DOSARUL TRAIAN BERBECEANU DNA: Control judiciar pentru procurorul DIICOT Ioan Mureşan

V.B.
Anticorupţie / 8 mai 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Ioan Mureşan (procuror-şef DIICOT Alba), cercetat pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă şi fals intelectual, în dosarul legat de Traian Berbeceanu, fostul comisar-şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 5 mai 2014.

Potrivit DNA, la sfârşitul lunii aprilie, după ce îi fusese adusă la cunoştinţă învinuirea în prezentul dosar, Ioan Mureşan i-a prezentat unui martor audiat în aceeaşi cauză penală o declaraţie a unei alte persoane, pe care o obţinuse de la apărătorii săi.

Cu aceeaşi ocazie, Mureşan i-a precizat că acesta îşi schimbase declaraţia şi în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi Alin Muntean (ofiţer de poliţie judiciară la BCCO Alba şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror în Alba).

Pe 6 mai, procurorii DNA au început punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Nicolaie Ion Cean, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul "Traian Berbeceanu".

În Ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, se arată că, în cursul săptămânii 17-21 martie 2014, după ce îi fusese adusă la cunoştinţă învinuirea lui Nicolaie Ion Cean , în prezentul dosar, acesta a contactat telefonic doi martori din dosarul respectiv pentru a le comunica aspecte rezultate din ordonanţa de începere a urmăririi penale, privind relaţiile sale cu aceştia şi le-a transmis că a fost întrebat de anchetatori despre ei.

Prin acest demers, Cean "a avut drept scop să le conserve teama (ce fusese indusă în perioada în care asupra unuia dintre ei s-au făcut presiuni pentru a da declaraţii în dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel încât respectivul martor să nu declare adevărul în prezenta cauză cu privire la modul în care fusese audiat în dosarul Berbeceanu", se mai arată în comunicatul DNA.

La începutul lunii aprilie, Tribunalul Hunedoara a dispus revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispuse faţă de Traian Berbeceanu, dar imediat această decizie a fost contestată de către DIICOT.

În martie, opinia publică a aflat că şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba, Ioan Mureşan, un ofiţer de la BCCO Alba şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu. De altfel, Inspecţia Judiciară a demarat o verificare la DIICOT Alba cu privire la activitatea conducătorului acestei instituţii. Controlul a început în urma unei sesizări din oficiu a Inspecţiei Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

La vremea respectivă, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reţinut şi arestat a fost convins că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări: "Încă de când am fost arestat şi deţinut ilegal am avut încredere deplină în Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa cum nu vă ascund că am încredere foarte mare în DIICOT pentru că am lucrat în mod direct sau indirect cu zeci de procurori DIICOT din ţară şi îi preţuiesc şi îi apreciez pentru profesionalismul lor. În dosarul DIICOT, sunt inculpat şi sunt convins că se va face dreptate. În dosarul DNA, am calitatea de martor. Sunt denunţător. Vreau să ştiţi că dosarul acela, spre supriza mea, era deja înregistrat şi era în lucru înainte de a ajunge eu la DNA pentru a denunţa faptele prezumtiv infracţionale pe care le-am sesizat".

Pe de altă parte, Berbeceanu a refuzat să comenteze acţiunile DNA privindu-i pe procurorii Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean şi pe poliţistul Alin Munteanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb