Redresarea economiei mondiale este mai puternică decât se anticipa, iar rata de creştere prevăzută pentru 2010 va depăşi, probabil, estimarea făcută anul trecut, de 3%, a declarat, ieri, Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Totuşi, oficialul FMI a avertizat că redresarea nu este uniformă. "În timp ce revenirea majorităţii statelor dezvoltate va rămâne probabil lentă şi va continua să fie dependentă de sprijinul guvernamental, perspectiva pentru economiile emergente este considerabil mai bună", a afirmat Strauss-Kahn la Forumul Financiar al Asiei, care se desfăşoară la Hong Kong.
Creşterea economică a Asiei, excluzând Japonia, va depăşi 7% în 2010, a apreciat directorul general al FMI, subliniind că, în asemenea condiţii, multe state emergente vor putea să retragă măsurile de sprijinire mai devreme decât ţările avansate.
Referindu-se la sistemul financiar mondial, Strauss-Kahn a pus accentul pe necesitatea unei reglementări şi supravegheri mai atente. "Liderii lumii nu trebuie să abandoneze reformarea sectorului financiar, pentru a preveni repetarea crizei creditelor, care a devastat economia mondială", a declarat directorul FMI, menţionând: "Avem nevoie de reformă, iar clasa politică trebuie să o realizeze. Mai sunt multe de făcut. Temerea mea este că, în 6-12 luni, toată lumea se va reîntoarce la afaceri, ca de obicei, şi vor fi uitate lecţiile crizei financiare".
Pe de altă parte, Strauss-Kahn a apreciat că zona euro va rezista turbulenţelor provocate de retrogradarea ratingului Greciei, la o zi după ce oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat temerile că problemele cauzate de datoria Greciei se extind.
"Este o problemă serioasă, dar nu cred că va duce la fragmentarea zonei euro", a afirmat oficialul FMI.
Amintim că, recent, FMI a anunţat că îşi va revizui în sens pozitiv, luna aceasta, estimările privind creşterea economiei globale în 2010. În octom-brie 2009, FMI preconiza că economia mondială va înregistra o expansiune de 3,1% anul acesta.