DOSARUL "MITĂ LA PSD" Doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru Niculae, trei ani pentru Bunea Stancu

A.C.
Anticorupţie / 2 aprilie 2015

Foto: Ioan Niculae

Foto: Ioan Niculae

Actualizare 19:22

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar Bunea Stancu a primit trei ani, în dosarul "Mită la PSD".

Sentinţa dată de instanţă este definitivă.

Totodată, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Barac au primit pedepse de câte doi ani cu sporuri de şase luni, astfel că va executa fiecare o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.

Instanţa a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae.

(Elena Deacu)

---

Procurorii DNA au cerut, azi, pedepse cu executare, orientate către maximul prevăzut de lege, în dosarul în care omul de afaceri Ioan Niculae este judecat pentru modul în care a finanţat campania electorală a lui Mircea Geoană în anul 2009, potrivit surselor din presă.

La termenul de azi al procesului, instanţa de judecată l-a reaudiat pe Ioan Nicolae, care a vrut să dea un supliment de declaraţie.

Omul de afaceri Ioan Niculae a încercat să aducă lămuriri privind declaraţia dată de Viorel Hrebenciuc la un termen anterior al procesului.

Astfel, Niculae a arătat că a verificat registrul de intrare al clădirii în care îşi are sediul Interagro - firma pe care o deţine - şi a spus că a existat un telefon dat de la poartă către biroul său de la etajul şapte, prin care i s-a comunicat că este căutat de Viorel Hrebenciuc.

"Discuţia cu Viorel Hrebenciuc a durat mai puţin de 15 minute, iar spre sfârşitul discuţiei el m-a întrebat dacă aş fi de acord să sponsorizez campania domnului Mircea Geoană. El nu mi-a spus în ce formă să sponsorizez această campanie. Eu am dat un răspuns intermediar, deoarece era un subiect nou pentru mine şi i-am spus că, în principiu, aş fi de acord, numai că totul trebuie să fie legal, să fie un contract de sponsorizare şi totul să fie plătit prin bancă. Nu s-a pus problema să-mi ofere ceva pentru acest lucru, iar la finalul discuţiei a rămas că mă va căuta în viitor, dar nu m-a mai căutat niciodată", a declarat Niculae.

Omul de afaceri a mai spus că îl cunoştea mai bine pe Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, decât pe Viorel Hrebenciuc, şi că nu ar fi avut motive să se ferească de acesta.

"Dacă aş fi vrut să finanţez un partid aveam toate pârghiile legale, dar şi potenţa financiară şi nu avea rost să risc siguranţa mea şi a oamenilor mei printr-un contract măsluit", a mai declarat Niculae, în faţa instanţei.

Ioan Niculae a precizat, la finalul declaraţiei, că pe fostul şef al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, inculpat şi el în acest dosar, îl cunoaşte de mai bine de 35 de ani, soţiile lor fiind rude.

Declaraţiile omului de afaceri au fost făcute după ce, în 19 marie, Viorel Hrebenciuc a fost audiat în calitate de martor în dosarul "Mită la PSD". Hrebenciuc spunea atunci în faţa instanţei că de finanţarea campaniei prezidenţială din 2009 s-au ocupat Mircea Geoană şi apropiaţi ai acestuia. "M-am ocupat şi eu personal, în calitate de şef de campanie, domnul Bărac şi alţi membri cu funcţii de conducere în partid", declara Hrebenciuc.

El a adăugat că, în contextul discuţilor despre finanţare, Mircea Geoană l-a trimis personal la omul de afaceri Ioan Niculae să îl roage să contribuie la campania electorală. Hrebenciuc a precizat că Mircea Geoană cunoştea direct modalitatea de finanţare a campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

"Am avut o întâlnire cu domnul Niculae, l-am rugat, în numele domnului Geoană, să contribuie la campania electorală. Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat că la Interagro şi Insomar s-a efectuat un studiu privind situaţia construcţiilor din România, în realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizându-l pe candidatul Geoană. Insomar a încasat plata", mai spunea Hrebenciuc.

După audierea lui Niculae, instanţa a constatat încheiată cercetarea judecătorească şi i-a dat cuvântul procurorului pentru concluziile finale.

Magistratul DNA le-a cerut judecătorilor aplicarea unor pedepse cu executare tuturor celor din dosar, arătând că decizia instanţei de fond, respectiv achitarea tuturorul inculpaţilor, este greşită, întrucât probele anchetatorilor dovedesc vinovăţia persoanelor implicate în acest caz.

Mai exact, procurorul de şedinţă a subliniat că modul în care a fost sponsorizată campania lui Mircea Geoană din 2009 a fost ilegal.

În acest dosar, în primă instanţă, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu.

Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. I Niculae,achizitionat 7combinate chimice,facute de comunisti,adica de parintii nostrii ce mancau mamaliga cu...tarate,cu 7 miliarde de dolari,luate de acest escroc pe nimic,dar...le.a si falimentat!!!?De Bunea Stancu...ce sa zic,e..fara comentarii,si analfabet,sii...!De fapt,daca.i de la psd?!

    1. Bah indignatule tu nu stii ca Niculae fu securist de top in MCE pe vremea lui impuscatu ? Studii are, dar problema cu olteanu ingimfat l-a bagat la racoare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb