Dolarul, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 ianuarie

Dolarul, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

English Version

Euro se apropie de paritatea cu moneda SUA, iar lira coboară la cel mai scăzut curs din ultimele 14 luni

Dolarul a atins ieri, pe pieţele externe, nivelul maxim al ultimilor doi ani faţă de principalele valute ale lumii, lira sterlină înregistrând cea mai mare scădere dintre acestea, în condiţiile în care datele solide privind locurile de muncă din SUA, publicate la sfârşitul săptămânii trecute, au determinat traderii să-şi reducă aşteptările privind noile reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală (Fed - banca centrală), potrivit Financial Times (FT).

Indicele Dollar, care urmăreşte evoluţia monedei SUA faţă de un coş de valute majore, a atins cel mai ridicat nivel de după noiembrie 2022. Totodată, euro a ajuns sub 1,02 dolari, moneda unică apropiindu-se de paritatea cu dolarul pentru prima dată în mai bine de doi ani. Euro a scăzut cu 0,5%, la 1,019 dolari.

"Datele oficiale arată că 256.000 de locuri de muncă au fost create în decembrie, în SUA, depăşind estimările analiştilor şi generând îndoieli suplimentare cu privire la necesitatea ca Fed să continue să scadă ratele dobânzilor în acest an", spune, citat de FT, Lee Hardman, strateg valutar la MUFG Bank.

Pieţele swap anticipează acum o singură reducere a dobânzii Fed în 2025, cu un sfert de punct procentual, unii analişti prevăzând chiar că ciclul de relaxare s-a încheiat.

"SUA dansează o melodie diferită faţă de cea mai mare parte a restului lumii", afirmă Guy Miller, strateg-şef pentru investiţii la grupul de asigurări Zurich, făcând referire la creşterea economică puternică a SUA.

Lira sterlină a atins cursul minim al ultimelor 14 luni, ieri, scăzând cu 0,8%, la 1,211 dolari, având cea mai slabă evoluţie în rândul monedelor ţărilor G10.

Obligaţiunile guvernamentale ale Marii Britanii au scăzut, randamentul titlurilor pe zece ani urcând cu 0,04 puncte procentuale, la 4,88%, notează FT. Sursa citată aminteşte că acestea se apropie de nivelul maxim al ultimilor 16 ani, atins săptămâna trecută. Titlurile de stat britanice au avut de suferit din cauza vânzărilor globale de obligaţiuni şi a preocupărilor legate de economia ţării.

Într-o declaraţie care evidenţiază divergenţa de politică monetară între SUA şi Europa, Philip Lane, economist-şef al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat că inflaţia din zona euro ar putea depăşi ţinta de 2%, dacă regiunea nu va continua să reducă ratele dobânzilor. Acesta a susţinut că dobânzile nu ar trebui "să rămână prea mari, prea mult timp", deoarece creşterea ar putea fi atât de slabă încât "inflaţia ar putea scădea în mod semnificativ sub ţintă".

Spre deosebire de aşteptările actuale privind o singură reducere a ratei dobânzii Fed în acest an, pieţele anticipează trei sau patru astfel de mişcări ale BCE în 2025.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb