DNA A CERUT URMĂRIREA PENALĂ A FOSTULUI MINISTRU DE FINANŢE Piperea: "Oricine emite o OUG trebuie să se teamă de urmărirea penală"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 26 februarie 2014

Piperea: "Oricine emite o OUG trebuie să se teamă de urmărirea penală"

Chiţoiu: "Nu sunt vinovat nici 0,0001%"

Actul normativ la care face referire DNA este semnat nu doar de Daniel Chiţoiu, ci de circa şapte-opt persoane din Ministerul de Finanţe, de ministrul delegat Liviu Voinea, de premierul Victor Ponta şi din partea Ministerului Justiţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut ieri aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru de finanţe Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Fostul ministru s-a declarat surprins de cererea procurorilor, spunând că este nevinovat. Domnia sa a declarat că există înregistrări şi stenograme care pot dovedi afirmaţiile sale.

DNA a arătat că cererea a fost formulată, întrucât există indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiţoiu a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA.

"Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor anticorupţie.

Mai multe voci au considerat că motivarea DNA este forţată, întrucât un astfel de act normativ aparţine întregului Guvern şi nu unui singur ministru. Astfel, unii s-au gândit că trebuie să existe explicaţii ulterioare pentru comunicatul DNA, între posibilităţi fiind enumerate tensiunile politice din cadrul USL, dar în special din interiorul PNL.

Surse politice ne-au declarat că Daniel Chiţoiu şi Dan Radu Ruşanu ar fi căzut în dizgraţia preşedintelui PNL Crin Antonescu, pentru că cei doi s-ar fi arătat foarte apropiaţi de premierul Victor Ponta. Mai mult, au circulat zvonuri potrivit cărora Dan Radu Ruşanu şi Daniel Chiţoiu ar fi fost constituit nucleul unui nou partid, desprins din PNL.

Piperea: "O aberaţie!"

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a explicat: "Ordonanţa de Urgenţă trece prin Guvern şi nu are doar o singură semnătură. Apoi, este supusă aprobării Parlamentului, printr-o lege. Membrii ASF sunt şi ei avizaţi de Parlament. Este o nouă aberaţie (n.r. decizia DNA)".

DNA precizează că, în nota de fundamentare a ordonanţei (n.r. care a modificat numărul de membri ASF) au fost invocate angajamentele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-ar fi asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, deşi, potrivit probelor administrate, a rezultat că această menţiune a fost introdusă doar pentru a convinge membrii Guvernului de urgenţa reglementării şi pentru a-i determina să accepte criteriile de experienţă stabilite în mod arbitrar: "Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justiţiei care a formulat observaţii de esenţă, invocând interdicţia constituţională a introducerii de incompatibilităţi care restrâng dreptul la muncă pe calea ordonanţei de urgenţă".

Potrivit lui Gheorghe Piperea, avizele sunt consultative şi, chiar dacă ar fi obligatorii, OUG nu este un act individual al unei persoane.

"Dacă este ceva în neregulă, este responsabilitatea întregului Guvern şi această responsabilitate nu este penală, ci politică", ne-a spus avocatul, adăugând: "Este foarte grav! De acum înainte, oricine emite o OUG, trebuie să se teamă de urmărirea penală".

DNA mai arată că proiectul de ordonanţă a fost supus aprobării pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern din dimineaţa zilei de 16 octombrie 2013, fără a exista avizul Consiliului Legislativ, deşi acesta era obligatoriu potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din H.G. nr. 561/2009.

Chiţoiu: "Mi se pare un pic deplasat să se ceară începerea urmăririi penale pe promovarea şi adoptarea unor acte normative"

Daniel Chiţoiu a declarat, ieri, că cererea DNA a fost o surpriză neplăcută. "Pentru mine este o surpriză neplăcută, din mai multe puncte de vedere: în primul rând nu am fost înştiinţat, nu m-a sunat nimeni, am aflat din presă şi după am intrat pe site-ul DNA şi am văzut comunicatul de presă al DNA privind solicitarea către Camera Deputaţilor privind începerea urmăririi penale împotriva mea", a spus Daniel Chiţoiu, citat de Mediafax. Fostul ministru a adăugat: "Doi, este o supriză neplăcută pentru că mi se cere urmărirea penală pentru adoptarea unui act normativ, care nu a făcut altceva decât să modifice, să completeze nişte reglementări, care au fost solicitate de organismele financiare internaţionale, Comisia Europeană şi FMI".

El a precizat că ordonanţa la care face referire DNA a fost iniţiată de Ministerul de Finanţe prin direcţiile de specialitate împreună cu specialiştii de la ASF.

"Eu am solicitat introducerea în şedinţa de Guvern (a ordonanţei - n.r.) în urma discuţiilor cu premierul. Noi, la începutul fiecărei şedinţe de Guvern, avem o şedinţă pregătitoare unde se stabilesc actele normative care intră în şedinţa de Guvern şi se adoptă (...) Toate aceste acuzaţii pe care le-am văzut în comunicat (comunicatul DNA - n.r.) că mi se aduc se referă la reducerea numărului de membri, care reducere este trecută clar în memorandumul economico-financiar iniţiat atât cu CE cât şi cu FMI şi, de asemenea, în ce priveşte calificările profesionale minime. Ori aici, la fel, calificări profesionale minime mi-au solicitat în repetate rânduri la fiecare misiune a FMI şi CE din anul 2013", a mai susţinut Chiţoiu.

Fostul ministru a precizat că există înregistrări şi stenograme ale discuţiilor cu reprezentanţii organismelor financiare internaţionale care pot dovedi afirmaţiile sale.

"Pentru mine e o surpriză şi faptul că se pune în discuţie şi se începe urmărirea penală împotriva mea pe un act normativ. Nu numai că sunt nişte prevederi la solicitarea instituţiilor financiare internaţionale, asumate, adoptate, memorandum şi scrisoare semnate inclusiv de preşedintele ţării, dar ce ne facem la celelalte acte normative, care sunt în baza iniţiativei Guvernului şi care sunt în baza unui program de guvernare? Păi fiecare act normativ are o politică a Guvernului respectiv, dar dacă acum a ajuns DNA să analizeze din punct de vedere al prevederilor fiecare act normativ, păi atunci înseamnă că toate actele normative... fiecare are o hibă sau produce un prejudiciu nu ştiu cui", a mai afirmat fostul ministru.

Chiţoiu a precizat că actul normativ la care face referire DNA este semnat nu doar de el, ci de circa şapte-opt persoane din Ministerul de Finanţe, de ministrul delegat Liviu Voinea, de premierul Victor Ponta şi din partea Ministerului Justiţiei.

"Nu eu m-am ocupat de bucătăria redactării acestui act normativ. Eu, bineînţeles, ştiam în general prevederile acestui act normativ, dar nu mă ocup eu acum de fiecare cuvânt, fiecare frază din actul normativ, nu ăsta e rolul meu de ministru. Pentru asta sunt direcţiile de specialitate, secretarii de stat", a mai spus Daniel Chiţoiu.

Întrebat dacă a discutat despre solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul său cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, Chiţoiu a răspuns: "Nu, pentru că este plecat. Urmează să se întoarcă în ţară şi discut când ajunge în ţară. Diseară (n.r. aseară) avem şi o Delegaţie Permanentă şi voi aduce în discuţie în cadrul Delegaţiei Permanente acest aspect".

De asemenea, el a fost întrebat dacă va solicita colegilor din Camera Deputaţilor să aprobe solicitarea DNA sau să o respingă.

"Eu, de principiu, mă gândesc că voi vrea să merg de bună voie să dau explicaţii acolo, necesare, dar din punct de vedere al procedurii, mi se pare un pic deplasat să se ceară începerea urmăririi penale pe promovarea şi adoptarea unor acte normative, de către DNA, şi pe oportunitatea promovării lor (...) Eu le expun colegilor această problematică şi dacă dânşii consideră că trebuie să-mi ridice imunitatea, să voteze pentru ridicarea imunităţii, asta e decizia partidului şi o respect", a replicat Chiţoiu.

În plus, el a fost întrebat dacă intenţionează să se retragă din conducerea PNL, unde deţine funcţia de vicepreşedinte, în cazul aprobării de către Camera Deputaţilor a solicitării DNA.

"Dacă mi se solicită acest lucru şi dacă dânşii consideră că planează vreo problemă asupra partidului şi are de pierdut partidul, nu am nicio problemă să o iau. Dar încă o dată vin şi spun, nu sunt vinovat nici 0,0001%", a mai declarat Chiţiou.

În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

În dosarul "Carpatica" mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cand promovezi o ordonanta pentru institutia la care lucreaza sotia si cateva rude, apare un conflict de interese si macar din intamplare ceri parerea sotiei vizavi de ordonanta, apoi nu poti fi vinovat doar 0,0001 % si sa consideri acuzatiile o aberatie, Poate vina este de 10.000 de ori mai mare si totul nu este o coincidenta nefericita . Daca ASF ar fi fost o institutie transparenta,competenta si integra nevinovatia de 99,9999 % ar fi fost usor de dovedit dar cu o institutie opaca, incompetenta, corupta si abia mutata intr-un sediu intesat de microfoane va fi mult mai greu, Victor Viorel Ponta este si el bine ancorat procentual in ASF si in ordonanta cu pricina !Traian Basescu cunostea ASF,CSA, CNVM, Pensii private, stia de salariile si primele nesimtite de acum, stia de primele si compensatiile uriase date inainte de infiintarea ASF, stia cat de corupte sunt institutiile acestea pentru ca a apelat la ele indirect intocmai ca la CEC, dar a fost suparat rau,rau de tot de Chitoiu si mai nou de Rusanu. Daca lovesti cu bata intr-un sarpe veninos nu te opresti si nu te intorci cu spatele pana ce nu esti sigur ca i-ai zdrobit capul. Chitoiu a crezut ca este vaccinat si sarpele va disparea in tufisuri. Se intampla doar in 0,0001 din cazuri asa ceva,

    Dupa ce acesti doi pioni ostili vor cadea se va face liniste asupra ASF si totul va fi sters cu buretele. Cred ca Ursache este agentul dublu de la ASF daca in urmatoarea saptamana nu este pus si el sub acuzare pentru favorizarea infractorului in cazul promovarii actului ce permite achizitiile incrucisate de la sifuri si a lipsei de reactie in cazul abuzurilor ce se intampla pe piata de capital.

    Toata politica romaneasca de la presedinte pana la DD este 99,9999 % o CLOACA CORUPTA si NESIMTITA ! 

    1. cum poti domnule sa gindesti asa?? acesti oameni politici sunt desemnati de majoritatea cetatenilor si avem incredere in ei - vedeti cum explica DOMNUL PIPEREA actiunea DNA . pacat cu astfel de gindire vom fi mereu in conflict si tata se duce in JOS . Ati baut apa dupa BASE????rusine

      Acesti oameni politici sunt cangrena societatii in care traim !

      Eu cred ca pentru alesi trebuie sa existe doar raspundere penala nu raspundere politica ! 

      De aceea se duce totul de rapa in Romania si isi fac de cap toti hotii si coruptii pentru ca raspund politic si ii doare in c.. de raspunderea politica !

      Domnul Piperea este prieten cu domnul Chitoiu : ce ai vrea sa zica ? 

      iar tu ai baut apa dupa plagiator si felix???

    pentru aberatia TVA la incasare nu raspunde nimeni chiar daca in OUG-uld e modificare ati recunoscut incompetenta de care ati dat dovada la introducerea sistemului care nu respecta Directivele europenene si eram amenintati cu procedura de infrigement... despre cealalta aberatie privind vizarea obligatorie a unei declaratii fiscale de catre consultanti fiscali a caror presedinte ati fost nu va intreaba nimeni ... asa ca indiferent de motiv haituirea dvs. este meritata si binevenita.

    Omul cui este Tudor Daniel George,de a pornit un asemenea jihad?

    1. Este Omul Meu... L-am creat dupa chipul si asemanarea Mea, sa va supravegheze, sa va reglementeze si sa va ia banii fraierilor... Uups! Ce spuneti? Ca va iau banii Rusanu si Daianu? Nashpa! Incurcate sunt caile Mele. Cred ca si eu ma ratacesc...

    Lasa domnu Piperea ca-l aperi dumneata pentru un onorariu Piperat...

    Adica daca eu Ministrul cutare promovez o ordonanta de urgenta, prin care prostesc Guvernul ca asa vrea FMI-ul, o ordonanta zic, prin care sa te scot pe matale din barou ca n-ai destula experienta, sunt nevinovat... Mishto! Ai merita-o! 

    Liviu Tudor şi Grupul de la Bacău au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reuşit să-şi umple conturile cu zeci de miliarde. REGELE IMOBILIARELOR,Magnatul din Real Estate, Guru financiar Liviu Tudor, a fost scos în faţă, în 1996, de cunoscutul Grup de la Bacău, coordonat de Viorel Hrebenciuc şi Corneliu Iacubov, pentru a pune temelia Băncii Comerciale Unirea (BCU). Scopul a fost unul singur: spălarea banilor şi obţinerea unor profituri ilicite uriaşe. Modul de acţiune al celor care deţin sediul în care îşi desfăşoară activitatea a fost scos la iveală de “Evz” şi este specific crimei organizate: “Dacă nu-ţi vei ţine gura, ai grijă că există gloanţe calde şi gloanţe reci. Nu ţi-am spus că nu mi-e frică de nimeni în ţara asta, ca am bani să cumpăr pe oricine?”, îşi ameninţa Liviu Tudor asociatul.

    Falimentul de la Banca Unirea 

    În anul 1996, prin subscripţie publică, se înfiinţa Banca Comercială Unirea, având la bază Grupul de la Bacău, aflat sub oblăduirea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Corneliu Iacobov. Aceiaşi Tudor şi Iacob controlau 49,77% din capitalul social, ceilalţi asociaţi importanţi fiind Societatea de Investiţii Financiare II Moldova (condusă de Corneliu Iacobov), cu 24,65% din acţiuni şi CNSLR “Frăţia”, cu 12% din acţiuni. Restul era deţinut de unele persoane fizice printre care se număra şi actualul preşedinte al României, Traian Băsescu. În scurt timp, prin multiple manevre de culise, fondurile instituţiei financiare au fost plimbate dintr-un cont într-altul, până când Banca Populară Română a ajuns acţionar majoritar, iar director al Băncii Unirea a devenit Emil Botea. 

    Totul a mers bine până când Banca Naţională a României a făcut un control la Unirea, pentru a descurca iţele unei aşa-zise majorări de capital cu 50 de miliarde de lei. Aşa s-a ajuns la concluzia că respectiva majorare a fost făcută din bani publici, iar 33 de miliarde de lei au ajuns în conturile unor firme dubioase şi ale unor persoane fizice, în fruntea acestora aflându-se Liviu Tudor. În plus, Banca Unirea a ajuns acţionar majoritar la DIGICOM SA, firma aceluiaţi Liviu Tudor. 

    Spălare de bani şi falimentarea premeditată a unei bănci 

    Revenind la activitatea de început a Băncii Unirea, vom scoate în evidenţă modul în care s-au plimbat banii dintr-un cont într-altul, pentru a fi spălaţi. În calitate de împuternicit, Liviu Tudor reprezenta “toate interesele legate de acţiunile pe care SC BEST OIL SRL le deţine în cadrul Băncii Unirea SA (în curs de constituire)”. Astfel, BEST OIL vărsa prin intermediul Bancorex suma de 295 de milioane de lei, către Banca Unirea SA, la 16.07.1996. Alţi 606 milioane de lei ajung de la Banca Agricolă la Unirea, în aceeaşi lună, precum şi alte sume virate prin intermediul Băncii Columna ori a Băncii Internaţionale a Religiilor. De menţionat că atât Banca Agricola, Columna, Bancorex cât şi BIR au ajuns între timp în stare de faliment. Desigur, aceeaşi soarta a avut-o şi Banca Unirea, care a fost cumpărată în ultimul moment de nişte ruşi. Ultimul director al Băncii Unirea, Emil Botea, a declarat în mai multe rânduri că unul dintre cei care conduc Nova Bank, şi anume preşedintele Alexei Voskoboy, ar fi avut o poziţie oficială în KGB. Ruşii de la Nova Bank, cumpărătorii Bancii Unirea, n-au comentat în niciun fel această informaţie. Cert este că, totuşi, BNR a instituit la Unirea un regim de decontare specială, care a durat un an şi patru luni. După această perioadă, la 22 august anul trecut, Băncii Unirea i s-a retras licenţa de funcţionare. 

    Alte sume importante de bani au fost scoase din Banca Unirea prin contracte de prestări servicii deosebit de avantajoase pentru furnizori. Unul dintre acestea se referă la livrarea către banca a şase echipamente de comunicaţii prin satelit VSAT şi a tot atâtea “licenţe software terminal şi 1 licenţă software HUB TCP-IP”. Cum era de presupus, beneficiara contractului n-a fost alta decât SC DIGICOM SA, firma controlată de acelaşi Liviu Tudor. Valoarea iniţială a contractului s-a ridicat la suma de 206.500 USD. 

    Ulei din Rezervele de stat 

    Fără a se implica aparent în politică, Liviu Tudor controlează direct sau prin interpuşi mai multe societăţi comerciale, printre care se numără: IIRUC SA, PREFABRICATE VEST SA, VESTCO INDUSTRIES SA, DIGICOM SA, IIRUC – DIGICOM GRUP SA, ID HOLDING SRL, IIRUC SERVICE SA, CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA, ID REAL ESTATE SA, IIRUC TRADE SA, DIGINET SA şi altele. Până nu demult a deţinut şi fabrica de ulei Muntenia, pe care a falimentat-o începând cu finele anului 2002, la sfatul unor prieteni apropiaţi din Guvern. Printre aceştia se numără Viorel Hrebenciuc şi Şerban Mihăilescu. Cu cel din urmă a pus chiar la cale vânzarea către pensionari de ulei, orez şi zahăr – câte două kilograme de fiecare – în sistem “economat”, adică la preţ de fabrică. Numai că uleiul provenea de la Rezervele de stat (1.400 de tone). Pentru a nu se declansa un scandal de proporţii, fabrica Muntenia a fost devalizată, după care s-a declanşat procedura falimentului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb