Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru, până la 37,5 ore, au ieşit vineri la lumină după ce ministrul Muncii l-a acuzat pe colegul de la Economie că "le ţine partea angajatorilor", transmite Reuters.
La finele lunii decembrie, Guvernul spaniol a semnat un acord cu sindicatele, care prevede reducerea duratei programului săptămânal de lucru, până la 37,5 ore, de la 40 de ore în prezent, fără o diminuare a salariului, însă acordul nu a fost semnat şi de patronat şi, în plus, există şi riscul ca Parlamentul să respingă această reformă.
Ministrul spaniol al Muncii, Yolanda Diaz, membră a partidului de extremă stânga Sumar, a declarat pentru postul public de radio RNE că există "dezacorduri vizibile" cu reprezentanţii partidului socialist al premierului Pedro Sanchez când vine vorba despre planul de reducere a programului de lucru şi a făcut un apel către colegii de coaliţie să "respecte comisia de experţi" care a formulat propunerea. Yolanda Diaz l-a vizat în mod special pe colegul de la Economie, Carlos Cuerpo, care a sugerat că măsura ar trebui amânată cu un an, în ideea de a da timp IMM-urilor să se adapteze.
Cuerpo "trebuie să se decidă de partea cui este, cea a muncitorilor din această ţară şi care cer să trăiască puţin mai bine, sau de cea a angajatorilor", a afirmat Yolanda Diaz.
O sursă din Ministerul spaniol al Economiei a spus că Guvernul este în continuare decis să reducă programul de lucru, iar implementarea acestui plan este "o prioritate", scrie Reuters.
"Trebuie să continuăm să mizăm pe o politică economică funcţională şi una care garantează sustenabilitatea progreselor economice şi sociale", a adăugat sursa.
Spania a fost anul trecut una dintre cele mai performante economii europene, cu o creştere economică influenţată de boom-ul turismului, migraţie şi consolidarea pieţei muncii, informează Reuters.