DNA solicită urmărirea penală pentru Florin Cîţu, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă

F.D.
Politică / 23 noiembrie 2023

DNA solicită urmărirea penală pentru Florin Cîţu, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă

DNA solicită, joi, Senatului şi Preşedinţiei avizarea cercetării fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro, relatează News.ro.

"În conformitate cu prevederile constituţionale şi legale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv complicitatea", a transmis, joi, DNA.

Potrivit procurorilor, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

"Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite", arată procurorii.

Potrivit acestora, "sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane".

"Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului", mai arată procurorii.

Potrivit acestora, la solicitările transmise au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

"Persoanele faţă de care s-a solicitat sesizarea Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", au mai transmis procurorii.

Persoanele pentru care se solicită ridicarea imunităţii sunt Florin Cîţu, fost premier la data achiziţiei, şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR.

În 21 septembrie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei.

Urmărirea penală la momentul respectiv se făce in rem.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirma că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional vaccinuri.

Florin Cîţu afirma că, în numele României, pentru achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 semnează ministrul Sănătăţii.

Şeful Guvernului prezenta atunci cifre din care a reieşit că Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a semnat pentru 33 milioane de doze, Vlad Voiculesc pentru 28.290.000 de doze, el când a fost ministru interimar a semnat pentru 4 milioane de doze, iar Ioana Mihăilă a semnat pentru 21.000 de doze.

Cîţu a adăugat că Voiculescu a semnat, cât a fost ministru al Sănătăţii, pentru 9 milioane de doze de CureVac, un vaccin care nu a fost aprobat niciodată.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. F bine, toți id..... ăștia ne spuneau sa ne vaccinam cu otrava aia că să-și justifice ei toate comisioanele. E clar acum că au fost niște unelte care după ce își fac treaba sunt aruncate la gunoi.Sa ia aminte toți trădătorii ca asta îi așteaptă mai devreme sau mai târziu.Gheorghita, tu cum te simți?

    Aștept condamnarea,pregătesc șampania

    1. Și,demisia din guvern catule

    gata....l-au lasat serviciile din brate? l-au folosit si acum l-au aruncat?

    Serviciile l-au sustinut si promovat, serviciile l-au tras "pe dreapta"..si n-a priceput nimik si a tinut "coada sus", acum serviciile il baga la fund.

    Dacă se dovedește că au luat vreun comision, ceva acolo, o atenție, o măslina, o ciorbă ceva de pe urma plandemiei, să fie condamnați.

    Dacă nu, atunci să fie doar forțați să spună prime time și la oră de maximă audiență, fiecare cu gurița lui, celelebra zisă a lui Tudor Postelnicu la procesul din 1990: "Am fost un dobitoc." :) 

    Citu să fie declarat primul terorist al țării pentru că i-a terorizat pe cei care au rezistat înțeparii cu zeama vax, numindu-i teroriști. 

    Voiculescu să fie declarat nul pentru că a vrut ciuruirea obligatorie cu elixirul minune. 

    Oricum,o rsă dea vina pe Ursula von der Pfizer, tartorul șef care a avut mesaje intime :) cu nea Bourla pe această temă. 

    Procesul să aibă ca judecător în instanță pe irezistibila și diafana Sosoaca:)) 

    Să fie blândă și înțelegătoare cu inculpații:) 

    Este doar un biet pamflet, dar nu trebuie uitat niciodată experimentul medical și social la care am fost supuși toți în timpul plandemiei. 

    Să nu se mai repete!

    Penali, clar.....afara din USR!!

    Cat mai multa UE catre USR!!!

    minciuni....toti is alba ca zapada la final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb