Deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Robert Negoiţă, precum şi Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar disjuns din cel în care Ioan Niculae a fost trimis în judecată în urmă cu o zi, pentru finanţarea partidelor politice. În dosarul privind trimiterea în judecată a preşedintelui grupului InterAgro, procurorii arată în rechizitoriu că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.
Potrivit aceluiaşi document, a fost făcută şi o a doua disjungere, în acest nou dosar urmând să fie cercetaţi Ioan Niculae, angajaţi APIA şi angajaţi ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene.
Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD.
Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau să fie furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.
În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA).
Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 de euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - InterAgro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii.
Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
• Robert Negoiţă: Nu există niciun dosar împotriva mea, este exclus să aibă legătură cu mine
Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a declarat, ieri, că nu există niciun dosar al DNA împotriva sa şi, chiar dacă ar exista, nu are cum să aibă legătură cu faptele pentru care este cercetat Ioan Niculae. Negoiţă a spus că nu există un dosar al DNA în care să fie acuzat într-o cauză disjunsă din dosarul în care este cercetat preşedintele Interagro, Ioan Niculae.
"Băieţii lui Băsescu dau ştiri pe surse ca să creeze impresia că şi în PSD ar fi probleme, nu doar în PDL, zdruncinat grav de cazuri de corupţie. Nu există niciun astfel de dosar şi, chiar dacă ar exista, este exclus să aibă legătură cu mine. Dar nu au decât, dacă vor neapărat, să facă un dosar şi ne vedem în instanţă", a adăugat vicepreşedintele PSD, citat de Mediafax.
•
• STENOGRAME 1: Bunea Stancu i se lăuda lui Ioan Niculae că are putere la miniştrii Bazac, Sârbu, Nica - interceptări
Vicepreşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, a fost surprins în înregistrări telefonice şi ambientale în timp ce îi spunea lui Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, că a pus în funcţii de conducere persoane la ANM, la RA-APPS sau Rezervele de Stat şi că are putere la miniştrii Bazac, Sârbu, Nica.
Interceptarea discuţiei telefonice din 29.01.2009, orele 15:26, dintre Ioan Nicolae (IN) şi Bunea Stancu (BS) este redată în rechizitoriul prin care procurorii DNA i-au trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.
"IN: Am fost la Transgaz...
BS: Te-ai dus pentru gaz?
IN: Da. PSD n-a pus nici director la Transgaz.
BS: O să pună, ai răbdare.
-----------------------
BS: Am treabă. Să mi-i pun pe ăştia la ANRM, la CEC, la EximBank. Am o grămadă de posturi. Trebuie să mi-i pun, înţelegi."
Rechizitoriul mai prezintă o discuţie dintre aceleaşi două persoane din 7 martie 2009 în care este menţionat numele fostului ministru Ionuţ Bazac.
"BS: Nu. Am fost. Ei, în partid toată lumea vrea funcţii, şi pe la Bucureşti şi la Brăila. Am pus la AN Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii, preşedinte, la Rezervele Statului, preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo 7-8 funcţii pe astea naţionale, ştii.
-----------------------
IN: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, dl. ministru, ai mână bună.
BS: Ionuţ? (Bazac - nota procurorilor). Băi, el beleşte (expresie trivială - nota procurorului). Dacă el o strâmbează cu mine nu durează o săptămână şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal îl schimbă în două zile.
-----------------------
BS: Vezi că l-am sunat pe panarama aia, ştii tu care.
IN: Da.
BS: Ăla cu subvenţiile.
IN: Da.
BS: Înţelegi? Şi i-am amintit cum a ajuns ministru. Eu nu i-am amintit altceva.
IN: (expresie trivială).
BS: Păi cum, nu ştii? Eu am pierdut atunci nopţi cu el, fii convins. Bă trebuie să voteze (expresie trivială). Şi dacă vroiam îl puneam pe ... Dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tâmpit am fost. M-am luat după alţii ca să nu mai zic după cine (extresie trivială).
-----------------------
IN: Dă-i un telefon lui (expresie trivială), (se referă la ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu). Zi-i: Băi, dacă nici astăzi n-o faci şi nici cel târziu miercurea viitoare...
BS: Lasă, măi, că vorbesc cu... Că văd exact dacă a pregătit-o. Vorbesc cu Nica... Lasă că ştiu eu pe unde o iau. După aia îl sun pe el."
•
• Niculae a refuzat să trateze finanţarea PSD cu Ionuţ Costea, acceptând să discute cu Hrebenciuc
Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, îi povestea vicepreşedintelui CJ Brăila, Bunea Stancu, cum a refuzat să discute cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană, despre finanţarea campaniei partidului, admiţând acest lucru doar când a fost trimis pentru tratative Viorel Hrebenciuc.
Procurorii anticorupţie redau în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei, pentru fapte de corupţie, pe Ioan Niculae şi Bunea Stancu, o discuţie ambientală purtată de cei doi în 5 noiembrie 2009, în holul hotelului Marriott din Capitală.
Ioan Niculae a arătat în această discuţie că a vorbit totuşi despre acest subiect atunci când a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.
"Inculpatul Ioan Niculae îi spune coinculpatului Bunea Stancu că pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donaţii i-a fost trimis Ionuţ Costea, însă Ioan Niculae a refuzat să colaboreze cu acesta, astfel că următorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc care l-a întrebat < cât eşti dispus să dai? >", se arată în rechizitoriu.
Niculae i-a povestit la acel moment lui Stancu "Măi, zic: eu pot să dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie să ştie cât mai puţine persoane. Ştii tu (nota procurorilor: adică Viorel Hrebenciuc) şi Ionuţ Costea, care nu ştie decât că m-am întâlnit eu cu el. El nu trebuie să spună. Atâta dau".
Potrivit procurorilor anticorupţie, Niculae admite în această discuţie, surprinsă ambiental, că plătit deja o parte din bani, respectiv 7 miliarde de lei vechi.
"În continuarea dialogului dintre cei doi este realuată tema numirilor în funcţii publice. Bunea Stancu îi arată lui Niculae că a înţeles ideea exprimată de acesta şi anume că Mihai Tănăsescu este indezirabil pentru funcţia de ministru al economiei", mai notează anchetatorii, care arată că în continuare Niculae îl înjură pe Tănăsescu şi reiterează dorinţa numirii la Ministerul Economiei a lui Iulian Iancu.
•
• Niculae plănuia să-l preseze pe Geoană cu proteste a mii de oameni, pentru adoptarea unei HG
Ioan Niculae plănuia să-l preseze pentru Mircea Geoană pentru adoptarea unei hotărâri de guvern, punându-l pe vicepreşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, să-i transmită liderului politic că mii de oameni sunt pregătiţi să vină la Bucureşti să protesteze pentru subvenţii, potrivit unei interceptări.
Procurorii anticorupţie redau, în rechizitoriul prin care Bunea Stancu şi Ioan Niculae au fost deferiţi justiţiei pentru corupţie o interceptare din care reiese că patronul grupului InterAgro îl punea pe vicepreşedintele CJ Brăila să-i spună lui Mircea Geonă că mii de oameni sunt pregătiţi să vină să protesteze la Bucureşti.
Concret, Niculae dorea, în martie 2009, adoptarea de către ministrul agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu, a unei hotărâri de guvern, pe care oficialul nu o adoptase încă. La momentul discuţiei cu Bunea Stancu, Niculae arată că trebuie să fie purtate discuţii cu Mircea Geoană privind acest aspect şi că lui Geoană trebuie să i se spună că mii de oameni sunt pregătiţi să vină la Bucureşti pentru a protesta.
"Ioan Niculae (I.N.): Măi, ai reuşit să vorbeşti cu (expresie trivială)? Bagă azi?
Bunea Stancu (B.S.): Nu. Nu răspunde Am încercat. Lasă că-l găsesc eu. De cine vorbeşti? De Ilie Sârbu, nu?
I.N.: Da.
(...)
B.S.: Mă, ăsta chiar este nenorocit?
I.N.: Este nenorocit rău.
B.S.: Vorbesc cu Geoană, mă.
I.N.: Vorbeşte cu Geoană.
B.S.: Da. Îl sun pe Geoană.
I.N.: Şi spune-i altfel lui Geoană, băi sunt pregătiţi ăştia de pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti să te întrebe unde sunt aia 15 milioane de lei pe hectar pe care i-ai promis în campanie.
(...)
I.N.: Nu, dar trebuie vorbit cu Geoană. Pică dacă nu intră până luni, s-a dus.
B.S.: Deci trebuie o Hotărâre de Guvern care să...da auzi. Ăsta ce trebuie să facă? Să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?
I.N.: E făcută HG. Şi el o plimbă de o lună şi jumătate nenorocitul ăsta, deci are banii în buget."