DOI SE BAT ŞI BVB PIERDE Mare Sfîrăială cu dividendele Fondului Proprietatea!

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iunie 2012

Mare Sfîrăială cu dividendele Fondului Proprietatea!
  • document ataşat Adresa Sfiraiala 23 mai, Adresa Sfiraiala 24 mai, Adresa Sfiraiala 30 mai, certificat grefa Dosar 15963.3.2012, Rasp BVB 28 mai
    apasă aici pentru a descărca.

    FP anunţă plata dividendelor, conform calendarului

    Indignarea pe care o resimt unii acţionari ai Fondului Proprietatea faţă de avocatul Ioana Sfîrăială, pentru că, zice-se, ar fi blocat distribuirea dividendelor prin chichiţe avocăţeşti, ar putea fi rezultatul fie al unei erori în informările furnizate de societatea "Franklin Templeton" (care contează, deocamdată, drept administratorul fondului), ori al unei evaluări greşite a acţiunilor pe care avocatul le-a întreprins, fie al unei încurcături birocratice de la Registrul Comerţului, ţinând cont că Sfîrăială susţine sus şi tare că n-a blocat niciun dividend.

    "Franklin Templeton" susţine, în comunicatele afişate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că Sfîrăială "încearcă să blocheze repartizarea profitului pe anul trecut", aprobată de acţionari pe 25 aprilie 2012, dar Sfîrăială contrazice acuzaţia, afirmând că nu-i adevărat, într-un comunicat pe care doar ziarul BURSA l-a publicat, iar Bursa de Valori nu l-a afişat.

    BVB se prevalează de o normă care prevede publicarea comunicatelor emitentului, dar, eliminând informaţiile parvenind de la una din părţile aflate în conflict, rezultatul este că investitorii sunt asimetric informaţi, trebuind să citească ziarul BURSA, ca să ia cunoştinţă de întrea-ga împrejurare.

    Iar împrejurarea influenţează preţul acţiunilor, astfel că BVB îşi dezvăluie (încă o dată) infirmitatea în descoperirea preţului corect.

    Aşa cum am arătat altădată, uneori se scurg ore sau chiar zile, de la recepţionarea rapoartelor emitenţilor la BVB şi până la afişarea lor, un termen, de cele mai multe ori, nejustificat.

    În realitate, legea nu prevede un interval de timp precis până la afişare, ci se exprimă vag: "în cel mai scurt timp".

    Când s-a exprimat vag, Legiuitorul a avut în vedere (pe lângă alte aspecte) faptul că staff-ul BVB trebuie să se încredinţeze de autenticitatea comunicării şi, în limita posibilului, că informaţia nu conţine incoerenţe.

    În cazul de faţă, este notorie adversitatea dintre "Franklin Templeton" şi avocatul Ioana Sfîrăială: avocatul a obţinut în instanţă, la finalul lunii decembrie 2011, anularea deciziei AGA FP prin care fusese numit Franklin Templeton drept adminis-trator (Fondul Proprietatea a făcut apel la decizia primei instanţe, următorul termen de judecată fiind 14 iunie 2012 - adică, astăzi); ulterior, Sfîrăială a contestat pe bandă rulantă deciziile AGA de la Fondul Proprietatea, pe motiv că "Franklin Templeton" nu ar fi fost administrator de drept al Fondului.

    Succesul acţiunii în instanţă contra lui "Franklin Templeton" face din avocatul Sfîrăială o sursă care trebuie luată în seamă (într-un grad comparabil cu "Frank-lin Templeton"), care nu poate fi ignorată de BVB, fără să distorsioneze piaţa.

    Astfel că pasivitatea BVB, prevalându-se de norme, este pur şi simplu disfuncţională, evidenţiind suficienţa şi dezinteresul în serviciile pe care le prestează.

    Nu este clar cine are dreptate - Templeton sau Sfîrăială - dar este limpede cine nu are: Bursa de Valori Bucureşti.

    Aici, când doi se bat, al treilea pierde.

    POST SCRIPTUM

    Aştept obişnuitele insulte pe site-ul www.bursa.ro, de la investitorii care, de fapt, habar n-au cine le-a blocat dividendele: Sfîrăială, Templeton sau Registrul Comerţului?

    MAKE

    Dividende cu pluta

    În ultima clipă, înainte de predarea ziarului în tipografie, "Franklin Templeton" a anunţat că, întrucât CNVM nu se opune, va distribui dividendele FP înainte de înregistrarea la Registrul Comerţului.

    Cred şi eu că nu se opune: CNVM nu are nici o treabă cu Legea 31, cea care guvernează asupra distribuirii dividendelor.

    Încă o ocazie în care " Franklin Templeton" dă semne că-i dus cu pluta.

    F.G.

    Conflictul "Franklin Templeton" versus Ioana Sfîrăială

    În timp ce BVB şi CNVM nu lămuresc lucrurile privind situaţia conflictului dintre "Franklin Templeton" şi Ioana Sfîrăială, privind contestarea sau nu a dividendelor pe 2011, avocaţii consultaţi de ziarul BURSA atrag atenţia cu privire la unele greşeli în documente.

    Arbitrul pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, analizează situaţia, însă deocamdată, nu se poate pronunţa.

    Franklin Templeton: Plata dividendelor începe pe 29 iunie, deşi decizia nu a fost înregistrată la Registrul Comerţului

    Franklin Templeton a anunţat, aseară, că plata dividendelor va începe în data de 29 iunie 2012, aşa cum a propus Administratorul Fondului şi a fost aprobat de către acţionari în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor care a avut loc în 25 aprilie 2012.

    Decizia este motivată de faptul că Administratorul Fondului şi-a res-pectat toate obligaţiile sale în ceea ce priveşte înregistrarea deciziei acţionarilor la Registrul Comerţului, precum şi de faptul că, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a confirmat că nu are obiecţii faţă de propunerea Administratorului Fondului de plată a dividendelor înainte ca înregistrarea hotărârii acţionarilor nr. 10/2012 să fie finalizată, se arată în comunicatul remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

    FT mai precizează: "Pentru evitarea oricărui dubiu, menţionăm că Registrul Comerţului continuă să refuze înregistrarea hotărârii acţionarilor privind plata dividendelor, având în vedere cererea de intervenţie depusă de doamna Sfîrăială, precum şi faptul că Administratorul Fondului va continua să apere interesele Fondului în justiţie în scopul remedierii acestui aspect".

    "Franklin Templeton" le-a trans-mis acţionarilor FP, pe 16 mai, că Ioana Sfîrăială încearcă să blocheze repartizarea profitului pe anul trecut, aprobată de acţionari pe 25 aprilie 2012.

    "Pe cale de consecinţă, plata dividendelor poate să aibă loc numai după înregistrarea hotărârilor acţionarilor la Registrul Comerţului", precizează comunicatul FP (vezi în insert, comunicările FT referitoare la acest dosar).

    Pe 24 mai, Franklin Templeton ne-a precizat: "Ioana Sfîrăială a înregistrat o cerere de intervenţie la Registrul Comerţului (nr. 608325/02.05.2012) prin care solicita să nu fie înregistrată niciuna dintre hotărârile acţionarilor care au făcut obiectul cererii noastre 606456/27.04.2012. Subliniem că Fondul a cerut Registrului Comerţului, prin cererea nr. 606456 / 27.04.2012, înregistrarea următoarelor hotărâri ale acţionarilor:

    a. Hotărârea AGOA nr. 9 din 25 aprilie 2012 pentru aprobarea raportului anual de activitate al adminis-tratorului unic pentru anul 2011 şi a situaţiilor financiare aferente anului 2011,

    b. Hotărârea AGOA nr. 10 din 25 aprilie 2012 pentru aprobarea distribuirii dividendelor aferente anului financiar 2011,

    c. Hotărârea AGOA nr. 11 din 25 aprilie 2012 pentru ratificarea Hotărârilor AGOA nr. 8 şi 9 din 6 septembrie 2010,

    d. Hotărârea AGOA nr. 12 din 25 aprilie 2012 pentru adoptarea Hotărârilor AGOA nr. 8 şi 9 din 6 septembrie 2010".

    Reprezentanţii Franklin Templeton arătau la acea data: "Subliniem că Ioana Sfîrăială nu şi-a retras cererea de a bloca înregistrarea la Regis-trul Comerţului a Hotărârii AGOA nr. 10 din 25 aprilie 2012 pentru aprobarea distribuirii dividendelor aferente anului financiar 2011. Menţionăm că, pentru a renunţa la o cerere de blocare a înregistrării unei hotărâri AGOA, Ioana Sfîrăială trebuie să depună o cerere la Tribunalul Bucureşti, conform art. 246 din Codul de Procedură Civilă".

    Ioana Sfîrăială: "Comunicatele Franklin Templeton" induc în eroare acţionarii şi creează panică"

    Ioana Sfîrăială a transmis Bursei de Valori Bucureşti şi CNVM, pe 23 mai 2012, un comunicat "pentru corecta informare a acţionarilor Fondului Proprietatea".

    În acel comunicat, se arăta: "Nu am formulat cerere de intervenţie la Registrul Comerţului Bucureşti împotriva Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor FP nr. 10/25.04.2012 de < aprobare a dividendului de 0,03854 lei/acţiune >, şi ca atare această hotărâre nu a fost < blocată >. Pe rolul Tribunalului Bucureşti nu există, la acest moment, niciun fel de acţiune împotriva plăţii dividendelor de către Fondul Proprietatea acţionarilor lor".

    În opinia doamnei Sfîrăială, comunicatele "Franklin Templeton" încearcă să inducă în eroare acţionarii Fondului Propietatea şi să creeze panică între acţionari".

    Acest comunicat nu a fost preluat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

    Sfîrăială: "BVB persistă în a disemina date eronate"

    Pe 24 mai 2012, avocatul a mai transmis Bursei o adresă, în care atenţionează că BVB persistă în a disemina date eronate, deşi a fost informată cu privire la situaţia reală a problemelor la care se face referire în comunicatele Fondului Proprietatea.

    Totodată, Ioana Sfîrăială solicită să nu i se mai folosească numele în comunicate, fără a i se cere acordul în prealabil, şi să fie publicată poziţia sa transmisă cu o zi înainte.

    "În cazul în care nu veţi da curs acestei solicitări legale şi justificate, consider că poziţia instituţiei dumneavoastră este una de natură să încalce dreptul meu la imagine şi onoare şi urmează să vă acţionez în justiţie pentru daune, solicitând şi interdicţie, în ce vă priveşte, de a mai publica date cu privire la persoana mea". (Regăsiţi pe site-ul www.bursa.ro adresele Ioanei Sfîrăială).

    BVB: Bursa furnizează informaţii, în limita cadrului legal aplicabil

    BVB i-a transmis Ioanei Sfîrăială, pe 28 mai 2012, că furnizează informaţii, în limita cadrului legal aplicabil şi îi recomandă să se adreseze CNVM, autoritate care poate cere emitenţilor "informaţii pe care le consideră necesare, în vederea protecţiei investitorilor şi asigurării unei funcţionări ordonate a pieţei".

    BVB respinge acuzele aduse de Ioana Sfîrăială precum şi "orice fel de disuasiune menită să determine BVB la nerespectarea cadrului legal în vigoare".

    Potrivit Codului Bursei, "BVB îşi declină orice obligaţie sau răspundere faţă de Emitent sau terţe părţi, cu privire la realitatea, integralitatea şi exactitatea informaţiilor furnizate de către acesta şi distribuite de către BVB".

    În adresa transmisă de Bursă, se mai precizează: "BVB nu a recepţionat în data de 23.05.2012 nicio adresă al cărei expeditor să fie Sfîrăială Ioana, iar în activitatea incidentă procesului de furnizare a informaţiilor, BVB primeşte şi diseminează numai rapoartele transmise/ primite de /de la Emitenţi, cu excepţiile legale. Neîncadrarea cazului invocat de dumneavoastră în categoria excepţiilor nu permite BVB să dea curs favorabil solicitării dumneavoastră".

    Însă Ioana Sfîrăială ne-a transmis un raport de confirmare a primirii pe faxul BVB a adresei sale din 23.05.2012. (Regăsiţi pe site-ul www.bursa.ro, documentele).

    Domnia sa susţine că este normal ca BVB să nu se lupte pentru corecta informare a acţionarilor, în acest caz, de vreme ce în Consiliul Bursei sunt membri Matjaz Schroll, Director Executiv, Templeton Emerging Markets Group, şi Narcisa Oprea, avocat la "Schoenherr si Asociaţii", care a oferit consultanţă "Elliot", cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea.

    Ioana Sfîrăială are un certificat de grefă, despre care spune că dovedeşte că nu a contestat dividendele

    Pe 30 mai, Ioana Sfîrăială a trans-mis către BVB şi CNVM un certificat de grefă emis de Tribunalul Bucureşti (Alăturat şi pe site-ul www.bursa.ro) din care rezultă, potrivit domniei sale, că "nu s-a formulat intervenţie împotriva Hotărâ-rii AGOA 10/25.04.2012 de repatizare a profitului, aşa cum sunt în mod eronat < informaţi > acţionarii pe site-ul BVB".

    Ioana Sfîrăială menţionează că pentru informaţiile eronate care apar pe site-ul BVB, indiferent de autorul acestora, BVB este de asemenea responsabilă, astfel încât, "pentru o posibilă faptă de manipulare a pieţei răspund nu numai emitenţii, aşa cum susţin reprezentanţii BVB; ci şi această societate, Codul la care faceţi referire nefiindu-mi opozabil şi nici aplicabil în cazul săvârşirii unor fapte incriminate de legislaţia în materie".

    Cerficatul de grefă conţine, însă, o eroare, respectiv vorbeşte despre AGEA (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor), deşi se referă la deciziile 9, 11 şi 12 ale Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) din 25 aprilie 2012.

    Ioana Sfîrăială precizează că aceasta este o eroare a Tribunalului, însă că, la dosar, datele sunt înregistrate corect.

    Avocatul Sfîrăială ne-a mai spus că singurul motiv pentru care nu a atacat Hotărârea privind acordarea de dividende, nici acum şi nici în trecut, a fost consideraţia pe care o poartă faţă de acţionarii FP persoane fizice pentru care Fondul Proprietatea a fost singura formă de despăgubire pentru proprietăţile confiscate de către statul comunist.

    Cristian Duţescu: Avocaţii FT ar fi trebuit să lămurească problema şi să insiste în înregistrarea hotărârilor nevizate de cererea de intervenţie

    Avocatul Cristian Duţescu crede că certificatul de grefă, prezentat de Ioana Sfîrăială, conţine o eroare materială.

    Domnia sa ne-a explicat: "Certificatul se referă exclusiv la hotărârile AGEA. Nu există nicio menţiune cu privire la Hotărârile AGOA. Pe de altă parte, chestiunile la care se referă certificatul au fost pe ordinea de zi a AGOA şi au făcut obiectul Hotărârii AGOA. Fără a fi categoric, eu cred că certificatul de grefă conţine o eroare materială. Dacă nu a fost atacată înregistrarea Hotărârii AGOA nr. 10 din 25.04.2012 privind dividendele, aceasta trebuia înregistrată la ORC şi publicată în Monitorul Oficial. În practică, dacă Ioana Sfîrăială are dreptate şi nu a atacat hotărârea AGOA nr.10, eu cred că s-a întâmplat aşa: avocatul/juristul de la FT a redactat o cerere prin care a cerut înregistrarea tuturor hotărârilor, s-a depus cererea de intervenţie şi directorul ORC a trimis acea unică cerere de înregis-trare, cu toate documentele aferente şi cu cererea de intervenţie la ins-tanţă. Nu s-a complicat nimeni să vadă că nu au fost atacate toate hotărârile şi să înregistreze hotărârile neatacate, trimiţând la instanţă doar documentaţia aferentă Hotarârii AGA atacate".

    În opinia domnului Duţescu, dacă aşa stau lucrurile, avocaţii FT ar fi trebuit să lămurească problema şi să insiste în înregistrarea hotărârilor neatacate, adică nevizate de cererea de intervenţie.

    Este posibil să fie numai vina directorului ORC şi, eventual, a avocaţilor FT care nu au lămurit că e vorba de mai multe hotărâri, unele vizate de intervenţia Ioanei Sfîrăială, altele neatacate, ne-a mai spus avocatul citat.

    Cristian Duţescu consideră că Frank-lin Templeton trebuie să facă public un certificat de grefă care să arate care sunt hotărârile AGA atacate.

    "Cred că e important să se lămurească rapid acest aspect, întrucât vorbim de cel mai lichid emitent din Româ-nia, care generează volume importante (având şi un free float excepţional)", ne-a declarat avocatul.

    Duţescu: BVB poate să ceară FT să lămurească situaţia; CNVM trebuie să cerceteze dacă s-a săvârşit un abuz de piaţă

    Domnul Duţescu ne-a mai relatat: "Pe 16 mai, FT anunţa că Ioana Sfîrăială a iniţiat blocarea înregis-trării Hotărârii AGA privind distribuirea dividendelor. Conform Codului BVB-operator de piaţă, Titulul II art. 99 lit. j) emitentul trebuie să transmită BVB pentru informarea investitorilor orice acţiune îndreptată împotriva sa cu impact potenţial asupra preţului. Conform art. 79 din acelaşi Titlu II, < Informaţiile furnizate de către Emitent vor avea un conţinut cert, corect, suficient. În caz contrar, la recomandarea BVB, Emitentul va modifica/completa respectivul comunicat/raport >.

    Analizând textul raportului curent al FP din 16 mai, rezultă indubitabil că FT informează acţionarii şi investitorii că Ioana Sfîrăială < încearcă să blocheze > înregistrarea hotărârii privind dividendele şi arată apoi, absolut corect, că plata dividendelor se va face numai după înregistrarea hotărârii.

    Din textul Codului BVB, nu rezultă că BVB are obligaţia să ceară emitenţilor înscrisuri sau alte probe pentru dovedirea informaţiilor trans-mise în rapoartele curente. Eu cred că, atunci când sunt controverse cu privire la acurateţea anumitor informaţii, BVB ar trebui să ceară aceste lămuriri. Am avut o situaţie oarecum asemănătoare în cazul < Argus >, când am reprezentat SIF5 şi, atunci, BVB, după ce i s-au trans-mis actele doveditoare ale acurateţei informaţiilor transmise de administratorii în funcţie, a decis publicarea rapoartelor întocmite de aceştia. Eu cred că, şi în acest caz, ar fi necesar ca BVB să solicite FP să probeze faptul că a fost atacată şi Hotărârea AGOA nr. 10 din 25 aprilie. Aşadar, poziţia BVB este în limitele Codului BVB, însă BVB poate să exercite un rol activ şi să ceară FT să lămurească situaţia.

    Pe de altă parte, BVB nu are nicio responsabilitate cu privire la textul informaţiilor transmise de reprezentanţii legali ai unui emitent (pornim de la prezumţia că FT e reprezentant legal). Dacă textul comunicatului din 16.05.2012 privind încercarea de blocare a Hotărârii AGA privind dividendele e neadevărat sau dacă declaraţiile Ioanei Sfîrăială trans-mise public prin mass-media (în sensul că nu a atacat Hotărârea AGOA privind dividendele) sunt neadevărate, atunci CNVM trebuie să analizeze dacă ne aflăm în prezenţa unui abuz de piaţă sau nu, verificând incidenţa art. 244 alin.5 lit.c) din Legea nr. 297/2004".

    Gheorghe Piperea: Administratorul FP nu clarifică situaţia, ci stârneşte şi mai multă confuzie

    În opinia avocatului Gheorghe Piperea, situaţia ar trebui, în primul rând, să fie clarificată de FP, prin administratorul său: "Desigur, că piaţa reglementată (BVB) şi autoritatea de control (CNVM) ar trebui, cumva, să explice situaţia legală; or, eu văd că, dat fiind orgoliul avocaţilor FP, administratorul FP nu clarifică situaţia, ci stârneşte şi mai multă confuzie, iar intervenţia BVB şi a CNVM, la fel, ridică semne şi mai mari de întrebare".

    Domnul Piperea are următorul punct de vedere asupra situaţiei: "Certificatul de grefă arată că doamna Sfîrăială a formulat cerere de intervenţie la cererea de efectuare de menţiuni la Registrul Comerţului, cerere depusă de FP. Conform legii, dacă se depune cerere de intervenţie de acest gen (prin care intervenientul contestă ceva în legătură cu cererea de menţiune), dosarul menţiunii devine unul contencios şi se trimite la Tribunal, pentru soluţionarea intervenţiei. Practic, odată trimis dosarul la Tribunal, înregistrarea menţiunii este blocată (este un efect similar cu suspendarea pe cale de ordonanţă preşedinţială a AGA). Deşi efectele unei AGA nu sunt, de plano, condiţionate de înregistrarea unei menţiuni cu privire la AGA în Registrul Comerţului, totuşi, fără menţiune, AGA nu este opozabilă terţilor. Spre exemplu, nu e opozabilă Fiscului".

    Gheorghe Piperea crede că este vorba despre "acţiunea în anularea hotărârii AGA care se derulează paralel cu cererea de intervenţie; prima acţiune vizează AGA în sine (şi nu este suspensivă raportat la efectele AGA), a doua acţiune (intervenţia) vizează cererea de efectuare a menţiunii relativ la AGA (şi blochează opozabilitatea faţă de terţi a AGA)".

    Ioana Sfîrăială a obţinut în instanţă, la finalul lunii decembrie 2011, anularea deciziei AGA FP prin care fusese numit Franklin Templeton drept administrator. Fondul Proprietatea a făcut apel la decizia primei instanţe, următorul termen de judecată fiind 14 iunie 2012.

    ADINA ARDELEANU

    City of London şi victimele comunismului îl susţin pe "Franklin Templeton"

    City of London Investment Management (CoL), al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) cu 9,8% din acţiuni, a luat notă de faptul că la Tribunalul Bucureşti au fost deschise dosare care urmăresc să blocheze anumite decizii luate de acţionarii Fondului Proprietatea (FP), printre care (după cum o menţionează) plata dividendelor către acţionari, programată să înceapă la data de 29 iunie 2012, conform unui comunicat de presă al CoL, transmis pe 24 mai.

    Potrivit reprezentanţilor CoL, "incertitudinea care a fost creată pentru acţionarii FP de aceste litigii este extrem de neobişnuită": "CoL investeşte pe pieţele emergente globale de peste 20 de ani şi, împreună cu alţi investitori străini, înţelege importanţa unui cadru legislativ robust care să protejeze interesele investitorilor. Deciziile contestate au primit aprobarea covârşitoare a acţionarilor FP, cei care deţin această companie, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 25 aprilie 2012. De aceea, CoL reiterează sprijinul total pentru Franklin Templeton ca Manager al Fondului şi pentru apărarea sa solidă împotriva acestor acţiuni. CoL mai confirmă faptul că va lua în considerare toate măsurile disponibile (n.r. Chiar aşa, ce-o fi însemnând asta? O fi vreo ameninţare?) pentru protejarea intereselor clienţilor săi. CoL consideră că orice întârziere a plăţii dividendelor şi a abilităţii FP de a-şi răscumpăra propriile acţiuni poate fi dăunătoare pentru interesele acţionarilor FP".

    Prin acest comunicat, CoL anunţă că îl sprijină pe administratorul Fondului, Franklin Templeton, în procesul intentat de avocatul Ioana Sfîrăială, care încearcă să blocheze distribuirea dividendelor.

    Franklin Templeton pare să aibă şi susţinerea Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist Român din New York, care a transmis, ieri, un comunicat prin care deplânge "litigiile frivole iniţiate de Ioana Sfîrăială împotriva Fondului Proprietatea".

    Comunicatul, semnat de Mark A. Meyer, arată: "Este condamnabil faptul că un acţionar iritat şi ahtiat de publicitate ar putea bloca viitoarea plată a dividendelor şi începerea procesului de răscumpărare, care au fost aprobate de o majoritate covârşitoare de restului acţionarilor FP, aceste litigii cauzând prejudicii substanţiale drepturilor şi valorii investiţiilor deţinute de aceştia în FP.

    Avalanşa de litigii demarate de doamna Sfîrăială împotriva FP şi a Administratorului său de Fond, nu doar contravine deciziilor aprobate cu o susţinere covârşitoare a acţionarilor FP, dar ameninţă să împiedice noile investiţii străine în Fondul Proprietatea şi în România în general. Dacă sistemul juridic românesc eşuează să protejeze investitorii FP de abuzul doamnei Sfîrăială, acest lucru va reprezenta un mesaj de descurajare către toţi investitorii străini de a se feri de orice implicare în Româ-nia.

    Membrii noştri consideră că orice amânare în primirea dividendelor ce li se cuvin, precum şi a abilităţii FP de a-şi răscumpăra propriile acţiuni prejudiciază interesele lor ca acţionari FP. În consecinţă, dacă astfel de amânări vor avea loc, membrii noştri care vor fi afectaţi vor lua în considerare toate măsurile disponibile pentru a-şi proteja drepturile, inclusiv potenţiale acţiuni în justiţie împotriva doamnei Sfîrăială pentru prejudiciile suferite ca urmare a litigiilor iresponsabile iniţiate de aceasta".

    Mark A. Meyer este mebru al casei de avocatură "Rubin Meyer Doru & Trandafir", care îi reprezintă pe moştenitorii fostului industrias Max Ausnit, care sunt acţionari ai Fondului Proprietatea.

    Comunicările Fondului Proprietatea, privind blocarea dividendelor

    16 mai 2012 - Administratorul Fondului informează acţionarii că înregistrarea hotărârii aprobate în 25 aprilie 2012 pentru repartizarea profitului net şi a distribuirii dividendelor aferente anului financiar 2011 reprezintă una din hotărârile acţionarilor pe care Ioana Sfîrăială încearcă să le blocheze prin intermediul acestor litigii noi - dosar nr. 15963/3/2012, al cărui următor termen de judecată este stabilit pentru 22 mai 2012. Pe cale de consecinţă, plata dividendelor poate să aibă loc numai după înregistrarea hotărârilor acţionarilor la Registrul Comerţului, care face obiectul dosarului. Dacă instanţa se pronunţă la următorul termen, în 22 mai, în favoarea Fondului, este posibil ca plata dividendelor să se facă începând cu 29 iunie 2012.

    La termenul din 22 mai 2012 Tribunalul Bucuresti ne-a informat ca Dan Cristian Bărbulescu a depus o cerere în interesul Ioanei Sfîrăială. Ioana Sfîrăială a solicitat în mod repetat Tribunalului Bucureşti să amâne cauza pentru diferite motive. Fondul s-a opus la toate cererile de amânare formulate de Ioana Sfîrăială şi a solicitat judecarea cauzei în cursul zilei de azi. Dupa discuţii îndelungate, Tribunalul Bucureşti a amânat cauza pentru 29 mai 2012 pentru a stabili un termen pentru Dan Cristian Bărbulescu pentru plata taxei de timbru aferente cererii sale.

    La termenul din 29 mai 2012 instanţa a constatat că Dan Cris-tian Bărbulescu, avand calitatea de intervenient în favoarea Ioanei Sfirăială in acest caz, nu a depus dovada de plată a taxei de timbru în original - el transmiţând dovada prin fax însă aceasta nu era lizibilă. Avand în vedere aceasta, Tribunalul Bucureşti a amânat cauza pentru data de 5 iunie ora 14.00.

    La termenul din 5 iunie 2012, deoarece acţionarul a ridicat excepţia lipsei calităţii de reprezentant al Fondului, instanţa a solicitat depunerea unor documente suplimentare. La cererea acţionarului, care a arătat că în perioada 11 - 13 iunie 2012 atât acesta, cât şi avocatul care îl reprezintă nu se află în Bucureşti, Tribunalul Bucuresti a decis amânarea cauzei pentru data de 19 iunie ora 14.00. Deşi Fondul s-a opus acordării acestui termen atât de îndelungat şi a cerut instanţei acordarea unui termen în cursul acestei săptămâni, cererea i-a fost respinsă.

    Opinia Cititorului ( 23 )

    1. Indiferent de ce spuneti, daca luati sau sunteti de partea Sfiraielii, acesta fufa, a distursionat bursa, a sacait administratorul FP . Ceeace ar fi trebuit spus de ziarul vostru ar fi sa investigati CINE ESTE IN SPATELE EI, PENTRUCA IN CALITATE DE INVESTITOR AL FP NU AR AVEA INTERESUL SA SCADA PRETUL PE BURSA. MAI DEGRABA CEI CE AU FOST DEMISI ( Ex.LULACHE & URSACHE) au tot interesul ca FT sa plece iar ei sa preia administratia FP.

      1. Vi s-a parut ca-s fi de partea lui Sfiriiala? Grupajul prezinta intreaga informatie, inclusiv aberatiile lui City of London Investment Management (CoL) si ale victimelor comunismului.

        De ce as lua partea lui Sfiriiala? O cunosc? Am vorbit vreodata cu domnia sa? Am actiuni la Fondul Proprietatea? M-a cumparat? 

        Va rog, cititi ce scriu: tot ceea ce ma intereseaza (adica "interesul meu") se gaseste in text: sa avem o bursa functionala si sa nu fim manipulati de niste smecheri care n-au nici macar alifii - se dau experti si nu cunosc legea nici macar la nivel elementar.

        Draga Make,

        nu te enerva. Comentariul este normal. Presedintele a spus odata ca avem o bursa de speculanti. Eu as spune mai degraba de papagali dupa sloganul asa-i ca eu sunt frumos si destept , deci investe in mine si asa-i ca celalalt e prost si urat, de aceea nu trebuie sa-i dam atentie. Dar pana la urma care-i problema daca la modificarea logo-ului nu a fost consultat nimeni si la prima impresie cand te uiti pe pagina de web constati prin grafica prezentata ca nu ar fi vorba despre un fond administrat, ci infintat de domnii cu experienta pe pietele internationale. O voi repeta de un milion de ori pe mine nu ma deranjeaza ca ne-au inteles a fiind urmasi ai baciului din miorita, ci faptul ca ne scuipa in batatura. In rest sa fie bine! 

        Si de ce ne-ar interesa ca Ursache&Lulache ar sta in spatele lui Sfaraiala?

        Dece? Pentrucsa acesti doi infractori au devalizat FP si pentruca au fost dati afara si au pierdut ciolanul. Ai inteles acum cine sunt Lulache si Ursache?

      Probabil, pana la urma, planul malefic al doamnei Sfaraiala va da roade iar partile vor cadea la invoiala, probabil contra unei sume deloc neglijabile!

      Prost sa fi, odata ce l-ai prins pe dumnezeu de picior de ce sa-i dai drumul pana nu-l jupoi bine? 

      cert este ca aceasta lupta va avea, sa speram, drept consecinta favorabila o mai atenta respectare a regulilor si legilor pe viitor. de la datele de anuntare a AGA, pana la procedurile de distribuire a dividendelor. da, procesul respectiv provoaca pagube (financiare), dar el nu putea fi posibil decat datorita existentei unor disfunctionalitati si ambiguitati pe care, de altfel, le expune. tocmai asta sa speram ca se va obtine: corectarea acestor disfunctionalitati, clarificarea procedurilor si a regulilor. eu, unul, m-am saturat sa fim in continuare tara lui "merge si-asa" si a lui "la mica intelegere". vreau reguli CLARE.

      1. Eu una, in locul lui Sfiriiala, abia acum as reclama distribuirea de dividende, datorita incalcarii legii; mai intii, insa, as astepta distribuirea dividendelor, pentru ca Franklin Templeton sa fie obligat sa vina cu bani de acasa, ca sa le distibuie si a doua oara, de data aceasta, conform procedurii legale. Va dati seama ce popularitate ar cistiga Sfiriiala?!

        Eu una, in locul lui Sfiriiala, abia acum as reclama distribuirea de dividende, datorita incalcarii legii; mai intii, insa, as astepta distribuirea dividendelor, pentru ca Franklin Templeton sa fie obligat sa vina cu bani de acasa, ca sa le distibuie si a doua oara, de data aceasta, conform procedurii legale. Va dati seama ce popularitate ar cistiga Sfiriiala?!

        Stimate anonim,

        faptul ca orice actionar primeste malai o consider benefica pentru ca si eu sunt partas si normal ca n-as zice nu. Pe de alta parte daca privesc bilantul consolidat, bineinteles cu niste ochelari pe care dumneavoastra nu-i posedati pentru ca avand ochiul liber nu prea este de gasit in multitudinea de culori albastru infinit si auriu stralucitor al paginii de net, deci revenind la tema nu inteleg cum pot sa dau dividende atunci cand capitalul propriu este mai mic decat cel social. E ca si cum fac un srl cu 200 lei apoi am baut banii si am ramas doar cu 100 lei capital propriu , iar eu dau din acestia sa zicem 10 lei dividende sa-si ia o bere si asociatull meu. Ce zice insa creditorul care m-a imprumutat cu 100 lei si care se bazeaza pe faptul ca eu garantez cu capitalul propriu care ar trebui sa fie cel putin 210 de lionezi pentru a putea sa achit consumatia si sa nu ma supar cu creditorii care ar spune ca umblu delasator cu grauntele lor :-( 

        Sfiraita este unealta mafiotilor care au vrut sa dea lovitura la FP .Stiind ca pina la sfarsitul anului 2012 se va lista si la Warsovia unde va fi cu un discaunt mult mai mic, adica pretul de vanzare mult mai mare dece nu ar acumula acum la 0,47-0,48 lei actiunea? Si cum pot da lovitura altfel decat scazand pretulk pe BVB? Sfiraiala va umbla curand cu carje pentruca ii vom rupe piciorele de curva.

        Bine pentrucas vrei neaparat sa stii iti spun eu "CA ESTI PROST" Dividendele sunt procent din dividendele incasate in anul 2011 pentru anul 2010 dela companiile din portofo;iul FP. Ai inteles analidst de doi bani?

      asa-i in Romania, ca sa te bucuri de proprietatea ta ,trebuie sa isi dea cu parerea :sfiriiala,make de la bursa,piperea de la barou, parlamentul,......in sfirsit, lume.

      1. Stimate Dorel, te pot eu opri sa te bucuri de proprietatea ta?

        De ce te plingi de mine? 

        Am zis eu vreo clipa sa nu-ti primesti dividendul? 

        De ce te dai victima mea?

        Banutul iti distruge discernamintul? Sau o faci deliberat?! 

      Eu cred ca isi face reclama.Ar trebui sa plateasca ce apare in presa.Este dreptul ei sa faca ce doreste.Fodul sa se apere si sa castige.

      Daca niste cetateni care, fiind investitori pe bursa, se presupune ca nu sunt chiar analfabeti din punct de vedere legal si politc, sunt revoltati ca ziarul Bursa incearca sa restabileasca adevarul, ce pretentii putem sa mai avem de la "Romania Profunda" !?

      Nu putem avea nici un viitor daca acceptam jumatatile de adevar, asa cum ne convine, in functie de circumstante, daca vom folosi in continuare formula "Las' ca merge si asa" ! Nu, nu merge si asa ! Merge numai cum trebuie, cum scrie la lege, cum ne invata instructiunile, pe care tot noi le-am scris si acceptat.

      Nemtii, la care ne uitam cu invidie acum, au ajuns acolo unde sunt, tocmai respectand cu sfintenie regulile si normele in orice domeniu. 

      1. Un dicton latin spune: "Fiat justitia, et pereat mundus". El a fost folosit ca motto in cladirea imperiilor apusene.

        P S

        Foarte bun articol ! Complet, documentat, iar cine nu recunoaste asta este ori orb, ori rau intentionat.  

        Observati ce noi legi sunt adoptate in parlament. Legi dedicate unei singure persoane: Traian Basescu !

        Majoritatea anterioara, disperata, a facut totul pentru ca suspendarea presedintelui sa devina imposibila. Noua majoritate parlamentatara face totul pentru a anula acele reglementari. 

        Suntem in plin teatru absurd : in jurul nostru tarile europene nu stiu cum sa iasa din criza profunda cu care avem de-a face, iar noi ne certam in privinta reprezentarii la CE ! De parca ar avea vreo importanta cine se duce la Bruxelles. De parca ar avea vreo greutate cuvantul nostru acolo !

        Si, atunci, ce pretentii poti avea de la "Romania Profunda" ?!? 

        In concertul natiunilor, contam drept inventatorii absurdului; ca autori, sintem singurii capabili sa-i dezvaluie cauzele si mecanismul intern.

        Va propun sa nu ne mai plingem de absurdul scenei noastre politice - ea este un dat, tine de traditie. 

        In schimb, atintiti-va asupra politicii europene - ea a devenit pur romaneasca si probabil ca expertiza noastra o intrece pe a tuturor.

        Vocea nu ni se aude la Bruxelles, dar spiritul nostru stapineste inima continentului...Cred ca Basescu gusta mai mult situatia decit Ponta, dar sint amindoi la fel de calificati genetic. 

        Din pacate, sau din fericire, expertiza romaneasca ( merge si asa ), intr-adevar, se poate aplica si in cazul crizei actuale. Ideea ca spiritul romanesc domina vechile, autenticele, secvente din realitatea ce ne inconjoara, ma face foarte mandru ca sunt roman.

        "Spiritul nostru stapaneste inima continentului" - frumos spus- este o afirmatie care, poate adevarata, trebuie demonstrata.  

        Si, atunci, impunerea unei solutii romanesti la actuala criza, ar fi o victorie formidabila asupra absurdului deciziilor care se iau acum.

        Draga Make,

        comentariul domnului anonim s-ar putea sa-ti creeze probleme pentru ca titlul "UN TEATRU ABSURD" a fost folosit de FAZ in cazul demisiei domnului Boc - FAZ va cere precis drepturi de autor - Rumänien 

        Absurdes Theater in Bukarest  

        07.02.2012 · Nicht Straßenproteste haben den rumänischen Ministerpräsidenten Emil Boc zum Rücktritt getrieben: es war seine eigene Partei. Die Gefahren, auf die sein Land zusteuert, sind um nichts geringer geworden

        -Ideea ta ca experienta noastra ar putea fi folosita pentru a ajuta Europa sa treaca peste aceasta criza este foarte indreptatita. Aceasta inseamna o gandire strategica si nu operationala. De aceea consider ca ziarul tau merita citit si abonat. Inchei inainte de a baga in sperieti ceilalti comentatori inainte sa ma pare la fisc ca nu declar banii obtinuti din reclama mascat. O seara buna si o Romanie pentru Europa! 

        Ce are sula cu prefectura. Se discuta despre BVB si FP. Unde sau dece amesteci Presedintele si Bruxelles in acesta treaba? Ori ura ta latrinista te face sa delirezi> Ce ai tras pe nas? Iar latrina 3 ?

      Sfiraita sa ceara in scris Tribunalului Bucuresti retragerea actiunilor si in mod special sa confirme in scris ca nu cere stoparea platii dividendelor decat pentru ea. SIC. In scris Sfiraito ca vorba zboara, scrisul ramane si nu orice scris ci notarizat pentruca esti periculos de excroaca..

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb