Domnul Drăgoi acuză fondurile de pensii de bună credinţă de ceea ce dumnealui practică cu rea credinţă

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2021

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi

Sub conducera lui Bogdan Drăgoi, folosind tot felul de fonduri administrate de terţi, SIF1 şi SIF4 au cumpărat indirect în ultimii şapte ani acţiuni proprii, pe care nu le-au mai vândut

Domnia sa face o pledoarie pentru buna cunoaştere a legii 31/1990 - este tocmai legea pe care dumnealui o încalcă cu bună ştiinţă

Lipsa de lichiditate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost subiect de dezbatere zilele trecute în presa economică. În acest context, Andreea Pipernea, CEO la NN Pensii, şi Adrian Tănase, director general al BVB, au susţinut ideea că bursei de la Bucureşti îi trebuie listări şi emisiuni noi, astfel încât cumpărătorii, inclusiv fondurile de pensii, să aibă în ce să investească. Observaţii cât se poate de corecte!

Directorul general al SIF Banat-Crişana (SIF1), Bogdan Drăgoi, a intervenit la rândul său în discuţie, criticând fondurile de pensii pe motivul că doar cumpără titluri financiare, fără să participe în piaţă şi prin vânzări. Astfel, fondurile de pensii ar avea o anumită vină în generarea lipsei de lichiditate la BVB.

Argumentul nu are nicio bază reală. În principal, logica investirii este creşterea valorii, iar dacă tot vinzi ceea ce cumperi, creşterea nu se mai produce. Fondurile de pensii au un orizont investiţional pe termen lung, lucru benefic pentru piaţa de capital, deoarece ajută la performanţă şi stabilitate. Aflat în căutarea vinovaţilor pentru lipsa de lichidate de la BVB, domnul Bogdan Drăgoi ar face mai bine să se uite în oglindă.

Bogdan Drăgoi, care conduce personal SIF1 dar şi SIF Muntenia (SIF4), deoarece SIF1 deţine SAI Muntenia, administratorul SIF4, a ocolit cu bună ştiinţă şi în mod ilegal să facă exact lucrul pentru care îi blamează pe alţii.

Sub actuala conducere, folosind tot felul de fonduri administrate de terţi, SIF1 şi SIF4 au cumpărat indirect în ultimii şapte ani acţiuni proprii, pe care nu le-au mai vândut. SIF1 şi SIF4 au ajuns să deţină astfel, în mod indirect, prin aceste fonduri, peste 20% din totalul acţiunilor SIF4. Asta a dus, evident, la o reducere fantastică a lichidităţii titlurilor SIF1 şi SIF4 la BVB. Până acum această practică ilicită a fost tolerată de autorităţile statului. Consecinţa a fost scăderea încrederii investitorilor în ceea ce se întâmplă la BVB. Iar acţiunile SIF4 nu s-au apreciat deoarece investitorii, inclusiv fondurile de pensii, nu au avut deloc încredere în administratorul SIF4. Asta ar fi una dintre problemele reale pentru BVB!

Care să fie miza acestor practici orchestrate de domnul Dragoi? Aşa cum ştie toată lumea investiţională din piaţa noastră, acţiunile proprii cumpărate indirect de către SIF1 şi SIF4 au fost şi sunt folosite la adunările generale pentru voturi în favoarea domnului Drăgoi şi a persoanelor angajate de domnia sa. Acestă practică ilicită din ultimii şapte ani, nu numai că a diminuat foarte mult lichiditatea titlurilor SIF1 şi SIF4, dar s-a făcut şi prin încălcarea legii 31/1990, care interzice deţinerea indirectă a propriilor acţiuni.

Nici vorbă că domnul Bogdan Drăgoi nu ar şti legea. Într-un interviu din decembrie 2020, dumnealui face o pledoarie pentru buna cunoaştere a legii 31/1990. Este tocmai legea pe care dumnealui o încalcă cu bună ştiinţă. Redau citatul din interviul dat de domnul Drăgoi: "Eu îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să facă primii paşi în direcţia investiţiilor să citească, să se informeze şi abia apoi să încerce. Ai nevoie să înţelegi termenii specifici din lumea investiţională, să înţelegi contextul economic, să citeşti legea 31, care, apropo, mi se pare că ar trebui să fie citită şi înţeleasă de către toată lumea, este o lectură obligatorie pentru toţi cei care interferează cu zona investiţiilor."

Dacă tot ştie legea 31/1990, ar putea să o şi respecte. Aceasta prevede clar faptul că societăţile comerciale NU au voie să-şi cumpere propriile acţiuni prin terţi.

Este foarte adevărat că domnul Drăgoi şi partenerii dumnealui, prin perpetuarea acestei practici, au avut foarte mult de câştigat. Au rămas în poziţii de conducere la SIF1 şi SIF4, fără să fi avut sprijinul real al acţionarilor, bazându-se pe voturile exprimate ilegal cu acţiuni proprii cumpărate prin terţi. Aceşti terţi sunt administratori de fonduri, răsplătiţi în fiecare an prin comisioane de administrare generoase.

Dar, precum în proverbul "hoţul strigă hoţii", domnul Drăgoi iese public să acuze participanţi de bună credinţă ai pieţei de capital de ceea ce dumnealui a practicat cu rea credinţă timp de şapte ani.

BEN MADADI,cel mai mare investitor persoană fizică în SIF Muntenia

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. ...

    1. Acum si pe acest subiect are dreptate așa că nu mai veni tu cu acest gen de acuzații.

      Cloaca lui Drăgoi își face de cap! 

      Nu comentez afirmatiile de mai sus si nici situatia de la SIF-uri, pentru ca imi este straina, insa ceea ce mi se pare in neregula este faptul ca BEN MADADI nu este jurnalist dar publica un articol in acest ziar, iar la final incheie cu un fel de semnatura: "Ben Madadi, cel mai mare investitor persoană fizică în SIF Muntenia".

      Este etic, domnilor? 

      Mai mult, "cel mai mare investitor persoana fizica" n-a stiut in ce se baga? Si, daca a stiut (ceea ce este cel mai probabil), de ce a continuat sa-si bage capul si mai adanc? Adica chiar nu l-a deranjat nici un pic faptul ca isi baga banii in pretul unor actiuni care pot sa fie afectate masiv in piata de posibile anchete, procese si condamnari?! Daca raspunsul este iarasi da, atunci avem o evaluare morala absolut corecta pentru statura acestui personaj. 

      In rest, SIF-urile (oricare ar fi ele) n-au fost niciodata mai mult decat expresia de vointa a adevaratilor castigatori de pe urma schimbarii de regim din 1989. Pana si prezenta tanarului tovaras Dragoi este un indicator cat se poate de clar: vrea sa-mi spuna cineva ca acest harnic slujitor al regimului Basescu a ajuns intamplator si pe aceasta functie la SIF Muntenia?! 

      Îmi place să scriu, scriu corect, și în trecut am scris și unor publicații de prestigiu din afară. Nu există nicio problemă, în lumea liberă, ca unii cetățeni să se exprime public, chiar dacă nu sunt ziariști de profesie.

      Scrii corect? Asta evaluăm noi, cititorii, nu tu. Și în cazul de față scrii profund greșit, Dragoi are dreptate cu fiecare cuvânt rostit la conferința Profit (ca etic și legal este să citezi sursa). Când scrii "liber", cum ai învățat tu să faci în România, să știi că primează interesul cititorilor și nu al tău, informarea echidistanta și corectă, iar tu în cazul de față dezinformezi, doar pentru că ai tu o problemă personală pe care încerci să ți-o rezolvi public. Nu mă interesează deloc subiectul, dar mă enervează când văd că unii încearcă să ne ia drept proști și să ne manipuleze în ultimul hal. Ești foarte transparent cu scopurile tale și eu atât vreau să-ți spun: vezi că nu te crede nimeni, domnu' român liber, care ai scris și "pentru publicații de afară" (hahaha).

      Spune-mi te rog unde Drăgoi are dreptate, și unde ei dezinformez, ca să vadă cititorii!

      Poate ne spui cum a fost și în cazul Comvex. Cum l-a sunat Drăgoi pe Bogdan Idu - fiul lui Cornel Idu, cel care a dat colțul de curînd luând cu el în mormânt tot ce știa despre afacerea Comvex - ca să îi spună că până a doua zi trebuie să se prezinte cu o sacoșă cu 4 milioane euro, dacă mai vrea să aibă aceeași participație la Comvex.

      Probabil că ești unul dintre cei care îl pupă în dos pe Drăgoi sau beneficiezi de sponsorizări din partea lui, de îi ții partea. Știi că l-a băgat în mocirlă până și pe finul său? Ăla nu mai are job în România, nevastă-sa e avocat, abia se descurcă, și-au pus casa în vânzare, pentru că Drăgoi refuză să le cumpere acțiunile deținute la Comvex. Nașul ține tot cașcavalul pentru el. Naș îmbogățit cu banii lui Idu, pentru că Cornel Idu l-a împrumutat cu bani pe Drăgoi ca să intre acționar la Comvex.  

      Te amagesti. Ben spune public ce stie toata piata. Drăgoi a distrus ce.e două sife iar autoritățile o sa se afunde tot mai rau in mocirla lui.

      ...

      Fiecare cuvânt rostit spre tine este un câștig pe care îl urmărești și dorești, deci n-o să-ți fac această favoare. Fiecare "polemică" stârnita îți întreține iluzia ca tu contezi, deci n-o să particip. Îți spun doar atât: vezi că românii nu sunt proști, deci tratează-i cu respect, domnule Madadi!

      S-a declansat masina de insulte. Piticii lui Dragoi, ultimele creaturi morale, nu stiu dacit sa atace pe autorii articolelor, niciodata nu au raspunsuri pentru articole. Ce idiotenie este asta cu "romanii nu sint prosti"? Nu va este rusine ?! De ce n-ar avea voie sa scrie despre ticalosiile cooperativei lui Dragoi? V-ati gasit voi, "baietii destepti", sa stabiliti regula ca, daca are actiuni SIF si daca etnic nu-i roman, nu are voie sa semneze articole?

      Pitici imbecili! 

      Esti veninos rau, domnule anonimeni. E normal pentru cineva dezinteresat, ca dumneata.

      Ușor bre Make, ia-o ușor! Ai o vârstă, păcat de matale, așa gigantic cum ești, sa te enervezi de la niște pitici... Te-aș ruga doar să iei în considerare varianta că Dragoi nu a vrut să-ți dea replică, nu că nu ar fi putut/știut. Știi, ca-n zicala aceea: câinii latră, caravana trece.

      Raspuns la bre: Bre esti tu cu ma-ta, eu sint a treia generatie de bucuresteni.

      Raspuns la ca Dragoi n-a vrut: Ba a vrut, saracu', dar avocatii lui au dat o replica intratit de prosteasca incit i s-a facut rusine chiar si lui.

      Raspuns la ciinii latra: mincinosii care fura sint, desigur, si nesimtiti, asa ca caravana trece. 

      O sa vezi dumneata ca te înșeli. Pe asta se bazeaza Dragoi? Câinii latră caravana trece? Să vezi când trece caravana cu girofar cum este.

      Dragoi este supărat pe fondurile de pensii care încă nu au vândut. Il încurca. Nu vrea sa aiba in ceafă ochii investitorilor profesioniști pentru ca aceștia au putere economică și de influență. Vrea sa ramana vataf.

      ...

    ...

    1. Ce e gresit in ce spune Ben! Deranj mare pentru drăgoi cand i se spune in fata ce e și ce face, cât de mult face pieței. Dacă investitorii nu pot vorbi,cine sa o faca ?

      Bine ca exiști tu, dac liber sa ne arați calea. Dacă Drăgoi are liber la presa care e motivul pentru care alți investitori sa fie cenzurați . Fără investitori nu exista bursa și fără informații, bursa e o loterie. Deci, cât mai multe intervenții publice pentru sănătatea bursei. Unde e manipularea ? Manipulare a fost dovedita la stăpânul lui Drăgoi . Ce face Make e un serviciu public. Drăgoi poate sa ii ceara oricând drept la replica și nu as crede ca Make îl va cenzura.

      Eu, un ziarist, am aratat cu dovezi de nerespins ca Dragoi manipuleaza piata.

      Dragoi (cu intreaga lui echipa imensa de pitici imbecili) nu a fost capabil sa dea vreo replica. 

      I-as fi publicat-o.

      Amin 

    BURSA din ROMANIA sa urmeze exemplul Bursei DIN UNGARIA. Referitor la BEN, poate are dreptate sau NU, tot ce a zis trebuie si dovedit, nu de el ci de institutii, daca nu se confirma, BEN du-te si lasa-ne. Referitor la DRAGOI, altul cu experienta in BLA-BLA economico-investitional, cu aceste personaje se lupta lumea noastra a pietei de capital. Mai bine sa apara in fata investitorii tineri (30-35 ani), au alta viziune, randament, nevirusat cu virusul comunist (......), insa asta este situatia, mergem mai departe!

    Domnilor, nu va mai pierdeti timpul, eventual schimbati tara. Copiii LOR au intotdeauna dreptate.

    Dacă teoria d-lui Madadi ar fi confirmată de o instanță, acțiunile SIF deținute de fondurile administrate de dl Juravle ar trebui anulate. Ceea ce ar fi o catastrofă pentru toată piața și chiar pt dl. Madadi. În acest context se poate pune întrebarea dacă ați avut revelația asta înainte sau după demersurile jurnalistice. Acum pare că încercați o negociere de pe poziție de forță care pare a nu a avea perspective. Și nici nu are cum pentru că există un investitor mai mare decât dvs. care cu siguranță își dorește exitul dintr un mariaj nefericit. Sau sunteți împreună?

    1. Ar fi o catastrofă pentru... el poate. În rest n-ar fi nicio problemă. În toate lumea capitalistă acțiunile proprii după ce se cumpără se anulează și rezultatul este că prețul acțiunilor crește.

      Iar noul administrator ar urma să recupereze banii pe UF de la fondurile Swiss. Acum cred că înțeleg de ce prețul acțiunilor SIF va exploda... Bătut dar fără bani luați! :-))

      Te referi la Dragoș Balteanu?! La ce avocați are până acum ar fi trebuit să facă partajul. Altfel cam are o problemă.

    Toate problemele acestea trebuie intelese in profunzime de cineva. Cum acel cineva ar trebui sa fie Gradinescu inseamna ca nu avem nicio sansa. Nici sa inteleaga nici sa ia masuri daca este cazul. In plus Gabita Gradinescu este prieten cu Nicusor Buica si filiera. Orice asteptari legate de o analiza serioasa a situatiei sunt nule. Ca si personajul.

    Cert este ca Sif1, Sif4 si Sif5 numai dau dividente si tot profitul lor este sifonat. Cand investitorii nu o sa mai cumpere nicio actiune la aceste sif-uri sa vedem la ce valoare vor ajunge.

    O face cu buna stiinta pentru a nu avea acces la informatii actionarii.

    In AGOA de ieri din raportul curent publicat pe saitul bvb nu reies urmatoarele: 

    1. numarul de actionari prezenti in sala, numarul de actionari care au votat prin corespondenta si procentul din capitalul social detinut 

    2. pe buletinul de vot secretarii de sedinta au fost alesi la gramada ceea ce legea spune ca se aleg 1 pana la 3 secretari dintre actionari. 

    3. din hatararile 1-9 nu reiese cate voturi au fost PENTRU,cate IMPOTRIVA,cate ABTINERI si cate ANULATE.

    Asa prevede legea pe care Dragoi nu o respecta dar in comunicatul dat bvb face referire la ea. 

    Eu, ca si mic investitor la BVB, sper că cei care se ocupa de acest aspect dpdv reglementativ (Gradinescu sau cine se ocupa), sa aibă suficientă clarviziune încât să își asume o poziție corectă. Nu cred că își riscă postul, sau, mai rău, vizite de la DNA sau DIICOT, doar pentru a-l apăra pe prietenul său, Buică sau Drăgoi (daca e așa cum spune cineva aici că sunt prieteni). Că e evident că ce fac ei la SIF 4 e in neregula și că micii acționari sunt prejudiciați.

    1. Tu "ca si mic investitor" nu conteaza ce crezi, cat timp esti analfabet.

      9.1 este un comentariu neadecvat și în mod inutil jignitor. Ceea ce spune micul investitor la comentariul 9. este logic și de bun simț.

      Nu este nici logic, nici de bun simt, cata vreme spera " că cei care se ocupa de acest aspect dpdv reglementativ (Gradinescu sau cine se ocupa), sa aibă suficientă clarviziune încât să își asume o poziție corectă."

      Comentariul acesta este de om nebun. 

      Hai, tu ești direct de la Oxford! Sa îți fie rusine catastrofa de neom ce ești ! Nu ești nici vreun luminat nici investitor! Ești nulitate plătită de Drăgoi din banii micilor investitori.

    De ce actionarii de la Sif 1 si Sif 4 nu pot participa si urmarii AGA live asa cum fac cei de la EVER(fosta Sif 2)?

    Ce au de ascuns de ochii actionarilor si investitorilor? 

    Ben Madadi are 100% dreptate. Partea nasoală este ca sunt câteva sute de milioane de lei băgați în suveica asta si ASF nu va avea curajul sa destrucureze rețeaua. Doar procurorii pot face asta. Dacă investitorii nu se lasă se va întâmpla și asta. Deaia sunt nervoși postacii lui Dragoi.

    Ce multe comentarii pe marginea sifoanelor. Toti de aici faceti tranzactii pe sifoane? La ce lichiditatea au, putin probabil...

    Mai sunt si alte instrumente in piata, nu doar fosilele astea nelichide. 

    1. N-ai inteles subiectul. Comentariile sunt pe marginea furturilor tolerate de autoritatile corupte ale ASF.

      Atâta timp cât sunt listate investitorii cumpără si vând. Și au dreptul ca investițiile lor să fie corect administrate, să incaseze dividende din profitul obtinut si drepturile actionarilor sa fie respectate. Intrebari de genul, de ce a cumpărat Ben Madadi și altii sunt stupide. Au cumpărat actiuni listate bazandu-se pe informațiile financiare publicate.

    "Domnul Drăgoi acuză fondurile de pensii...", dar de cand e Dragoi domn?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb