Directorul Executiv al ExxonMobil, nominalizat de Trump la şefia diplomaţiei SUA

Jose Fierro
Internaţional / 13 decembrie 2016

Rex Tillerson (Sursa foto: Facebook)

Rex Tillerson (Sursa foto: Facebook)

Rex Tillerson, CEO ExxonMobil, este alegerea preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, pentru conducere diplomaţiei americane, informează agenţia Reuters.

"Tenacitatea sa, vasta experienţă şi adânca înţelegere a geopoliticii îl fac o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat. El va promova stabilitatea regională şi se va concentra pe principalele interese de securitate ale Statelor Unite", a declarat Trump, într-un comunicat de presă.

Tillerson a precizat că "viziunea sa pentru reconstituirea credibilităţii Statelor Unite ale Americii" converge cu cea a lui Donald Trump.

Experienţa lui Tillerson în materie de diplomaţie reiese din stabilirea acordurilor cu alte ţări pentru cea mai mare companie energetică din lume. Totuşi, există dubii faţă relaţiile executivului cu Rusia, comentează Reuters.

Contractele încheiate cu Rusia de ExxonMobil pot genera peste 500 de miliarde de dolari, crede presa americană. Alegerea lui Tillerson este, cel mai probabil, în consens cu voinţa afişată de Trump în timpul campaniei de a îmbunătăţi relaţiile dintre SUA şi Rusia. Relaţiile dintre cele două mari puteri au avut de suferit în ultimii ani, în special din cauza conflictelor din Siria şi Ucraina.

Trump l-a nominalizat pe Tillerson, în vârstă de 64 de ani, deoarece acesta este susţinut de figuri importante ale Partidului Republican precum: fostul secretar de stat James Baker, fosta secretară de stat Condoleeza Rice şi secretarul de stat pentru apărare, Robert Gates, a declarat un oficial american.

Sprijinul lor este considerat esenţial pentru a-l ajuta pe directorul ExxonMobil să poată trece peste lupta pentru confirmare din Senat, care va fi, probabil, orientată către relaţia sa cu Vladimir Putin.

În 2013, Putin l-a decorat pe Tillerson cu Ordinul Prieteniei. Vladimir Putin a denumit acţiunile şefului ExxonMobil "o întărire a cooperării în sectorul energetic".

Membri ai Congresului din ambele partide importante şi-au exprimat îndoiala faţă de Rex Tillerson şi de fostul ambasador ONU, John Bolton, menţionat ca posibilă nominalizare ca adjunct în Departamentul de Stat al SUA şi care a fost criticat pentru o viziune agresivă faţă de Iraq şi Iran.

Rex Wayne Tillerson este un om de afaceri american, din 2006 CEO al ExxonMobil, a cincea cea mai mare companie din lume în funcţie de capitalizare. Acesta este oiriginar din Wichita Falls, Texas şi este licenţiat în inginerie civilă al Universitatăţii din Texas la Austin.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb