Actualizare 12:13 Ziua Naţională a Franţei a început cu o paradă militară pe Champs-Elysees, privită din tribuna oficială de către Trump
Festivităţile de Ziua Naţională a Franţei au început în jurul orei locale 10.10 (11.10 ora României), imediat după sosirea preşedintelui Emmanuel Macron, care a salutat trupele franceze şi americane de pe Champs-Elysees, în timp ce Donald Trump privea protocolul din tribuna oficială, alături de soţia sa, Melania Trump.
Preşedintele Emmanuel Macron a ajuns alături de premierul Philippe în piaţa Concordiei. De asemenea, liderul francez a salutat trupele într-un autovehicul militar, înainte de a asculta La Marseillaise şi de a se retrage în tribuna oficială, alături de invitaţii săi de onoare, Donald şi Melania Trump.
Cei doi lideri şi-au strâns mâna călduros, înainte ca preşedintele francez să-şi salute membrii guvernului, precum şi pe Prima Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump.
Ceremonia a continuat cu o prezentare a evoluţiei tehnicii militare sub tema "1917-2017: 100 de ani de tehnologie". Această prezentare vrea să atragă atenţia asupra "inovaţiilor tehnologice şi a necesităţii pregătiri pentru viitor" a armatei Franţei.
Aproape 4.000 de soldaţi şi 240 de cai ai Gărzii Republicii iau parte la parada de pe Champs-Elysees, relatează jurnaliştii The Connexion.
De asemenea, un număr de 145 de soldaţi americani vor lua parte alături de francezi la paradă, aceştia făcând parte din trupele staţionate în Europa.
Parada de pe Champs-Elysees se va încheia în jurul orei locale 11.45 (12.45 ora României), atunci când va pleca şi preşedintele Macron.
Emmanuel Macron şi Donald Trump vor mai avea o scurtă întâlnire după festivităţile din Paris, înainte ca preşedintele american să pună capăt vizitei sale fulger şi să plece spre Statele Unite.
Macron (39 de ani) speră să folosescă greutatea istorică a evenimentului şi grandoarea franceză pentru a-l fermeca pe imprevizibilul Trump - la doar şase săptămâni după ce l-a primit pe Vladimir Putin în Palatul Versailles, notează News.ro.
Pentru Franţa, această zi mai are o semnificaţie importantă şi dureroasă, fiindcă marchează un an de la atentatul jihadist de la Nisa.
Un număr de 86 de persoane şi-au pierdut viaţa pe 14 iulie 2016, după ce un jihadist a intrat cu un camion frigorific de 19 tone pe promenada din Nisa şi a spulberat sute de persoane care priveau focurile de artificii de Ziua Naţională a Franţei.
După festivităţile de pe Champs-Elysees, preşedintele Macron se va îndrepta spre Nisa şi va participa la o ceremonie de comemorare a victimelor de pe Promenade des Anglais.
(S.A.)
-------------
Actualizare 08:57 Trump salută alături de Macron, la Elysee, relaţia "care nu poate fi ruptă" între SUA şi Franţa
Preşedintele SUA, Donald Trump, a salutat aseară relaţia "care nu poate fi ruptă" între Statele Unite şi Franţa, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez, Emmanuel Macron, relatează The Associated Press.
Între cele două ţări există "dezacorduri ocazionale", însă acest lucru nu perturbă prietenia care datează de la Revoluţia americană, a precizat liderul de la Casa Albă.
"O mulţime de oameni uită că Franţa ne-a ajutat să ne obţinem independenţa", a subliniat preşedintele SUA, în conferinţa de presă comună.
El a salutat totodată angajementul Franţei de a lupta împotriva terorismului şi de a reduce birocraţia, un obiectiv pe care a spus care-l împărtăşeşte.
• Armistiţiul din Siria dovedeşte utilitatea dialogului cu Rusia, susţine preşedintele Trump
Donald Trump a afirmat aseară, la Paris că armistiţiul din Siria demonstrează utilitatea "dialogului" pe care l-a avut cu preşedintele rus, Vladimir Putin, săptămâna trecută în timpul summitului G20 din Germania, scrie AFP, citată de Agerpres.
În cursul conferinţei comune cu Macron, preşedintele SUA a punctat: "Datorită dialogului, am putut obţine un acord de încetare a focului (în sudul ţării, n.r.). Acesta va dura ceva timp şi acţionăm pentru un al doilea armistiţiu într-o regiune foarte dificilă din Siria".
• Donald Trump: "S-ar putea întâmpla ceva legat de acordul de la Paris"
Liderul american a mai afirmat aseară că "s-ar putea întâmpla ceva" în legătură cu acordul de la Paris privind schimbările climatice.
"S-ar putea întâmpla ceva legat de acordul de la Paris", a spus Donald Trump imediat după ce a reafirmat că relaţia sa cu Emmanuel Macron este "foarte bună".
"Să vedem ce se întâmplă", a adăugat el, la şase săptămâni după ce a anunţat că Statele Unite intenţionează să se retragă din Tratatul semnat în 2015.
Mai devreme, şeful statului francez afirmase că respectă decizia preşedintelui american de a retrage Statele Unite din acest acord, "un progres internaţional major", faţă de care el rămâne "ataşat".
Emmanuel Macron a spus: "Respect decizia preşedintelui Trump. Gândirea şi acţiunea sa sunt adecvate şi corespunzătoare cu angajamentele sale din campanie. În ce mă priveşte, rămân ataşat faţă de acordul de la Paris şi dorinţei mele de a continua cadrul acestui acord".
Şeful statului francez a precizat: "Sunt în dezacord cu modul în care citim acordul de la Paris. (...) Asta trebuie să afecteze, să împiedice însă discuţiile pe care le avem legat de toate celelalte subiecte? Absolut nu, în niciun caz".
"Dorinţa mea este de a continua discuţia cu Statele Unite ale Americii şi preşedintele Trump despre acest subiect care este extrem de important", a subliniat Macron.
Cei doi şefi de stat au petrecut ieri mai multe ore împreună, în unele dintre cele mai opulente locuri din capitala franceză. Cuplurile prezidenţiale au vizitat Les Invalides, iar cei doi şefi de stat s-au întâlnit în privat şi apoi în format mai larg la Palatul Elysee.
(S.A.)
------------
Actualizare 08:35 Trump, primit oficial de Macron la Invalides
Emmanuel Macron l-a primit oficial pe Donald Trump, ieri după-amiază, în cadrul unei ceremonii, la Hôtel National des Invalides, punctul de pornire a unei vizite de două zile, în care preşedintele american va asista, în această dimineaţă, la defilarea organizată cu ocazia Zilei Naţionale, de 14 iulie, relatează AFP.
Limuzina blindată a lui Trump a intrat ieri, la ora locală 15.35 (16.35, ora României) pe poarta de nord a Les Invalides, un edificiu din secolul al XVII-lea, construit în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea pentru răniţi de război şi în care se află, din 1840, mormântul lui Napoleon.
Cei doi preşedinţi, însoţiţi de soţiile lor, au dat mâna, au discutat câteva momente şi au pozat în faţa fotografilor, înainte de pătrunde în Curtea de Onoare.
Ei urmau să se ducă după aceea la Palatul Élysee, în vederea unei întâlniri tête-à-tête, urmată de o întâlnire extinsă, iar apoi de conferinţă de presă comune, potrivit preşedinţiei franceze.
Cei doi lideri vor asista împreună, în această dimineaţă, la defilarea militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, pe Champs-Élysees.
Macron l-a invitat pe omologul său american cu ocazia marcării centenarului intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial.
(S.A.)
------------
Preşedintele american Donald Trump a ajuns, ieri dimineaţa, la Paris pentru o vizită de două zile, în cursul căreia se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron şi va fi invitat de onoare la parada militară anuală de Ziua naţională a Franţei, relatează AFP, Reuters şi DPA.
Această vizită de două zile a fost organizată pe ultima sută de metri şi reprezintă un moment de respiro pentru miliardarul american, care a lăsat în urmă noi controverse legate de Rusia, transmite Ouest France, potrivit News.ro. "Preşedintele Trump este foarte entuziasmat. Prima Doamnă este, de asemenea, foarte entuziasmată pentru că vizitează un cuplu precum Macron în Oraşul Luminilor. Este chiar minunat", a declarat un oficial al administraţiei Trump.
Donald Trump şi Emmanuel Macron vor privi parada de pe Champs-Elysees, care marchează o sută de ani de la intrarea americanilor în Primul Război Mondial alături de Franţa.
Aproape 11.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi, astăzi, pentru tradiţionalele festivităţi cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, de 14 iulie, în special în cursul defilării de pe bulevardul Champs-Elysees la Paris, la care va asista preşedintele SUA, Donald Trump, într-un "context de ameninţare teroristă crescută", relatează AFP.
"Toate efectivele sunt mobilizate", a afirmat, recent, prefectul de poliţie Michel Delpuech, inclusiv Brigada de Intervenţie (BRI) "în rezervă, pregătită să intervină în orice punct al Capitalei".
Prefectul a spus că vor exista ceva mai multe forţe de ordine decât anul trecut, între 200 şi 300 mai multe pe Champs-Elysees.
În total, 3.500 de poliţişti şi jandarmi vor fi însărcinaţi cu securitatea manifestaţiei, sprijiniţi de 2.500 de pompieri. În toată zona pariziană, între 2.600 şi 2.900 de ofiţeri de poliţie şi jandarmi vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea.
Emmanuel Macron l-a invitat luna trecută pe Donald Trump la Paris pentru a asista la parada de Ziua Naţională a Franţei, care va include în acest an şi soldaţi americani, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de când Statele Unite s-au alăturat Aliaţilor în Primul Război Mondial.
Agenţiile internaţionale de presă comentează că Macron (39 de ani) speră să folosescă greutatea istorică a evenimentului şi grandoarea franceză pentru a-l fermeca pe imprevizibilul Trump - la doar şase săptămâni după ce l-a primit pe Vladimir Putin în Palatul Versailles.
În Londra, Berlin, Bruxelles şi Paris, liderii europeni se întreabă, conform presei internaţionale, cum se pot descurca cu preşedintele american, a cărui agendă naţională a întors pe dos relaţiile transatlantice. Macron speră să construiască o relaţie cu noul ocupant de la Casa Albă, care să-i permită să influenţeze politica americană sau, cel puţin, să evite clivaje puternice între UE şi Washington.
Există deja tensiuni legate de încălzirea climatică şi comerţ, în vreme ce Trump şi-a exprimat la finele anului trecut criticiile legate de UE şi a evitat în martie o strângere de mână cu Angela Merkel.
"Este foarte greu să joci şah cu un bărbat a cărui strategie este un complet mister şi a cărui singură consistenţă este urmărirea intereselor naţionale ale Statelor Unite", a declarat expertul pentru relaţii internaţionale Bertrand Badie de la Universitatea Sciences Po din Paris.
Analiştii internaţionali susţin că discuţiile dintre cei doi lideri se concentrează pe eforturile comune de combatere a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak.