Directorul general al FMI avertizează SUA asupra deficitului fiscal

\VIRGINIA BALCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2005

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Rodrigo Rato, a avertizat Statele Unite ale Americii asupra riscurilor deficitului record de cont curent, care poate pune capăt repede "apetitului investitorilor pentru acţiunile americane". Rato a semnalat, de asemenea, că Guvernul argentinian va trebui "să solicite" un nou pachet de împrumuturi de la FMI, dacă doreşte acest lucru.

"Va fi decizia Guvernului dacă solicită sau nu un program al FMI. Dacă ne va propune, vom lucra cu Guvernul argentinian pentru a stabili cadrul reformelor bugetare şi structurale", a afirmat Rato.

Rato a făcut aceste declaraţii după discursul pe care l-a ţinut la Clubul Presei Naţionale, în Ottawa (Canada), pe tema "Dezechilibrelor globale şi a sărăciei".

Directorul FMI a explicat că aceste dezechilibre sînt îngrijorătoare deoarece "reflectă goluri substanţiale în ceea ce priveşte ritmul de creştere în diferite regiuni ale lumii şi implică mişcări de capital între graniţe, care nu pot fi susţinute permanent".

Potrivit FMI, deficitul american, care a "reprezentat 6,5% din PIB în primul trimestru 2005", o cifră record, "este finanţat de nivelurile record ale datoriei din mîinile investitorilor străini". "Este improbabil ca apetitul investitorilor pentru acţiunile americane să continue să crească în acest ritm la nesfîrşit", a adăugat Rato.

Rezultatul va fi o drastică reducere a fluxurilor de capital spre SUA, ceea ce va determina o rapidă depreciere a dolarului, pieţele valutare şi de capital se vor agita, iar dobînzile ar putea creşte semnificativ, ameninţînd stabilitatea economiei globale, a avertizat Rato.

Acesta a subliniat că este foarte important să se obţină în SUA o consolidare fiscală pe termen mediu, credibilă, şi a reamintit că este fundamentală menţinerea încrederii investitorilor în dolar, ceea ce s-ar putea obţine printr-un solid compromis pentru reducerea deficitului fiscal american.

În Europa, Rato a afirmat că elementul "cheie pentru ridicarea ritmului creşterii economice continuă să fie reforma structurală", fiind făcuţi paşi importanţi în ceea ce priveşte pensiile, sănătatea şi piaţa muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb