Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, ieri, să amâne pentru 10 iunie rejudecarea apelului în dosarul în care Alina Bica, fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.
Amânarea a fost decisă, deoarece Bica a trimis o cerere prin care arată că doreşte să îşi angajeze un avocat care să o apere în instanţa de apel.
În data de19 martie 2019, ÎCCJ a decis admiterea contestaţiei în anulare formulată de Alina Bica împotriva deciziei penale din iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care fostul procuror-şef al DIICOT a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului. Contestaţia în anulare, o cale extraordinară de atac, a fost făcută în baza deciziei Curţii Constituţionale privind constituirea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Magistraţii au hotărât, de asemenea, desfiinţarea în parte a deciziei penale contestate numai în ceea ce o priveşte pe Alina Bica şi a fixat termen pe 20 mai 2019 pentru rejudecarea apelurilor declarate de Alina Bica şi DNA contra deciziei din noiembrie 2016, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatei pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, însă magistraţii au decis ulterior amânarea cauzei pentru data de 10 iunie.
Magistraţii Înaltei Curţi au decis definitiv, în iunie 2018, menţinerea pedepsei de patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care Alina Bica era acuzată de favorizarea făptuitorului, dar aceasta a contestat decizia printr-o cale extraordinară de atac, respectiv contestaţia în anulare, fosta şefă DIICOT fiind pusă în libertate până la soluţionarea contestaţiei.
Potrivit celor mai recente informaţii, Alina Bica se află în Costa Rica.