Directoratul Petrom propune un dividend suplimentar cu randament de aproape 10%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 14 iunie 2022

Directoratul Petrom propune un dividend suplimentar cu randament de aproape 10%

Anul acesta compania a mai alocat un dividend, cu randament de circa 7% în momentul aprobării de către acţionari

Directoratul OMV Petrom propune distribuirea unui dividend special de 0,045 lei/titlu care, raportat la preţul acţiunii companiei de astăzi, oferă un randament brut de 9,8%, după cum reiese dintr-un raport al producătorului de petrol şi gaze publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Aşa cum a fost anunţat în Strategia noastră pentru 2030, compania are posibilitatea de a distribui dividende speciale, în condiţiile în care planurile de investiţii sunt finanţate. Având în vedere poziţia financiară solidă a companiei în ceea ce priveşte poziţia netă de numerar precum şi profitabilitatea, Directoratul propune plata unui dividend special în valoare brută de 0,045 lei pe acţiune, ceea ce conduce la o valoare totală a dividendelor speciale de 2.549 milioane de lei", se arată în raport.

Conform documentului, propunerea de dividend special mai sus menţionată va conduce la un dividend total pe acţiune distribuit anul acesta de 0,0791 lei (incluzând dividendul de bază în valoare de 0,0341 lei aprobat de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 27 aprilie), ceea ce duce la un randament total al dividendului de 15,9%, raportat la preţul acţiunii SNP de la finele anului trecut, de 0,499 lei.

"Acest dividend special va fi supus aprobării Consiliului de Supraveghere în data de 21 iunie 2022 şi, ulterior, deciziei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor", se mai menţionează în raport.

Pentru primele trei luni ale acestui an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,75 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel din primul trimestru al anului trecut, pe fondul creşterii puternice a preţurilor energiei, generată de razboiul din Ucraina şi redresarea post-Covid,

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Un dividend frumos pt cea mai buna de cumparat companie pe bvb. La un forward P/E 7, nu vad altceva mai bun de facut cu banii decat SNP !

    1. In mare ai dreptate, dar exista un impediment la Petrom. Are free-float mic. In rest, industrie buna, companie solida, dividend mare ;)

      intreaba pe M. Galbeaza ... de cum se fura din banii romanilor...Cu girul OMV ...si increngatura spagii si tradarii neamului...

      :))) 

    Free float mic inseamna ca toata lumea considera aceasta actiune prea buna pt. a fi vanduta. Free float este de 9% . Restul este detinut de OMV, Statul roman, fonduri de pensii si investitii. Este intr adevar o companie care isi respecta actionari ! Poate cea mai buna companie de bursa. OMV va da dividende speciale si in anii urmatori deoarece criza energetica nu se va sfarsi repede.Respect pentru Conducerea companiei !

    1. un mare kk...

      Face ce face ptr statul Austriac nu roman .  

      Actiunile ar fi fost mult mai valoroase daca acea conducere ar fi dat drumul la investitii acum 6 ani , nu ar fi amanat cum au zis rusii. ( vezi legarurile Zeele cu Gazprom) 

      Apoi , taierea petrochimiei din Romania si trecerea producerii in Viena este de kkt... au dat la fier vechi instalatii noi ( vezi piroliza Arpechim) ptr a nu le faceconcurenta. Au taiat Doljchim si au trimis productia la LINZ in Austria.  

      Nu ii mai pupati in spate , ca sunt excroci.  

      De ce nu scot banii de la Velitchcov reprezentand amenda CC? 

      De ce importa prin intermediari? Se numeste spalare de bani ! 

      Mare kk valoare actiune acum... Daca ffaceau bine , era cel putin dubla si industria era sustenabila .  

      In 1990 Romania nu importa polietilena ... acum importa 100% . De unde ? Polonia , Austria si Ungaria.

      De ! 

    Normal, cand jecmanesti poporul cu petrolul pe care il extragi cu 13 dolari barilul si il vinzi cu 150 de dolari bariul iti permiti sa faci pomeni din banii fraierilor.

    1. Daca statul ar mai fi avut majoritate ar fi stabilit ce si cum, dar daca ne gandim la perioada cand era chiar singurul proprietar al petrom, cand pierderile cresteau an de an, umfland conturile unor vantu si luca, ajungem sa apreciem mai mult faptul de a fi minoritar

      Statul oricand poate interveni si sa taxeze o companie nesimtita, dar nu o face pentru ca cei care ne conduc sunt pe mana cu cei ce ne jecmanesc. Asta a facut securitatea si strainii au incercat sa induca ca ce neprofitabile erau companiile din proprietatea statului (vad ca la unii a tinut). Nu este asa, politicul a pus toti hotii in fruntea companiilor, inclusiv la Petrom, SRI, DIICOT, DNA, politistii, judecatorii care trebuiau sa ii aresteze au tradat si nu au aplicat legea, in schimbul tradarii au primit salarii babane, iesirea la pensie la 40-50 de ani si pensii speciale. Asta nu insemana ca companiile erau neprofitabile, nu, erau jecmanite de politic cu acordul celor care trebuia sa vegheze sa se respecte legea, iar straini aveau interesul sa le cumpere pe degeaba. Acum OMV Petrom jecmaneste poporul cu preturi nesimtite la pompa pe resursa poporului care o ia cu 13 dolari barilul (oau ce performanta a statului) si desi s-a constat ca este monopol si trebuie spart Consiliul Concurentei a inchis ochii. Acum unii se bucura ca primesc si ei un os la fel vor face si politicienii care conduc acest stat. Nu nici acum nu este normal ce se intampla.

    Ce se întâmplă la Petrom cu austriecii ar putea să se întâmple la Sifuri dacă ar fi administrate de Templeton și nu de indivizi gen Drăgoi!

    o veste buna ptr BVB, care, desi nici pe departe supraevaluata cum sunt bursele pe afara, vad ca urmeaza trendul de scadere.

    Respect OMV si pentru transformarea unei fabrici ineficiente, de tocat banii, cum a fost Petrom pe vremea lui Vantu si Luca,intr-o companie capitalista adevarata. 

    1. au schimbat excrocii : de unde cumperi lichid de parbriz, polietilena , tevi de foraj, etc? De la firme austriece? Stii cuine e Cristoff?

      Citeste puiule , citeste si da mai departe ...

      Ai nostri joaca la pitici ... 

      Poti sa compari cu rompetrol, unde statul paralel cu administrarea activelor are detinere mai mare decat cea de la petrom, (dar tot minoritar, gratie puemonta!) si de unde statul roman nu a luat si nu va lua inca mult timp vreun leu dividend. Austriecii dau ceva totusi, chiar daca isi trag partea leului, cu varf si indesat.

    Companiile din energie vor fi pe cai mari și cum spunea cineva mai sus, sunt câteva chiar ieftine! Prefer să cumpăr companii din Romania cu PER sub 10 și cu politica buna de dividend decât să mă duc nu știu pe ce piețe să cumpăr aiureli și fără dividend!

    Am vazut un articol cu cei de la PSD care tot vorbes de o "supraimpozitare" a veniturilor companiilor cu CA peste 100mln Euro, ce impact va avea acest lucru asupra SNP ?

    1. nici unul .

      Sunt doua variante :  

      - vor influenta cei de la OMV hotararea

      - vor creste cheltuielile anterioare intrarii in Roamnia a produselor , si vor avea profit minim .. Deci , vor impozita un kk 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb