DNA / DOSAR DE ABUZ ÎN SERVICIU ŞI MITĂ: Şefa Protecţiei Mediului Alba şi fostul director al Cupru Min, trimişi în judecată

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 6 martie 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Mihaiela-Nicoleta Mih Dehelean (directorul executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba), pentru luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, precum şi pe fostul director general al Cupru Min, Gheorghe Iordache, pentru abuz în serviciu şi dare de mită.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Sergiu Ioan Nicolae Mihuţ, administratorul unei societăţi comerciale, învinuit de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului publicat astăzi de DNA, în perioada 2011-2014, în contextul obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, Gheorghe Iordache i-ar fi dat Mihaielei Dehelean 200 de pungi cu alimente în valoare de 5.102 lei.

În acelaşi context, cu toate că Dehelean nu avea atribuţii de consultanţă, iar funcţia deţinută "impunea o atitudine imparţială şi obiectivă", şefa Protecţiei Mediului din judeţ l-ar fi determinat pe reprezentantul Cupru Min să încheie un contract de prestări-servicii privind întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de Sergiu Mihuţ, acuză procurorii anticorupţie.

DNA continuă: "În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă. Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului iniţial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale".

Remedierea situaţei s-a făcut prin încheierea unui act adiţional pentru 7.500 euro (avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentaţii, care era deja întocmită de către o angajată a Cupru Min, deoarece, în acel moment, legislaţia în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizaţi.

Pe 20 decembrie 2013, Cupru Min a efectuat plata de 41.669,58 lei (echivalentul a 7.500 euro plus TVA aferentă) către firma lui Mihuţ, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât şi folos pentru societatea co-contractantă.

În cauză, DNA a pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor (până la concurenţa sumei de 7.500 euro), precum şi pe 6.500 lei ridicaţi la percheziţia efectuată la domiciliul Mihaielei Dehelean.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb