Într-o săptămână, cei trei experţi care analizează suspiciunea de plagiat asupra lucrării de doctorat a ministrului de interne, Petre Tobă, se vor pronunţa, urmând ca până la 3 septembrie lucrarea să primească verdictul final din partea plenului Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), informează Digi 24.
Şcoala doctorală a Universităţii Militare Carol I, cea care i-a acordat, în august 2011, titlul de doctor lui Petre Tobă, a trimis un punct de vedere CNATDCU (consiliul care analizează suspiciunea de plagiat a tezei ministrului), semnat de rectorul instituţiei, Gheorghe Calopăreanu.
În scrisoare se arată că şcoala doctorală ''a analizat conţinutul tezei, constatând că acest demers ştiinţific este încă de actualitate, iar cercetarea ştiinţifică desfăşurată în calitate de doctorand a domnului Petre Tobă a fost utilă, căutând să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale, fapt ce se poate constata concret prin multitudinea de proiecte implementate de Poliţia Română alături de organisme internaţionale, privind urmărirea transfrontalieră, schimbul de personal şi de informaţii dar şi dotarea cu tehnică permanentă pentru susţinerea acestor proiecte".
Comisia de Etică din cadrul instituţiei a propus, în baza celor constatate, "menţinerea titlului de doctor acordat domnului Petre Tobă, prin ordinul 5223/29.08.2011", se mai arată în scrisoare.
Potrivit unor surse din mediul academic, scrisoarea adresată de Universitatea Carol I se înscrie în procedura care este stabilită în cadrul evaluării CNATDCU. Practic, fiecare teză acuzată de plagiat, în timpul în care este analizată de comisia de specialitate a CNATDCU, primeşte din partea şcolii doctorale care a eliberat titlul un punct de vedere. Acesta poate sau nu să cântărească în luarea deciziei în privinţa autenticităţii unei teze de doctorat.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul primarului sectorului 3, Robert Negoiţă, căruia şcoala doctorală de la Academia de Poliţie (unde primarul PSD şi-a obţinut doctoratul) a anunţat că ar trebui ca certificatul academic să-i fie retras.
În cazul Tobă, punctul de vedere al Universităţii Carol I are o anume relevanţă. A fost trimis în luna iunie, când suspiciunea de plagiat asupra doctoratului lui Petre Tobă era analizată de trei dintre membrii Comisiei de ştiinţe militare a CNATDCU, care s-au declarat în incompatibilitate sau în conflict de interese cu autorul. În intervalul legal pe care l-au avut la dispoziţie, de 45 de zile, membrii comisiei s-au întâlnit o singură dată, când şi-au declarat incompatibilitatea, blocând practic un verdict. Din cei nouă membri ai comisiei, patru erau de la Universitatea Carol I.
Între timp, ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, a completat Secţia de ştiinţe militare cu noi membri, proveniţi de la instituţii civile, cărora le-a dat în lucru atât doctoratul lui Petre Tobă, cât şi lucrările conduse de Gabriel Oprea. Termenul de acordare a verdictului la nivelul acestei comisii este finele lunii august, potrivit anunţului ministrului educaţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2016, 11:29)
Toba de carte.....