• Potrivit oficialului EBU, este nepotrivit ca media audiovizuale particulare să ofere gratuit timpi de antenă politicului
Directorul Departamentului Juridic al European Broadcas-ting Union (EBU) (Uniunea Europeană a Radiodifuziunilor), Werner Rumphorst, a pledat, săptămâna trecută pentru promovarea noilor media, de către radiodifuzorii publici. Referindu-se la problema finanţării audiovizualului public, Rumphorst a subliniat că aceasta trebuie realizată din resurse independente şi nu de către partidele politice aflate la guvernare. În opinia oficialului EBU, finanţarea ideală ar fi aceea asemeni BBC, pe bază de abonament. Werner Rumphorst a recunoscut, însă, că BBC are un buget de şase miliarde de euro, situaţie imposibilă de realizat în România, dar a menţionat că realizarea independenţei media, a audiovizualului public românesc, ţine de "politicieni şi de poporul însuşi".
Werner Rumphorst a pledat, în context, pentru un abonament mult mai mare decât cel plătibil în prezent, care ar trebui să fie achitat nu pentru tehnica deţinută de către abonat la domiciliu, ci print-o finanţare de solidaritate, cu media publice.
"În România abonamentul este îngrozitor de mic, de 12-15 ori mai mic decât în orice altă ţară europeană. Acest lucru trebuie corectat prin măsuri juridice" a subliniat Rumphorst, citat de Rompres.
Potrivit oficialului EBU, este nepotrivit ca media audiovizuale particulare să ofere gratuit timpi de antenă politicului, chiar şi în campaniile electorale.
"Mi se pare incredibil. Poţi să faci asta informând zilnic", a spus Werner Rumphorst.
Directorul Departamentului Juridic al EBU a criticat în acest sens sistemul audiovizual american în care marile media private bogate ajung să domine piaţa prin "reclame politice", fapt caracterizat de oficialul EBU drept unul "antidemocratic". În opinia lui Werner Rumphorst, războiul de Irak a putut avea loc tocmai din lipsa de informare a publicului, canalul public de televiziune având o pondere nesemnificativă pe piaţa audienţei media audiovizuale americane. Potrivit lui Werner Rumphorst publicul american "se trezeşte acum", la declanşarea războiului, balanţa fiind înclinată de canalul Fox News, care ar fi făcut reclamă administraţiei Bush.
Werner Rumphorst a subliniat, totodată, că în ceea ce priveşte drepturile de care ar trebui să beneficieze compozitorii din veniturile SRR şi SRTV realizate în urma difuzării operelor acestora, "este o situaţie nefirească, acest lucru trebuind să se schimbe".
Werner Rumphorst a îndemnat media audiovizuale publice din România să "se bată" în concurenţa cu media private pentru obţinerea pe piaţă a unui loc privilegiat care să le asigure condiţiile de a juca un rol democratic, social şi cultural, potrivit reglementărilor europene în domeniu.
Răspunzând unei întrebări, oficialul EBU a salutat adaptarea de către România a legislaţiei în domeniul audiovizualului la cerinţele europene.
Oficialul EBU a participat săptămâna trecută la un seminar pe teme juridice organizat de Societatea Română de Televiziune (SRTV) şi Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) în colaborare cu EBU, vizând media audiovizuale publice, legea audiovizualului, independenţa şi finanţarea televiziunii şi radioului public, noile media şi drepturile acestora, drepturile de autor.