DOMINIQUE STRAUSS-KAHN, DIRECTOR GENERAL AL FMI: Inflaţia - cea mai mare ameninţare la adresa economiei mondiale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2008

Inflaţia - cea mai mare ameninţare la adresa economiei mondiale

Inflaţia este cea mai mare ameninţare la adresa economiei mondiale, şi a scăpat de sub control în unele ţări emergente, a declarat, ieri, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn. În opinia sa, "problema inflaţiei este, probabil, cea mai mare ameninţare în momentul actual.

Prezent la reuniunea liderilor G8, desfăşurată în Japonia, Dominique Strauss-Kahn a arătat că încetinirea ritmului de creştere a economiei mondiale este o ameninţare mai mică decât inflaţia. Dominique Strauss-Kahn a declarat: ""În ţările dezvoltate, băncile centrale au adoptat o politică monetară adecvată. În ţările emergente şi în unele state cu venituri reduse, inflaţia a scăpat de sub control. Acest lucru înseamnă că este probabil ca, în următoarele săptămâni şi luni, să fie nevoie de înăsprirea politicii monetare".

Dominique Strauss-Kahn nu a dorit să precizeze care sunt ţările la care se referă, dar a indicat că este vorba de o serie de state din America Latină şi Africa.

Strauss-Kahn a subliniat că lecţia învăţată în anii 1970 şi 1980 este că inflaţia se poate întinde pe o perioadă de mai mulţi ani, chiar decenii, dacă băncile centrale şi guvernele aleg un set de politici greşite. "De aceea, FMI atrage atenţia asupra acestei probleme", a spus reprezentantul FMI.

Strauss-Kahn a reafirmat punctul de vedere al FMI potrivit căruia dolarul se situea-ză în apropierea punctului de echilibru pe termen mediu. "Moneda euro este probabil uşor supraevaluată, în timp ce alte monede, precum cea chineză - yuanul, sunt evident subevaluate", a apreciat Strauss-Kahn. Deşi SUA trebuie să crească exporturile pentru a contrabalansa scăderea cererii interne, Strauss-Kahn a apreciat că un curs de schimb competitiv nu este singurul stimulent al exporturilor. "Desigur că preţurile sunt importante, dar acelaşi lucru este valabil şi pentru calitate, servicii şi alte lucruri asociate cu exporturile. Nu este vorba doar de o simplă chestiune a cursului de schimb", a subliniat directorul FMI.

Referindu-se la criza financiară globală, Dominique Strauss-Kahn a menţionat că este dificil de spus dacă perioada de vârf a acesteia a trecut sau nu, însă este sigur că, pentru economia reală, consecinţele sunt în continuare în faţa noastră.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb