Cel târziu în luna decembrie 2013, va trebui să fie funcţionale regiunile cu structurile de conducere deja alese, a declarat, ieri, Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, în legătură cu proiectul de regionalizare a României. Domnia sa spus: "Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcţionale cu structurile de conducere deja alese, consiliile regionale şi preşedinţii sau guvernatorii, cum se vor numi. Dorinţa este ca regiunile administrative înfiinţate să devină partenere direct cu Comisia Europeană".
El a adăugat că nu poate veni în Parlament cu pachetul de legi privind regionalizarea până când nu va fi modificată Constituţia, pentru a fi precizată noţiunea de regiune, ca unitate administrativ-teritorială: "Preconizăm referendumul pentru modificarea Constituţiei undeva în luna septembrie, probabil că imediat după aceea vom veni cu tot pachetul de legi pe care-l elaborăm până atunci şi pregătim şi cadrul instituţional necesar".
Vicepremierul a explicat că procesul de regionalizare nu va genera cheltuieli noi, ci dimpotrivă.
Procesul de regionalizare se va derula în paralel şi în strânsă legătură cu procesul de descentralizare şi nu vor fi necesare fonduri suplimentare. "Vor pleca competenţe de la nivelul Guvernului către regiuni, în special competenţe de dezvoltare regională. De asemenea, procesul de descentralizare a competenţelor de la nivel ministerial către regiuni şi judeţe va determina o subţiere a personalului la structurile deconcentrate din judeţe şi, automat, şi la ministere personalul se va diminua", a mai spus Dragnea.
El a adăugat că aparatele proprii ale viitoarelor regiuni vor fi actualele agenţii de dezvoltare regională şi, ca urmare, nu vor fi angajări noi. "Vom păstra şi pentru regiuni normative de personal şi stadarde de cost pentru cheltuieli de funcţionare. Tot procesul nu va genera cheltuieli publice, dimpotrivă", a adăugat Dragnea.