Două cadre didactice din comunităţi beneficiare ale proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere, coordonat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, au reprezentat România la cea de-a patra ediţie a Forumului Profesorilor Inovatori, organizat de compania Microsoft şi UNESCO la Paris, Franţa. Evenimentul reprezintă cea mai mare reuninune anuală a profesorilor care adoptă noile tehnologii în şcoală în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).
Participarea celor două cadre didactice, Didina Botgros din Aninoasa şi Viorica Coperza din Ostra, a fost rezultatul activităţii lor la programul "e-Vacanţă!", în cadrul căruia s-au numărat printre premianţi. Implicarea lor a fost remarcată de compania Microsoft, care le-a invitat să reprezinte ţara noastră la Forum, cu proiectul intitulat "Curcubeu peste Carpaţi". Acesta a fost realizat cu suportul a peste 50 de copii din şcolile gimnaziale din Aninoasa şi Ostra, având o abordare unică şi două obiective importante: promovarea utilizării tehnologiilor IT&C în ciclurile primar şi gimnazial şi dezvoltarea abilităţilor de operare a computerului la copiii cu vârste între 9 şi 11 ani. Realizarea proiectului a stimulat colaborarea virtuală dintre două şcoli din comunităţi locale cu tipologii diferite, spărgând barierele geografice şi asigurând cadrul unui transfer important de cunoaştere. Proiectul "Curcubeu peste Carpaţi" şi obiectele realizate de elevi pe parcursul elaborării acestuia au fost expuse la Paris, la Standul României.
Prezenţa delegaţiei României la Forumul Profesorilor Inovatori a confirmat faptul că accesul la noile tehnologii reduce în mod semnificativ decalajul digital urban-rural şi, pe fondul asistenţei permanente a Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, poate constitui premiza de dezvoltare profesională pentru cadrele didactice beneficiare ale proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere. Forumul a constituit un bun prilej pentru delegaţia României de a identifica practicile de succes din ţările zonei EMEA şi modalitatea de replicare a lor în învăţământul românesc, îndeosebi în perspectiva alinierii la standardele Comunităţii Europene.
Prin recenta extindere a "eComunităţii" de la 9 la 260 de localităţi la nivel naţional, peste 130.000 de elevi şi cadre didactice vor beneficia, începând cu anul acesta, de acces la echipamente moderne IT&C conectate la Internet broadband, sesiuni de formare şi programe extracurriculare, derulate atât în interiorul şcolilor, cât şi la nivelul comunităţilor şi al proximităţii acestora.