Premierul Dacian Cioloş l-a demis, ieri, pe secretarul de stat Adrian Sanda, şeful Secretariatului pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989, a anunţat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Adrian Sanda a fost ridicat, ieri, de procurorii Parchetului General şi dus la audieri, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluţia din 1989.
Preşedintele Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat că a avut şi are o poziţie constantă şi coerentă în sensul necesităţii verificării tuturor celor care obţin şi se folosesc în mod fals de certificatul de revoluţionar, dar şi privind cercetarea "crimelor din Decembrie 1989 şi Iunie 1990". El a subliniat că "adevărul trebuie să iasă la lumină".
Procurorii şi poliţiştii au efectuat, ieri, 21 de percheziţii în mai multe judeţe, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluţia din 1989, instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).
Percheziţiile s-au desfăşurat în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin şi Vrancea.
Dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, descinderile având loc atât la domiciliile persoanelor implicate, cât şi la sediile unor instituţii publice, potrivit unui comunicat al PÎCCJ.
• Alianţa Noastră România: 30.000 de titluri false de revoluţionar obţinute cel mai adesea prin mită
Alianţa Noastră România a declarat că, la un moment dat, în România existau 30.000 de titluri false de revoluţionar obţinute cel mai adesea prin mită. Un comunicat de presă precizează: "În realitate cei mai mulţi dintre revoluţionarii autentici din Timişoara, Bucureşti şi alte localităţi, urmând exemplul lui Marian Munteanu, au refuzat să accepte diplome de acest fel tocmai pentru a descuraja colaboratorii apropiaţi ai lui Ion Iliescu care deciseseră să le fabrice pe bandă rulantă. Culmea este că între miile de impostori s-au aflat mulţi dintre cei care au reprimat revoluţionari autentici, foşti reprezentanţi ai aparatului comunist de represiune din decembrie 89. Aceste persoane, timp de un sfert de secol, au primit din avuţia publică, în virtutea titlurilor false de revoluţionar, terenuri, bani scutiţi de impozite, gratuităţi legate de transportul în comun şi alte avantaje care au grevat asupra bugetului ţării".