DIN CAUZA "TAXEI PE LĂCOMIE" Raiffeisen, nevoită să îşi reevalueze operaţiunile din România

A.V., E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2019

Raiffeisen, nevoită să îşi reevalueze operaţiunile din România

Profitul Raiffeisen Bank România - 881 milioane de lei anul trecut, cu 79% mai mare decât în 2017

Raiffeisen Bank International (RBI) trebuie să îşi reevalueze operaţiunile din România, după ce Guvernul a decis, în decembrie anul trecut, să impună o nouă taxă pe bănci, conform directorului executiv al grupului ban­car austriac, Johann Strobl, citat de Reuters.

"Va trebui să reevaluăm operaţiunile din România", a anunţat Johann Strobl în raportul anual al RBI.

Raiffeisen deţine în România active de 8,97 miliarde de euro (10,12 miliarde de dolari), respectiv 6% din activele sale totale.

În luna ianuarie, Strobl declara că aşteaptă ca noua taxă pe activele bancare ("taxa pe lăcomie") să afecteze rata de capital Tier 1 a diviziei din România cu 30 de puncte de bază pe trimestru. Acum, conducerea RBI susţine că impactul noii taxe încă nu poate fi determinat.

Amintim că Guvernul de la Bucureşti a adoptat, în decembrie 2018, Ordonanţa 114 care se aplică de la 1 ianuarie 2019 şi prevede taxarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.

În România, Raiffeisen Bank are aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua locală a băncii cuprinde 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

Steven van Groningen: "2018 este anul cu cele mai bune rezultate ale Raiffeisen Bank România de până acum"

Raiffeisen Bank România a încheiat anul trecut cu un profit de 881 milioane de lei (echivalentul a 189 milioa­ne de euro), cu 79% mai mult decât în 2017, când a înregistrat profit de 491 milioane de lei, arată un comunicat al băncii. Acesta subliniază că activele instituţiei de credit au crescut cu 11%, până la 40,04 miliarde de lei. Creditele acordate clienţilor au crescut cu 19%, până la 26,73 miliarde de lei în 2018, iar depozitele clienţilor au avansat anul trecut cu 11%, atingând valoarea de 33,09 miliarde de lei. Veniturile băncii au ajuns la finalul anului trecut la 2,52 miliarde de lei, cu 23% mai mult faţă de 2017. Evoluţia rezultatelor financiare ale băncii se datorează creşterii cotei de piaţă pentru credite şi unui ritm susţinut şi echilibrat de creştere organică pe principalele segmente de clienţi şi produse.

Steven van Groningen, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank, a declarat: "Întotdeauna am spus că succesul nu vine imediat şi nici dintr-odată. Rezultatele excepţionale de astăzi au în spate ani de eforturi, de încercări, de eşecuri şi de reuşite. 2018 este anul cu cele mai bune rezultate ale băncii de până acum, iar acest lucru se transpune în faptul că suntem un finanţator res­ponsabil al economiei româneşti, creditele acordate clienţilor se apropie de 6 miliarde de euro, avem aproximativ 5.000 de salariaţi şi suntem unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat".

La finalul anului 2018, volumul de credite nete acordate de bancă a cres­cut cu 20%: pentru companiile mari şi medii creşterea a fost de 23%, pentru IMM-uri de 13%, iar împrumuturile nete acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%.

În acelaşi timp, costul riscului a scăzut la jumătate, anul trecut faţă de 2017, pe fondul evoluţiei bune a economiei şi a îmbunătăţirii comportamentului de plată al clienţilor băncii. Rata creditelor neperformante a scăzut cu două puncte procentuale, până la 4,1%.

Taxele şi impozitele directe şi indirecte suportate de bancă în anul 2018 au fost în valoare totală de peste 476 milioane de lei.

Cheltuielile operaţionale au cres­cut, anul trecut, cu 6% faţă de 2017, până la 1,28 miliarde de lei, pe fondul creşterilor salariale, al presiunilor inflaţioniste, dar şi al investiţiilor importante în IT, digitalizare şi infrastructură.

Anul 2018 a adus două importante schimbări în infrastructura IT a băncii, mai arată reprezentanţii Raiffeisen Bank. Printre altele, aceştia notează că numărul de clienţi activi digitali a ajuns la 600.000, iar cel al utilizatorilor Smart Mobile a crescut cu 47%, în perioada analizată.

Raiffeisen Bank a lansat, în 2018, agenţiile "fără cash" (37 de agenţii) şi a investit în noua generaţie de sucursale, primele unităţi fiind deschise în Bucureşti (AFI Mall) şi în Oradea (Lotus Mall). Banca înregistrează un număr de 500.000 de carduri de credit active. În acelaşi timp, Raiffeisen Bank are o creştere record a numărului de clienţi Premium, de peste 16%.

Raiffeisen Bank are un portofoliu de peste 2 milioane de persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri şi 5.700 de companii mari şi medii. La sfârşitul anului 2018, banca avea 4.966 de angajaţi (5.190 de angajaţi în 2017), 419 unităţi (451 în 2017), peste 900 ATM-uri, aproape 20.000 de POS-uri şi 220 maşini multifuncţionale (MFM-uri).

Raiffeisen îşi menţine angajamentul faţă de Rusia

Oficialii Raiffeisen au afirmat, ieri, că banca ia în considerare achiziţii viitoare, în vederea extinderii pe pieţele sale principale. Instituţia îşi menţine, totodată, angajamentul faţă de Rusia, după ce s-a confruntat, în această ţară, cu acuzaţii legate de spălare de bani.

Johann Strobl a precizat, în raportul anual al RBI, că banca vrea să fie activă în procesul de consolidare a sectorului financiar care se des­făşoară în unele ţări. Domnia sa a subliniat: "Aceasta ar putea determina potenţiale achiziţii de portofolii sau mici bănci, dacă vor apărea oportunităţi convenabile, iar preţul va fi corect".

Amintim că recent au apărut în presa internaţională informaţii referitoare la implicarea mai multor bănci, printre care şi Raiffeisen, într-o reţea de spălare de bani prin care au trecut miliarde de euro provenite din Rusia.

Procurorii anti-corupţie din Austria analizează acuzaţiile de spălare de bani, iar oficialii RBI spun că "nu cunosc foarte bine acuzaţiile concrete" şi nu au informaţii suplimentare privind conţinutul plângerii, iar în prezent efectuează o investigaţie internă.

RBI este una dintre cele mai mari bănci străine din Rusia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Greu de crezut ca dupa ce au facut un profit de 881 milioane de lei anul trecut vor sa plece din RO.

    1. Da cat sunt pierderile din ajustarea la inflatie. Nea Gröningen e mai smeker ca Nea Treichl, da nare steiful modoveanului-:)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb