Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cere urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă în dosarul "Apele Române", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
În acest dosar de corupţie, pe 17 ianuarie 2014, au fost trimise în judecată trei persoane. Din cauza faptului că, pe 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale faţă de Borbely Laszlo, a fost dispusă netrimiterea în judecată.
"Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârşirii unei alte infracţiuni de trafic de influenţă de către Borbely Laszlo, în perioada exercitării funcţiei de ministru al Mediului şi Pădurilor", acuză procurorii. Prin urmare, pe 5 ianuarie 2015, DNA Oradea a dispus revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a confirmat redeschiderea urmăririi penale.
Anchetatorii susţin că, în 2011, Laszlo Borbely, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit foloase necuvenite de la Ioan Ciocan (administrator al S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş), constând în renovarea şi utilarea unui apartament, în valoare de 80.952 lei, ca să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române" (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze firma lui Ciocan la diferite licitaţii organizate de instituţie.
Tot în 2011, ministrul Borbely ar fi primit foloase necuvenite de la Anton Petru Molnar (administrator de fapt al S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari), constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, în valoare de 112.199 lei, ca să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din "Apele Române", determinânduş-i să favorizeze firma din Acăţari la diferite licitaţii.
Mai mult: în 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a două societăţi comerciale 50.000 euro ca să-i sprijine firmele să obţină lucrări de gospodărirea apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate, conchide DNA.