DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE: Prinţul Paul a fost plasat în arest la domiciliu

Andrei Stan
Anticorupţie / 13 decembrie 2015

Prinţul Paul a fost plasat în arest la domiciliu

Prinţul Paul al României a fost plasat în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, el fiind acuzat de cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu, printr-o decizie de sâmbătă Curţii de Apel Braşov.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au dispus plasarea în arest la domiciliu a prinţului Paul, însă decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la instanţa supremă.

La ieşirea de la instanţă, prinţul Paul a declarat că este emoţionat şi că încă nu va face contestaţie, avocatul acestuia precizând: "pentru 30 de zile nu facem contestaţie", potrivit Mediafax.

"Nu uitaţi că eu am făcut plângere penală şi atunci trebuie să se verifice tot şi eu vreau să fiu corect", a spus prinţul Paul.

El a menţionat că trebuie să meargă la arestul Poliţiei Judeţene Braşov pentru a face o serie de formalităţi, după care va pleca spre Capitală.

Întrebat de jurnalişti cum se simte, prinţul Paul a spus râzând: "Trebuie să fac barbă".

"Normal că sunt un pic mai relaxat acum. E normal, că s-a întâmplat ce s-a întâmplat din cauză că am făcut plângere penală. Se va vedea că nu sunt vinovat deloc.(...) Nu am avut nimic de la ei, nu am primit nimic de la ei, niciun pământ, niciun hectar, nimic", a mai spus prinţul Paul.

Prinţul Paul a fost reţinut, vineri seară, de procurorii DNA Braşov, după aproape şapte ore de audieri, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, în care au fost arestaţi la domiciliu omul de afaceri Remus Truică şi avocatul Robert Roşu, iar Dan Andronic, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu au fost puşi sub control judiciar. În acest dosar este cercetat sub control judiciar şi Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole.

Interceptări: Prinţul Paul a cunoscut fiecare demers făcut de membrii grupului infracţional

Prinţul Paul a cumpărat influenţa pretinsă de Remus Truică şi asociaţii acestuia şi a cunoscut fiecare demers făcut de membrii grupului infracţional, fiind informat periodic, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut sâmbătă arestarea preventivă a inculpatului, citat de Agerpres.

Faptul că prinţul era informat despre evoluţia demersurilor reiese şi dintr-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu Remus Truică în cursul anului 2007:

"Paul: Avem un apel de la omul lui Whiteheave (?), nu ştiu ce are de gând. Ştii de ce vrea să vorbească cu noi?

Truică: Cred că, din cauză că am discutat mult cu doamna...

Paul: Da.

Truică: ...şi ea a acceptat tot ce i-am spus...

Paul: A, bun!

Truică: Deci cred că vrea probabil să te informeze şi să-ţi arate că este foarte flexibil!

Paul: Bine. A zis că, vineri, cazul pe care îl avea, a fost amânat pentru iulie, anul viitor! Este chiar...

Truică: Avem soluţii aproape pentru toate, aşa că...

Paul: Bine, pentru că eu cred că este un pic depăşit, cred că-şi dau seama de situaţia adevărată!

Truică: În mod sigur!".

Într-o altă convorbire interceptată de anchetatori, Remus Truică primeşte de la prinţesa Lia asigurări că soţul ei este "un bun coechipier".

"Truică: Prinţesă! Bună ziua! Ce faceţi?

Lia: Foarte bine, aştept cu nerăbdare să împărtăşim nişte... (?) bune, dar cred că motivul pentru care Paul te-a sunat a fost să te înştiinţeze că, orice decizie ai lua, nu doar pentru a fi în fundal, Paul este un bun coechipier!

Truică: Eu sunt foarte entuziast cu privire la aspectul ăsta!".

Potrivit procurorilor, prinţul Paul a acceptat promisiunile lui Truică privind demersurile pentru retrocedarea Fermei Băneasa, deoarece cunoştea influenţa pe care acesta o avea asupra unor funcţionari publici.

"Fiind conştient de influenţa reală pe care o avea inculpatul Truică Remus asupra funcţionarilor publici, direct sau prin intermediul asociaţilor săi, datorită poziţiei sale politice şi potenţei financiare pe care o afişa, acesta pretinzând că are relaţii în lumea politică la cel mai înalt nivel, respectiv în calitate de fost şef al cancelariei primului ministru cunoaşte politicieni de top şi funcţionari publici la nivelul instituţiilor centrale, inculpatul Al României Paul a acceptat promisiunile acestuia, făcute în sensul că va interveni oriunde va fi necesar pentru soluţionarea favorabilă a cererilor de retrocedare, cedând în schimb o parte considerabilă, între 50 - 80% din fiecare bun care va fi obţinut", precizează procurorii.

Interceptări: Prinţesa Lia către Dan Andronic: "Este atât de important să ajungem la omul potrivit"

Prinţesa Lia i-a vorbit jurnalistului Dan Andronic despre necesitatea găsirii unui "om potrivit" pentru a avea succes în demersurile de recuperare a bunurilor revendicate, se mai arată în referatul de arestare întocmit de procurorii DNA.

Afirmaţia este făcută într-o convorbire pe care cei doi au avut-o în anul 2011, ceea ce, potrivit procurorilor, demonstrează că discuţiile între cumpărătorul de influenţă şi ceilalţi membri ai grupului infracţional nu s-au purtat doar prin intermediul lui Remus Truică, ci şi direct:

"doamnă: Bună dimineaţa! Bine. Deoarece timpul trece repede, am avea vreo posibilitate ca azi să-ţi dau originalele şi să vorbim despre... sau tu ştii cel mai bine ce să faci pentru a găsi pe cineva despre care a zis partenerul că avem nevoie imediat.

Andronic: Azi... de la 12,00 am o mulţime de întâlniri, dar... i le poţi da lui Marius... Marius...

doamnă: Este atât de important! Este atât să important să ajungem la omul potrivit şi să...

Andronic: Să-mi trimiţi lucrurile...

doamnă: Prefer să ţi le dau ţie, personal. Acestea sunt originale. Ai vrut să vezi originalele şi atunci ţi le dau.

Andronic: Da... Ok.

doamnă: Şi vreau să ştiu că începi să te ocupi să îl găseşti pe acest tip şi noi putem să ajutăm ca să-l pregătim!

Andronic: Ok, dar nu pot să-ţi dau răspunsul azi în legătură cu toate aspectele. Mai întâi, trebuie să văd şi apoi să încerc să găsesc tipul".

Tot în anul 2011, anchetatorii au interceptat un mesaj transmis lui Dan Andronic de prinţul Paul: "Am vorbit cu Robert. Va avea loc o întâlnire cu partenerul mâine. Poţi să vii sau pot să te văd înainte să plecăm".

Potrivit procurorilor, atragerea lui Andronic în grupul infracţional a fost decisă de Remus Truică pentru a-l convinge pe prinţul Paul că recuperarea bunurilor revendicate ar putea fi facilitată de presiunile exercitate prin mass-media, dar şi de relaţiile la nivel înalt pe care le avea jurnalistul.

"Pentru că imaginea publică contează foarte mult pentru prinţ, membrii grupului, în special inculpatul Remus Truică, intuind o cale pentru a obţine mai mult de la inculpatul Paul Al României, în anul 2007 i-a fost prezentat acestuia inculpatul Andronic Dan, ca o persoană influentă în lumea media, dar şi în lumea politică, fiind consultant responsabil de campania electorală a primului ministru. A fost folosit în cadrul grupului pentru a-i da prinţului Paul convingerea că reuşita demersului se va datora şi presiunii media exercitată prin intermediul publicaţiilor coordonate de acesta. De asemenea, a contribuit la întărirea convingerii prinţului Paul în influenţa reală a grupului la nivel politic cel mai înalt în statul român, prietenia lui Andronic cu primul ministru fiind de notorietate", se mai arată în referat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da' nasu, nasul lor, aceasta creatura odioasa care si acum ne terorizeaza, Basescu, Stapinul Sistemului Ticalosit, Regele Mafiotilor si Imparatul Mondialilor cind va fi inghitit de haul Bulaului? Daca acest nenorocit si toata gasca lui nu ajunge la puscarie degeaba toata zbaterea. Este o zbatere formala.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb