Actualizare 16:15
Procurorii DNA au dispus extinderea acţiunii penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale în legătură cu alte fapte penale faţă de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, în dosarul de corupţie şi de fraudare a fondurilor europene destinate finanţării unor programe destinate persoanelor defavorizate, potrivit unui comunicat de presă.
În vederea confiscării extinse şi pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunilor, procurorii anticorupţie au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea societăţii SC Niky Scorpion Alcom SRL, până la concurenţa sumei de 30,47 milioane lei.
Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: "În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, inculpatul Voicu Mădălin Ştefan, folosindu-se de calitatea de preşedinte de onoare al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obţinut, în numerar, de la reprezentanţii acesteia, suma de 100.000 lei. Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obţinerea calităţii de deputat.
În perioada octombrie 2014, reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 şi mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente.
Contractele respective au fost semnate din partea Asociaţiei Partida Romilor «Pro Europa» de inculpaţii Păun Nicolae, Rotariu Florentina şi Paraschiv Iulian, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului «Acces pe piaţa muncii, o şansă pentru tine».
În lunile ianuarie şi februarie 2016, în contextul existenţei prezentului dosar, inculpata Rotariu şi Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria au încheiat doua contracte de asistenta juridică în valoare totală de 96.000 euro în numele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, fără a avea acordul Consiliului Director.
De menţionat este faptul că asistenţa juridică şi reprezentarea în faţa organelor judiciare nu a fost asigurată pentru persoana juridică Asociaţia Partida Romilor Pro Europa, ci in mod individual pentru persoanele cercetate în cadrul prezentului dosar, respectiv inculpaţii: Rotariu Florentina, Radu Irina Valeria, Paraschiv Iulian, Paraschiv Bogdan.
În aceeaşi perioadă, în baza celor doua contracte, din conturile Asociaţiei Partida Romilor au fost efectuate doua plăţi în cuantum de 297.144,6 lei".
Potrivit sursei citate, inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedură penală.
(S.A.)
-------------
• Mădălin Voicu, la DNA
Deputatul Mădălin Voicu s-a prezentat împreună cu soţia sa, astăzi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind citat în dosarul de fraudare a fondurilor europene pentru finanţarea unor programe destinate persoanelor defavorizate, conform unor surse din presă.
Potrivit unor surse judiciare, Mădălin Voicu a fost citat în legătură cu sechestrul impus pe bunurile sale.
După ce parlamentarii au respins cererile Parchetului de reţinere şi arestare, în cazul lui Mădălin Voicu, procurorii DNA au dispus control judiciar pe o cauţiune în valoare de 500.000 de lei pentru deputat, însă instanţa supremă a dispus revocarea măsurii preventive.
La 1 martie procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator şi a propririi asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, dar şi a altor inculpaţi din dosarul de fraudare a fondurilor europene pentru finanţarea unor programe destinate persoanelor defavorizate.
În cazul lui Mădălin Voicu, procurorii au dispus sechestru asigurator şi popririi asupra bunurilor mobile şi imobile până la concurenţa sumei de peste 411.000 lei, iar pentru Carmen Olteanu, până la concurenţa sumei de peste 194.000 lei.
"Măsura asiguratorie a fost dispusă avându-se în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor mobile şi imobile de către persoanele sus-menţionate, pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunilor", precizează DNA, potrivit aceloraşi surse.