DIN OCTOMBRIE,  Bani europeni pentru fermieri

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 septembrie 2010

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov a anunţat că la începutul lunii octombrie va fi lansat programul "Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)", conform cerinţelor specifice ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală - măsura 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole".

Cosmin Roşia, directorul Centrului de Consultanţă a CCI Braşov, susţine că prin acest program sunt puse la dispoziţia solicitanţilor 991 milioane de euro, proiectele putându-se depune într-o perioadă de 30 de zile calendaristice de la lansarea sa.

Obiectivele programului sunt introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei, inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare, creşterea veniturilor exploataţiilor agricole sprijinite, precum şi sprijinirea membrilor grupurilor de producători sau ai altor forme asociative în vederea încurajării fenomenului de asociere.

Pot depune proiecte în cadrul acestui program fermierii definiţi, conform PNDR, ca fiind persoane fizice sau juridice, care practică în principal activităţi agricole a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării. Roşia spune că unele activităţi sunt mai bine punc-tate decât altele. "De exemplu, pentru o fermă de creştere a bovinelor se acordă zero puncte, în timp ce pentru una de creştere a porcinelor se acordă 35 puncte", în timp ce fermierii sub 35 de ani sau care depun prima dată proiecte cu finanţare din fonduri europene primesc bonusuri la punctaj.

Tipurile de investiţii considerate eligibile în cadrul proiectului sunt construirea şi/sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă în domeniul zootehnic şi al culturii vegetale, construirea şi/sau modernizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilităţi şi racorduri aferente, achiziţionarea de tractoare noi, combine de recoltat, maşini, utilaje, instalaţii, echipamente şi accesorii, echipamente şi software specializate, înfiinţarea plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşuni sau înfiinţarea pepinierelor de viţă de vie, pomi fructiferi şi arbuşti.

De asemenea, se pot obţine fonduri europene şi pentru investiţii pentru producerea şi utilizarea durabilă a energiei din surse regenerabile în cadrul fermei, investiţii pentru înfiinţarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de producţie scurt şi regenerare pe cale vegetativă, în scopul producerii de energie regenerabilă sau chiar investiţii pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, cuprinzând echipamente pentru vânzarea acestora, inclusiv depozitare, răcire etc.

Prin această măsură se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de 40% - 75% din valoarea eligibilă a proiectului, fondurile reprezentând cofinanţarea publică. Valoarea maximă a cofinanţării publice este de 800.000 Euro

Aceasta este cea de-a doua sesiune de proiecte pe anul în curs. În primăvară, din cele 5.000 de proiecte depuse în cadrul programului, doar 25 proveneau din Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb