DNA: Tanczos Barna (UDMR), urmărit pentru abuz în serviciu şi fals

V.B.
Anticorupţie / 7 noiembrie 2014

Actualizare 12:34 Prejudiciul, estimat la aproape 16 milioane lei

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de fostul preşedinte al ADS Tanczos Barna, învinuit de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, într-un dosar cu un prejudiciu de aproape 16 milioane lei.

Conform referatului DNA, la 19 iunie 2006, Tanczos, cu complicitatea unor persoane, ar fi "semnat adresa nr.53690/2006, prin care informa Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1, cu privire la faptul că, în urma măsurătorilor efectuate la S.C.D.P. Băneasa - locaţia Bucureşti, a rezultat o suprafaţă totală de 60,44 ha teren, din care 45,77 ha sunt disponibile în vederea retrocedării. Aceasta, fără ca suspectul Tanczos Barna să fi solicitat avizul sau opinia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice sau S.C.D.P. Băneasa, singurele instituţii în măsură să stabilească suprafeţele de teren ce sunt indispensabile cercetării, conform prevederilor HG 1832/2005".

Ulterior, la 19 decembrie 2006, oficialul ADS ar fi încheiat, "fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse, conform prevederilor legale, un protocol de predare - preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din locaţia Bucureşti, prin care preda suprafaţa de 2,8 hectare către Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1".

"În cuprinsul protocolului, în mod neadevărat se arată că suprafaţa predată se găseşte în domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu se impunea acordarea de despăgubiri, neexistând nici un prejudiciu produs Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, cu toate că pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării. În urma acestor demersuri făcute cu încălcarea prevederilor legale, de către Tanczos Barna, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, a fost emis, de către Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a Municipiului Bucureşti, un titlu de proprietate pe numele unei persoane ce nu a făcut dovada vechiului amplasament pe suprafeţele de teren exploatate de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa. Atestarea unor fapte neconforme realităţii de către Tanczos Barna, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului în cuprinsul adresei nr. 53690 din 19.06.2006, a facilitat de asemenea încheierea frauduloasă de către DRĂGAN DANIEL a şapte protocoale", se mai arată în documentul citat.

La 21 martie 2014, în acelaşi dosar, a fost începută urmărirea penală faţă de Daniel Drăgan, fost şef al ADS, învinuit de aceleaşi infracţiuni ca Tanczos Barna.

DNA susţine că, între 2007 şi 2008, Drăgan, "fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse,conform prevederilor legale", ar fi încheiat 7 protocoale de predare - preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din Capitală, prin care a predat Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 1 suprafaţa de 29,17 hectare aflate în administrarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.

"În cuprinsul acestor protocoale, în mod fals, se atestă că suprafaţa predată face parte din domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu există prejudiciu sau despăgubiri ce ar trebui acordate Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, deşi pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu şi a întocmirii frauduloase a acestor documente de către Drăgan Daniel, Tanczos Barna şi de alte persoane, funcţionari în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a suferit un prejudiciu evaluat la suma de 15.977.585 lei", conchide DNA.

---

Senatorul UDMR Tanczos Barna a fost audiat, în această dimineaţă, la sediul central al DNA, într-un dosar de corupţie, scriu surse din presă.

La ieşirea din clădirea DNA, după circa două ore, senatorul a declarat presei că a fost citat ca suspect în legătură cu o speţă ce vizează fapte din perioada 2005-2006, în care Barna a activat ca preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

"Am fost citat în calitate de suspect. Nu ştiu exact despre e e vorba, nu am studiat dosarul. Este vorba despre un abuz în serviciu", a mai spus politicianul, secretarul Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a Senatului.

Senator UDMR din 2012, Tanczos Barna a fost în 2010 secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Anterior, Barna lucrase ca secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2010), secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (2007-2009) şi preşedinte al ADS (2005-2007).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Barna mi s-a parut de mult cel mai ticalos individ pe care l-am vazut in viata mea. Genul de canalie tanara care cu un aspect spalat este de mii de ori mai rau cei mai sumbri hoti.

    1. Am uitat sa spun ca MA BUCUR !!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb