DOSARUL PRIZELOR CONTRAFĂCUTE SIEMENS Nouă ani de închisoare pentru Traian Oprea, fostul director al Hidroelectrica

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 21 iunie 2013

Traian Oprea a fost trimis în judecată deoarece Hidroelectrica a achiziţionat, în 2004, fără licitaţie, produse sub sigla Siemens, contrafăcute.

Traian Oprea a fost trimis în judecată deoarece Hidroelectrica a achiziţionat, în 2004, fără licitaţie, produse sub sigla Siemens, contrafăcute.

Traian Oprea, fost director general al Hidroelectrica în perioada 2003 - 2009, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Bucureşti, la nouă ani de închisoare în aşa-numitul "dosar al prizelor Siemens". Domnia sa poate face apel în zece zile de la comunicarea acestei sentinţe.

Traian Oprea a fost trimis în judecată, în urmă cu şapte ani, împreună cu alţi patru foşti directori din Hidroelectrica, deoarece compania producătoare de energie a achiziţionat, în 2004, fără licitaţie, produse sub sigla Siemens, contrafăcute, la preţuri de zeci de ori mai mari decât nivelul pieţei. În calitate de director general, domnul Oprea a semnat contractele de vânzare directă a energiei către celebrii "băieţi deştepţi", despre care administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, susţine că au păgubit societatea cu circa un miliard de euro.

În decizia Tribunalului se arată: "Inculpatul Oprea Traian este condamnat la pedeapsa de 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Instanţa condamnă pe inculpatul Asan George Lavinius (n.r. fost director Hidroelectrica) la pedeapsa de 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată".

Alţi foşti oficiali ai Hidroelectrica, printre care şi Dan Popescu au primit 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Hondar Anghel a primit un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Biţu Gheorghe a primit pedepse similare, iar Tribunalul a decis ca Braşoveanu Mitică să primească un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Tribunalul a constatat că inculpaţii nu au fost reţinuţi şi/sau arestaţi preventiv în cauză şi că Siemens SRL România nu a formulat nicio plângere prealabilă potrivit dispoziţiilor legale aplicabile în materie pentru persoana vătămată. Nici Hidroelectrica nu a participat în procesul penal nici în calitate de parte vătămată, nici în calitate de parte civilă, învederând instanţei că - la data de 26 septembrie 2006, în Consiliul de Administraţie - nu a înregistrat existenţa vreunui prejudiciu în ceea ce o priveşte.

În schimb, în luna noiembrie a anului trecut, prin administratorul judiciar Euro Insol, Hidroelectrica a învederat că se constituie parte civilă în cauză, dar - în raport de această manifestare de voinţă şi de momentul procesual la care ea a intervenit - instanţa a constatat nerespectarea dispoziţiilor art.15 C.proc.pen., astfel că nu a dispus citarea sa ca şi parte civilă.

Judecătorii au respins ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de către partea civilă Siemens Aktiengesellschaft, prin care s-a solicitat acordarea sumei de 1.000.000 euro, reprezentând daune materiale şi morale.

Tribunalul Bucureşti a mai anunţat că menţine sechestrul asigurător dispus prin ordonanţa nr. 90/P/2005 din data de 11.01.2006 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.N.A. - Serviciul Teritorial Bucureşti, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Oprea Traian, Asan George Lavinius, Popescu Dan şi Dudaş Ioana, întrucât Hidroelectrica se poate adresa instanţei civile pentru repararea pagubei materiale pricinuite în acest caz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb