Dorinţa băncilor, îndeplinită de BNR

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2009

Mugur Isărescu îi face fericiţi pe bancheri.

Mugur Isărescu îi face fericiţi pe bancheri.

Banca Naţională a decis, ieri, în cadrul Consiliului de administraţie, că băncile vor putea acorda credite cu un grad de îndatorare mai ridicat în cazul în care solicitanţii vor garanta împrumuturile cu proprietăţi imobiliare de bună calitate.

Decizie vine ca urmare a unei analize realizate de BNR, care relevă că gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic în cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (ex. credite de consum şi de nevoi personale negarantate).

Banca Naţională a mai pecizat că stabilirea condiţiilor de creditare şi a celor privind gestiunea riscurilor revine însă împrumutătorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectării orientărilor generale în materie. În aceste condiţii, evoluţia creditării depinde în principal de capacitatea împrumutătorilor de a mobiliza în mod sustenabil resursele financiare necesare şi de respectarea concomitentă a principiilor prudenţiale. Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, mai anunţă BNR.

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), salută această decizie şi o justifică prin faptul că în acest mod va avea loc o fluidizare a creditării, o revigorare a activităţii economice şi implicit o creştere sau menţinere a numărului locurilor de muncă, în special pentru domeniile legate de IMM-uri.

Domnia sa a mai precizat că o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la lei şi a dobânzii de politică monetară ar putea duce la un ritm mai alert de creştere a creditării.

Florin Ilie, director în cardul ING Securities, a precizat că această măsură reprezintă un semnal de colaborare binevenită dintre BNR şi bănci. Această măsură nu va ajuta, însă, în mod semnificativ activitatea de creditare, ci mai degrabă va reduce nedreptăţile existente în calculul creditelor.

Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank, ne-a declarat că o relaxare a normelor BNR nu va ajuta creditarea, întrucât problemele aces­teia nu se rezumă la regulamentul impus de Banca Centrală, ci la fundamentele macroeconomice ale ţării noastre.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ca fara lichiditati in banci,degeaba relaxezi normele. guvernulsa faca bine si sa solicite URGENT,pana mai sunt bani,cel putin 10 miliarde euro pentru a-si finanta de ficitul si a ajuta sistemul bancar

    In vremuri imemoriale precum cele ale Ordinului Templier asa-zisele banci erau gandite pentru toata lumea si pentru cei mici,dar si pentru cei mai bogati.Acuma bancile nu gandesc si nu fac un pas fara sprijin politic.Nu dorul de a ridica economia tarii la impins pe Isarescu sa relaxeze conditiile de creditare cat numarul tovarasilor imbogatiti peste noapte,a politicienilor de duzina,a megaexcrocilor care-si vad afacerile ruinate.Se vede clar ca aceste masuri nu sunt gandite si pentru cei mai mici,doar pentru imbogatitii de peste noapte.Numai in tarile de duzina,precum romania,mai vezi miliardari facuti in 10 ani.Intro tara cu o economie sanatoasa si un sistem judiciar infailibil,astia ar fi in puscarii.La noi astia care au furat si au ruinat economia sunt facuti parlamentari,ministrii,etc.Imi este greata de toata mizeria asta de tara.

    Numai in mizeria asta de guvernare(cele care au fost)poti sa vezi atata dobitocie incat sute de legi si ordonante date au trebuit sa fie rectificate sau anulate,ulterior.De ce nu se procedeaza ca in alte tari.Tu guvernant ai gresit 3 legi te amaendam cu fotoliul pe care ti-l luam si plata eventualelor esecuri secundare ce rezulta din legile prost gandite.Asa ar trebui.Eu i-as spanzura pe toti,ca sunt numai scursori .

    Cat despre politici si strategii bancare de stimulare a cresterii economice, consider ca BNR ar trebui sa dezbata public mai frecvent, la obiect, necesitatea relansarii creditului destinat productiei si serviciilor, exportului, cu facilitati vadite. Si asa s-au diminuat mult asemenea cereri, din cauza reducerii comenzilor. Atat persoanele juridice cat si cele fizice trebuie reorientate in preferintele lor, acordandu-le asistenta mai larga in investitii destinate economisirii sau producerii diferitelor forme de energie (ex.: izolari hidro si termo ale locuintelor, realizarea unor forme alternative de energie, colectari de materiale refolosibile), pentru sisteme si tehnologii de irigatii, inclusiv puturi clasice in panza freatica si alte sisteme de irigatii-aici ar trebui ca dobanzile sa fie chiar subventionate, in participatie cu statul, pentru a stimula un inceput al lucrarilor-, cresterea animalelor, creditarea avansurilor necesare celor care contracteaza credite Sapard sau acceseaza fonduri europene in domenii strict productive, care sa corespunda strategiilor de dezvoltare stabilite de stat.

    1. In ceea ce priveste reducerea riscurilor bancare, BNR intareste reglementarile privitoare la preponderenta garantiilor ipotecare, iar pe de alta parte creste limita de indatorare, ultima ca facilitate acordata clientilor. Dar asta nu inseamna decat ca bancile relanseaza creditarea bazata pe consolidare serioasa, responsabilizand beneficiarii acestora. Nimic de neasteptat, este necesar. Ar trebui insa, dupa atatia ani in care bancile s-au capitalizat pe seama clientilor, prin marimea dobanzilor active si pasive, determinand adeseori evolutii sinuoase ale cursului de schimb, dupa cum trezoreriile proprii sau cea centrala aveau nevoie de lichiditati si acumulari la fondul de rezerva in valuta, ca BNR sa intervina pentru reducerea ecartului. De douazeci de ani se asteapta reducerea acestuia. Cu atat mai mult cu cat, intre timp, bancile s-au capitalizat peste asteptari, au extins si modernizat nesperat de mult retelele- chiar excesiv, caci in orasele gasesti 3-4 agentii ale sucursalelor-, iar costurile si riscurile clientilor s-au ridicat considerabil. Intre banci si clienti actioneaza, in fond, principiul vaselor comunicante si un echilibru ar fi benefic pentru recastigarea increderii in banci si imprumuturi!

    Cred ca ar fi o solutie ca bancile sa pasuiasca pe cei care au credite pe perioada crizei(cei care doresc) ,bineinteles se va prelungi cu 1-2 ani durata creditul .Statul ar putea sa le ofere bancilor facilitati ,ar fi un schimb echitabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb