DIRECTORII CASELOR DE BROKERAJ "Perspectivele randamentelor din dividende au dus piaţa la maximul anului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2019

Marcel Murgoci, Dragoş Mesaroş

Marcel Murgoci, Dragoş Mesaroş

  • document ataşat Randamentul indicelui BET şi a componentelor sale în perioada 31 ianuarie - 18 februarie
    apasă aici pentru a descărca.

    Marcel Murgoci, Estinvest: "Sper ca până la finalul lunii incertitudinile care planează asupra Ordonanţei 114 să fie înlăturate, altfel vom mai avea şedinţe bursiere cu volatilitate ridicată"

    Dragoş Mesaroş, Goldring: "Din punct de vedere tehnic, piaţa începe să arate bine, dar ţinând cont de mediul actual, îmi este foarte greu să estimez ce se va întâmpla, pentru că ne găsim într­-o incertitudine totală"

    Perspectivele care se conturează privind dividendele ce probabil vor fi distribuite de către unele dintre companiile importante care intră în structura indicelui BET au dus coşul de acţiuni la maximul anului, de 7.764 puncte, nivel atins chiar în debutul acestei săptămâni, în condiţiile în care cotaţiile acţiunilor ce-l compun au suferit scăderi majore începând cu cea de-a doua parte a lunii decembrie a anului trecut. Astfel, la preţurile actuale, randamentul probabil al dividendelor este ridicat, sunt de părere directorii caselor de brokeraj consultaţi de Ziarul BURSA.

    Practic, pentru perioada 31 ianuarie - 18 februarie 2019, BET a cunoscut o creştere de 11,7%, şapte din cele cinsprezece companii ce intră în structura coşului de acţiuni marcând randamente ale cotaţiilor de două cifre, în timp ce doar preţul titlurilor Purcari Wineries (WINE) s-a confruntat cu scădere, de la începutul lunii, de 1,47% (Vezi tabelul din documentul ataşat).

    Totodată, brokerii punctează că în continuare piaţa este dominată de incertitudine în condiţiile perspectivelor ceţoase privind măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018 şi a declaraţiilor ce vin din mediul politic privind această Ordonanţă, ce este posibil să afecteze masiv rezultatele financiare viitoare ale companiilor, preţurile acţiunilor emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum şi piaţa în ansamblu.

    Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest ne-a declarat: "Din a doua parte a lunii decembrie şi până în prezent s-a tranzacţionat pe baza posibilelor efecte ale măsurilor incluse în Ordonanţa 114 şi a diferitelor declaraţii făcute pe seama sa. În luna februarie, companiile importante de la BVB au început să-şi publice rezultatele financiare pentru anul trecut, startul fiind dat de BRD - Groupe Societe Generale şi OMV Petrom, element care a dat un impuls cotaţiilor acţiunilor, investitorii făcându-şi calcule pentru eventuale dividende ce ar putea fi acordate în acest an".

    În opinia domnului Murgoci, acesta a fost factorul determinant al aprecierilor preţurilor acţiunilor din luna februarie şi în condiţiile în care tonul guvernanţilor cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 114 a fost lăsat puţin mai moale.

    "Pe termen scurt, aşteptăm ca toate companiile importante să îşi publice rezultatele pentru 2019, de exemplu Banca Transilvania şi Nuclearelectrica, fapt ce are potenţialul de a impulsiona bursa, cel puţin în sensul creşterii lichidităţii. Apoi, bineînţeles piaţa aşteaptă să vadă care va fi forma finală a Ordonanţei, cum se va aplica şi care vor fi efectele probabile asupra rezultatelor financiare viitoare ale companiilor vizate", ne-a spus domnul Murgoci, care a completat: "De asemenea, în luna martie vor începe să apară convocatoarele Adunărilor Generale ale Acţionarilor, în care conducerile companiilor vor înainta propuneri concrete de dividende, fapt ce influenţează de obicei preţurile acţiunilor".

    Potrivit lui Marcel Murgoci, pe termen mai lung, dacă unele aspecte importante legate de măsurile din OUG vor fi clarificate, probabil că piaţa se va mai aşeza în sensul în care nu va mai cunoaşte variaţii mari ale cotaţiilor.

    "Sper ca până la finalul lunii februarie incertitudinile care planează asupra Ordonanţei să fie înlăturate, altfel vom mai avea şedinţe bursiere cu volatilitate ridicată", a conchis brokerul de la Estinvest.

    Dragoş Mesaroş, Goldring: "Aştept momentul în care guvernanţii să îşi dea seama că prin piaţa de capital se poate finanţa mult mai bine economia"

    La rândul său, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring ne-a spus: "Creşterea cotaţiilor pieţei din luna februarie a apărut ca urmare a rezultatelor financiare destul de bune pe care le-au raportat unele companii până acum şi, cum preţul acţiunilor este destul de scăzut, a unor aşteptări privind randamentele ridicate ale dividendelor".

    Directorul de la Goldring a punctat că acest fapt apare şi în condiţiile în care companiile deţinute de stat probabil vor aloca din nou 90% din profit către dividende şi, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114, este posibil să dea bani şi din rezerve.

    "Personal mă uit şi la elemente de analiză tehnică şi din acest punct de vedere lucrurile încep să arate bine, cu indicele BET în zona de maxim a anului şi peste retragerea Fibonacci de 38,2% (n.r. trasată de la maximul lunii decembrie 2018 şi nivelul de suport construit de BET în zona de la 6.950 de puncte)", ne-a declarat Dragoş Mesaroş, adăugând: "Totuşi, ţinând cont de mediul actual, îmi este foarte greu să estimez ce se va întâmpla în continuare pentru că ne aflăm într­-o incertitudine totală. Încă nu ştim care este forma finală a Ordonanţei sau care-i sunt normele de aplicare".

    În opinia brokerului, rezultatele pe care le vor raporta în continuare companiile, precum şi dividendele care vor fi propuse pot să ţină cotaţiile la nivelurile actuale, care se află în revenire faţă de căderile avute începând cu finalul anului trecut, dar contează foarte mult ce va apărea din mediul politic.

    "Totul poate fi schimbat într-o clipă. Dăm refresh tot timpul site-urilor de ştiri să vedem ce mai apare nou legat de Ordonanţă", ne-a mai spus Dragoş Mesaroş, care a conchis: "Personal, aştept momentul în care guvernanţii să îşi dea seama că prin piaţa de capital se poate finanţa mult mai bine economia. Statul ar trebui să aducă companii în piaţă. Dacă s-ar dezvolta bursa, chiar Statul Român ar putea să câştige mult mai mult prin taxele şi impozitele plătite de societăţile listate, cum se întâmplă de pildă în Polonia. Dar, din păcate guvernanţii noştri nu cred că îşi dau seama de asta".

    Până în prezent, dividendele propuse de conducerile unor emitenţi importanţi de la BVB precum BRD - Groupe Societe Generale sau Fondul Proprietatea au avut, raportat la cotaţiile anterioare anunţurilor, randamente brute atrăgătoare pentru investitori, de 14%, respectiv 11%.

    Banca Transilvania, cel mai lichid emitent al bursei noastre îşi va publica rezultatele financiare pentru anul trecut în data de 27 februarie, sezonul raportărilor pentru 2018 al componentelor din BET încheindu-se în data de 28 februarie, când Conpet şi Electrica se vor prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele preliminare pentru anul trecut.

    Ieri, cotaţia indicelui BET a coborât cu 0,46%, până la 7.728,3 puncte.

    Notă: Retragerile Fibonacci reprezintă instrumente de analiză tehnică ce se bazează pe şirul de numere a lui Leonardo Fibonacci, fiind folosite pentru a identifica potenţiale praguri de suport şi rezistenţă ale cotaţiilor. Nivelul indicat de directorul de la Goldring pentru BET se află la circa 7.650 de puncte de indice.

    Opinia Cititorului ( 7 )

    1. (Vezi tabelul din documentul ataşat).

      Care tabel ? 

      1. Care tabel ?

        Tabelul din documentul atasat, care se deschide cand apesi, dedesubtul fotografiilor, pe textul scris cu rosu "document ataşat Randamentul indicelui BET şi a componentelor sale în perioada 31 ianuarie - 18 februarie  

        apasă aici pentru a descărca".

        Mai ramane sa ma intrebi si pe mine: Care tabel ?  

      Și noi asteptam măcar ca cei care conduc sa își dea seama de ce nenorociri fac, ce sa mai vorbim de finanțarea economiei prin bursa.

      1. CE E DE ASTEPTAT, DE LA NISTE COMUNISTI ? BURSA ? CARE BURSA ? CE-I AIA, BURSA ? AAAA ! DECI AIA E BURSA ? CE MONSTRU BLESTEMAT, A NASCOCIT-O ? UN HOCUS-POCUS, CARE LE IA BANII OAMENILOR ? TRANZACTII, NU STIU CUM!!! ACTIUNI, NU STIU CUM !!! TOT MAI SFINTE SINT EXIMBANKUL SI CECUL , TOVARASI ! SINT ALE NOASTRE, ALE TARII DE ZECI DE ANI, SI DE-O FI SA PLECE '''''CAINII DE LA MACELARIE ,''''' LE CAPITALIZAM PUTERNIC, CUM SPUNEA SI TOVARASUL TEODOROVICI, SI VOM DA CREDITE FOARTE IEFTINE, LA MILIOANE DE ROMANI !!! NU LE CONVINE, NA-U DECAT SA PLECE !!!

        STATY ? care STATY ? UNITY ? !?

        Hello there,

        My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at bursa.ro promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?  

        We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well 

        If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know. 

        Thanks, 

        Aly

        Pfaiii! !! Cam cum a fost cu Bancorex și altele. Cu Gigi Kent și Dinel Staicu nu? Cam așa.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb