DONALD TRUMP: Coreea de Nord ar putea să prospere la fel ca Vietnamul

I.M.
Internaţional / 27 februarie 2019

Donald Trump

Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump se întâlneşte astăzi şi mâine cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la Hanoi în cel de-al doilea summit al celor doi lideri, el declarând că statul nord-coreean ar putea prospera la fel ca gazda summit-ului, Vietnamul, dacă ar renunţa la arsenalul său nuclear, scrie Reuters.

"Vietnamul prosperă ca puţine locuri din lume. Coreea de Nord ar fi la fel, foarte rapid, dacă s-ar dezarma nuclear", a scris Trump pe Twitter după ce a ajuns la Hanoi.

Preşedintele american a făcut din nou referire la relaţia sa apropiată cu "prietenul" Kim Jong-un. Anul trecut, Trump a declarat că "s-a îndrăgostit" de Kim iar înainte să plece spre Hanoi a descris relaţia lor ca fiind "foarte, foarte bună", scrie News.ro.

"Potenţialul este minunat, o oportunitate grozavă, ca niciuna din istorie, pentru prietenul meu Kim Jong Un. Vom şti în curând - foarte interesant!", a adăugat Trump pe Twitter.

Trump şi Kim se vor întâlni la hotelul Metropole la ora locală 18:30 (13:30 ora României) pentru o discuţie de 20 de minute, urmată de o cină alături de consilieri, a anunţat Casa Albă.

Interiorul elegant al hotelului vechi de 118 ani era plin de securitate şi diplomaţi de la ambele părţi marţi, membrii staff-ului făcând ultimele pregătiri.

Joi, cei doi lideri vor avea o serie de întâlniri însă o locaţie nu a fost anunţată.

În Singapore, în iunie 2019, cei doi s-au angajat să acţioneze pentru dezarmarea nucleară şi pacea permanentă în Peninsula Coreeană. Războiul Coreean (1950-1953) nu s-a încheiat oficial, cele două părţi ajungând la o încetare a ostilităţilor, însă un acord de pace oficial nu a fost semnat niciodată.

Întâlnirea din Singapore - prima dintre un preşedinte american aflat în funcţie şi un lider nord-coreean - s-a încheiat într-o notă pozitivă însă nu au fost înregistrate de atunci progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezarmarea nucleară a Nordului.

Ambele părţi sunt presate să ajungă la măsuri concrete de această dată, precum paşi pe care Coreea de Nord va trebui să îi facă pentru a renunţa la arme şi ce vor oferi la schimb Statele Unite.

SUA doresc ca Nordul să renunţe complet la arsenalul său nuclear, în timp ce Phenianul cere ca Washingtonul să renunţe la aşa-zisa "umbrelă nucleară" asupra Coreei de Sud, o asigurare prin care SUA se angajează să protejeze Sudul.

Oficialii serviciilor secrete americane au afirmat că nu există niciun semn care să indice că Nordul va renunţa vreodată complet la arsenalul său nuclear, pe care îl vede ca pe o garanţie privind securitatea naţională iar analiştii consideră că Phenianul se va angaja la o dezarmare semnificativă doar dacă Washingtonul va limita sancţiunile impuse.

Trump a afirmat că va lua în calcul o astfel de măsură doar dacă Coreea de Nord va face ceva "semnificativ", mai informează News.ro.

Orice acord la care s-ar ajunge va fi, cel mai probabil, criticat de membrii americani ai Congresului şi alţi sceptici care se îndoiesc că Nordul chiar este dispus să renunţe la arme şi sunt îngrijoraţi că SUA şi-ar putea submina astfel interesele regionale.

Trump ignoră aceste critici, făcând referire la oprirea testelor nucleare începând cu 2017 şi susţinând că Statele Unite ar fi ajuns la război cu Phenianul dacă el nu era preşedinte.

"Democraţii ar trebui să nu mai vorbească despre ce ar trebui să fac cu Coreea de Nord şi să se întrebe de ce nu au făcut ei acel "ceva" în cei opt ani ai Administraţiei Obama?", a scris Trump pe Twitter.

Înaintea summit-ului, Trump a arătat o poziţie flexibilă, declarând că nu se grăbeşte să ajungă la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord.

Cele două părţi au discutat despre măsuri specifice şi verificabile de dezarmare nucleară, precum prezenţa unor inspectori la închiderea reactorului nuclear Yongbyon, conform unor oficiali sud-coreeni şi americani.

Concesiile din partea SUA ar putea include deschiderea birourilor de legătură, declararea sfârşitului Războiului Coreean sau deschiderea drumului către noi proiecte inter-coreene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb