Dolarul - valuta majoră cu cea mai bună performanţă în ultimul deceniu

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iulie 2024

Dolarul - valuta majoră cu cea mai bună performanţă în ultimul deceniu

English Version

Politica monetară, evenimentele geopolitice şi condiţiile economice - printre alţi factori - influenţează semnificativ evoluţiile de pe piaţa valutară, iar dolarul american (USD) a fost moneda cu cea mai bună performanţă în ultimul deceniu (2014-2023), confom unei analize publicate de visualcapitalist.com, realizată în baza datelor OANDA.

Conform sursei citate, dolarul a ocupat primul loc în şase din ultimii zece ani, în privinţa perfomanţei. Activitatea economică relativ stabilă a SUA şi rolul dolarului ca monedă de rezervă internaţională i-au susţinut puterea.

Dolarul reprezintă, de asemenea, o investiţie sigură în perioadele de criză, ceea ce înseamnă că investitorii vor plasa adesea bani în moneda SUA, în perioadele de instabilitate, aşa cum s-a întâmplat şi în anii 2014 -2016, când a avut loc "şocul preţului petrolului".

După pandemia de Covid-19, dolarul a atins nivelul maxim istoric în 2022, ca răspuns la creşterile agresive ale ratelor dobânzilor, dar a scăzut în 2023. Totodată, eşecul de a promova reformele în domeniul sănătăţii şi fiscal a dus la scăderea monedei americane, în 2017 (în mandatul republicanului Donald Trump). În 2020, ratele dobânzilor scăzute în SUA şi dificultăţile în combaterea pandemiei au contribuit la deprecierea monedei americane cu peste 7% în acel an.

Yenul japonez, în luptă cu dobânzile scăzute

Yenul japonez a fost moneda cu cele mai slabe performanţe din grupul celor zece, în ultimul deceniu, ajungând la coada clasamentului în patru ani din cei zece analizaţi.

Decalajul de lungă durată dintre ratele dobânzilor din Japonia şi SUA este în mare parte de vină pentru această evoluţie, conform sursei citate.

Ratele mai mari ale dobânzilor atrag de obicei investiţii străine, astfel încât ratele ultra-scăzute ale dobânzilor din Japonia, în vigoare de la sfârşitul anilor 1990, au descurajat intrările de capital, reducând cererea pentru moneda niponă. Acest lucru a pus presiune de scădere asupra yenului, în favoarea dolarului.

Dolarul canadian şi lira sterlină, în declin

Analiza citată arată că dolarul canadian (CAD), care din punct de vedere istoric a avut o corelaţie puternică cu preţul petrolului, a suferit de pe urma declinului cotaţiilor ţiţeiului, în 2014. Cu toate acestea, legătura dintre CAD şi petrol s-a rupt în ultimii ani.

Totodată, lira sterlină a fost afectată în urma votului pentru Brexit, scăzând cu aproape 17% în 2016, până la cel mai redus nivel al ultimilor 31 de ani, după cum menţionează The Guardian. Lira sterlină a avut, de asemenea, o evoluţie slabă în 2022, în urma anunţurilor dezastruoase de politică fiscală care au determinat demisia fostului prim-ministru Liz Truss.

Pe fondul creşterii economice care a atins un maxim al ultimilor zece ani, euro (moneda unică a zonei euro) a avut o performanţă excepţională în 2017, câştigând aproape 14% în cursul anului respectiv, potrivit analizei citate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. postam si noi graficul istoric?

    s c c r e t 

    Pfuaii, nu e yuanul? Sau rubla?

    De rupie ce stiti? Sigur won-ul e mai tare ca dolarul :)))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb