DNA a clasat acuzaţia de spălare de bani adusă lui Radu Budeanu pe motiv că fapta nu există

J.P.
Anticorupţie / 31 iulie 2020

DNA a clasat acuzaţia de spălare de bani adusă lui Radu Budeanu pe motiv că fapta nu există

Procurorul DNA, Cosmin Iordache, a clasat acuzaţia de spălare de bani adusă patronului de presă, Radu Budeanu, pe motiv că fapta nu există, potrivit unui răspuns al DNA. Budeanu controlează tabloidul Cancan şi, la sfârşitul anului trecut, a cumpărat de la Adrian Sârbu mărcile Gândul şi Prosport, conform G4media.

Clasarea pe spălare de bani vine după aproape 5 ani de la începerea urmăririi penale. De precizat că infracţiunea de spălare de bani se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Pe 18 noiembrie 2015, Budeanu a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni, dus la DNA şi plasat sub control judiciar pe cauţiune de 2 milioane de lei.

DNA a explicat şi de ce i-a schimbat lui Budeanu cealaltă încadrare juridică din trafic de influenţă în formă continuată în complicitate la cumpărare de influenţă.

< < În cursul instrumentării unei cauze penale, atunci când organul de urmărire penală constată "fapte noi, date cu privire la participarea unor alte persoane sau împrejurări care pot duce la schimbarea încadrării juridice a faptei, dispune extinderea urmăririi penale ori schimbarea încadrării juridice ..." (art. 311 alin 1 din Codul de Procedură Penală) > >, a explicat DNA.

După ce i-a clasat acuzaţia de spălare de bani şi i-a schimbat încadrarea juridică din trafic de influenţă în formă continuată în complicitate la cumpărare de influenţă, Budeanu a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi a acceptat o pedeapsă de 2 ani cu suspendare şi un termen de încercare de 4 ani. Acordul trebuie confirmat de instanţă şi are termen pe 12 august la Tribunalul Bucureşti.

DNA a explicat şi de ce i-a restituit cauţiunea de 2 milioane de lei lui Budeanu. < < Restituirea cauţiunii a fost impusă de prevederile art. 217 alin. 8 din Codul de Procedură Penală ("Conţinutul cauţiunii"): "În cazul în care se dispune o soluţie de netrimitere în judecată, procurorul dispune şi restituirea cauţiunii" > >, a explicat DNA.

Acuzaţiile. Potrivit DNA, în 2011, Elena Udrea, favorita fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, ar fi primit de la magnatul Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu, o mită de 3,8 milioane de dolari şi creanţa de 900.000 de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu, patronul EVZ şi Capital.

Practic, susţin procurorii, preluând creanţa lui Buzăianu, Elena Udrea ar fi devenit patronul de facto al EVZ.

Buzăianu i-ar fi dat această mită Elenei Udrea pentru ca aceasta să intervină la conducerea Ministerului Economiei şi Hidroelectrica pentru derularea, în continuare, a contractului de furnizare energie hidro (ieftină, în raport cu alte forme de energie) dintre Hidroelectrica şi firma controlată de el, Energy Holding, redenumită ulterior Alpiq.

Recunoaşterea de către Radu Budeanu a intermedierii mitei date de Buzăianu Elenei Udrea îl plasează de facto în situaţia de martor al acuzării în procesul penal intentat de DNA Elenei Udrea. În plus, Budeanu nu are cum să nu respecte înţelegerea cu procurorii întrucât ar putea fi acuzat de favorizarea făptuitorului, în termenul de încercare, ceea ce automat i-ar anula suspendarea executării pedepsei.

Elena Udrea a comentat pe Facebook înţelegerea dintre Budeanu şi procurori.

"Nu îl condamn pe Radu Budeanu pentru că a ales să spună ce vor procurorii în schimbul unei libertăţi aproape sigure, pentru că ştiu că are copii mici şi probabil de aici se trage slăbiciunea lui. Deşi, mai ales fiind bărbat, poate era mai onorabil să-ţi obţină libertatea luptându-se în instanţă cu procurorii şi spunând adevărul.

Totuşi, oare ce le vor spune Budeanu sau Topoliceanu (Ana Maria Topoliceanu, un alt denunţător al Elenei Udrea - n.r.) copiilor lor când vpr creşte mari, despre onoare, demnitate, cinste, prietenie?

Cum le vor explica ce au făcut ei în anii aceştia? Grea povară vor duce pe umeri...", a comentat Elena Udrea.

Cine e Bogdan Buzăianu. Este considerat "cel mai mare băiat deştept" din Energie. În 2008, a renunţat la cetăţenia română şi a rămas doar cu cea elveţiană. Şi-a declarat atunci domiciliul în castelul Greng din Fribourg, Elveţia.

Pe 14 ianuarie 2004, pe vremea când ministrul Economiei era chiar naşul lui Buzăianu, Dan Ioan Popescu, zis DIP, compania controlată de el, Energy Holding, a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacţionate de aproape 1 miliard de dolari.

Contractul dintre Energy Holding - Hidroelectrica ar fi fost încheiat ilegal şi ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme, a acuzat procuroarea DIICOT, Adriana Cristescu, de la Serviciul de combatere de macro-criminalităţii economico-financiare.

Numai că în urma anchetei DIICOT, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare, partea de dosar cu Bogdan Buzăianu şi cu politicienii care l-au sprijinit nu a plecat niciodată către instanţă.

Dosarul a fost la DIICOT până în 2014 când a fost preluat de DNA. Pe 30 iulie 2018, după 2 săptămâni de la revocarea Codruţei Kovesi (9 iulie 2018), DNA a clasat marele dosar "Hidroelectrica - retehnologizarea Porţilor de fier" privindu-l pe Bogdan Buzăianu.

Hidroelectrica l-a dat în judecată pe Buzăianu în instanţele civile pentru recuperarea prejudiciului de 1 miliard de dolari, însă a pierdut şi nu a reuşit să recupereze niciun leu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest Budeanu s-a închinat FIAREI masonice care conduce DNA, a turnat câțiva colegi de șpagă și a scăpat de dosare ca Iohannis după ce s-a închinat aceleiași super-puteri. Tineti-o tot așa băieți.

    caterinca marca dna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb