cu aproximativ 22%. Numărul de sucursale va creşte cu 14% de la 2.369 la 2.708, iar baza de clienţi potenţiali se va mări de la 46 milioane la 68 milioane.

Integrarea BCR în cadrul Grupului Erste Bank

Ca şi în cazul celor nouă achiziţii anterioare în Europa Centrală şi de Est, Erste Bank va lansa un program de integrare şi restructurare în cadrul BCR. Scopul acestui program este acela de a implementa măsuri ce vizează creşterea veniturilor, centralizarea şi optimizarea funcţiilor de back-office şi optimizarea reţelei de sucursale precum şi creşterea performanţelor personalului.

Obiectivele pe termen lung vor avea în vedere reducerea raportului cost-venit de la 52% la 48% în 2009, determinînd creşterea rentabilităţii capitalului angajat de la 17% la peste 35%1. Erste Bank îşi propune să implementeze un program de investiţii în valoare de 100 milioane euro pe parcursul următorilor 3 ani ce vizează îmbunătăţirea reţelei de retail şi a infrastructurii IT. Costurile procesului de integrare în valoare de 90 milioane euro vor fi declarate pe parcursul anului 2006. Ajustări la Valoarea Netă a Activelor de 100 milioane Euro pentru prevederi în conexiune cu pierderea de credite acordate şi de 100 milioane euro pentru alte ajustări în conexiune cu taxele datorate sînt anticipate pentru 2006.

Obiective

În urma achiziţiei, Erste Bank îşi schimbă obiectivele. Rata medie de creştere a profitului de 15% stabilită iniţial pentru perioada 2005 - 2008 va fi crescută la peste 20% pentru perioada 2005 - 2009. Erste Bank îşi propune să atingă un raport cost-venit sub 55% în 2009.

Finanţare

Erste Bank intenţionează să opereze o creştere a capitalului angajat la 2,4 miliarde euro în primul trimestru al anului 2006.

Consultanţii Erste Bank în timpul negocierilor au fost Rothschild, Cameron McKenna, Deloitte and Touche şi Synergy Communications.

Acest comunicat nu va fi publicat în Statele Unite ale Americii, plasarea acestuia către cetăţeni americani sau publicaţii americane de circulaţie generală fiind interzisă. Acest comunicat de presă nu reprezintă o ofertă pentru achiziţia de acţiuni în SUA. Nu se vor face oferte publice pentru achiziţia de acţiuni în SUA.

Acţiunile nu au fost înregistrate în conformitate cu prevederile legale şi nu pot fi vîndute pe teritoriul SUA în lipsa unor clauze speciale în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb