Moneda americană, dolarul, a crescut vineri, pentru a zecea zi la rând pe pieţele externe, faţă de euro, consemnând astfel cea mai lungă perioadă de avans de la momentul introducerii monedei europene, în 1999, în condiţiile în care investitorii speculează că politicile noului preşedinte ales al SUA, Donald Trump, vor duce la o majorare mai rapidă a dobânzilor.
Dolarul a urcat cu 0,4% vineri, pe piaţa din New York, la 1,0588 unităţi/euro - cel mai ridicat curs din decembrie 2015 până în prezent. Pe întreaga săptămână trecută, dolarul a câştigat 2,5 procente faţă de euro, iar în ultimele două săptămâni - 4 procente.
Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară dinamica monedei SUA faţă de zece valute majore, a urcat cu 0,5% vineri, la 1.251,57 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie până acum. Acest indice a crescut cu 1,5% în 2016.
"Aşteptările ca Fed să crească dobânzile în decembrie şi să continue majorarea, probabil, într-un ritm mai rapid anul viitor, au impulsionat dolarul", a declarat, potrivit Bloomberg, Kate Warne, strateg de investiţii la "Edward D. Jones & Co" din SUA.
La rândul său, Daragh Maher, strateg-şef la "HSBC Holdings" Plc, sucursala din New York, a afirmat: "Este corect să presupui că, dacă vom vedea stimulente fiscale importante, dolarul va fi influenţat în mod pozitiv".
Aprecierea din ultimele două săptămâni a dolarului s-a produs în contextul în care randamentele titlurilor de stat americane au crescut datorită pariurilor pe faptul că noua administraţie americană va spori cheltuielile şi va alimenta inflaţia.
Săptămâna trecută, preşedintele băncii centrale a SUA (Fed), Janet Yellen, a sugerat că instituţia pe care o conduce va înăspri politica monetară.