Preţurile petrolului au scăzut marţi pentru a treia şedinţă consecutiv, cu 4%, în urma datelor referitoare la creşterea stocurilor, a estimărilor privind producţii record în Statele Unite şi Rusia şi a vânzărilor accentuate care au lor pe pieţele de acţiuni, relatează Reuters.
Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 2,04 dolari, respectiv cu 4,1%, la un minim de 47,84 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel atins după septembrie 2017, revenindu-şi ulterior la 48,10 dolari pe baril.
Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut cu 2,41 dolari, respectiv cu 4%, la 57,20 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni, fiind ulterior tranzacţionat la circa 57,61 dolari pe baril, în coorâre cu 2 dolari.
Ambii indici de referinţă au scăzut cu peste 30% de la începutul lunii octombrie, din cauza creşterii stocurilor la nivel mondial.
"O mare parte a evoluţiei negative este provocată de vânzările care au loc pe pieţele de capital, pieţele din SUA şi Asia fiind sub presiune", a declarat Warren Patterson, analist la banca ING în Amsterdam.
OPEC şi alţi producători de petrol au convenit în această lună să reducă producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi, cantitate echivalentă cu peste 1% din cererea globală, pentru a susşine preţurile.
Reducerile vor intra în vigoare în ianuarie, iar între timp producţia de petrol se află aproape de maxime record în Statele Unite, Rusia şi Arabia Saudită, subminând preţurile spot.
Producţia de petrol a Rusiei a atins în această lună un nivel record de 11,42 de milioane de barili pe zi, potrivit unei surse apropiate situaţiei.
În Statele Unite, producţia de petrol a şapte bazine de exploatări de şist urmează ca până la sfârşitul acestui an să atingă pentru prima oară peste 8 milioane de barili de petrol pe zi, a anunţat luni Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA.
Stocurile centrului de stocare a petrolului din Cushing, Oklahoma, punctul de livrare pentru contractele futures, au urcat cu peste 1 milion de barili, în perioada 11-14 decembrie, potrivit traderilor, care au citat date ale firmei de analiză a datelor Genscape.
Statele Unite au depăşit Rusia şi Arabia Saudită şi au devenit cel mai mare producător de petrol din lume, cu o producţie record de ţiţei, de 11,7 milioane de barili pe zi.