DRAGOŞ CABAT, ANALIST ECONOMIC: "Urmează valurile al doilea şi al treilea de creştere a inflaţiei"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Dragoş Cabat

Dragoş Cabat

Băncile centrale vorbesc despre o inflaţie tranzitorie în dorinţa de a nu crea aşteptări inflaţioniste şi mai mari şi pentru că ele consideră, la nivel macroeconomic pe term lung, că o inflaţie care va ţine până la jumătatea anului viitor şi care va continua să scadă ulterior, este un efect tranzitoriu, consideră Dragoş Cabat, analist economic. Specialistul opi­nează: "Desigur, o inflaţie la acest nivel în România, care va continua să creas­că, nu mai este una atât de tranzitorie şi cere măsuri mai clare din partea băncilor centrale". Cauzele acestei inflaţii sunt două, este de părere economistul.

În primul rând, vorbim despre ieşirea din pandemie, context în care economiile au repornit şi au ajuns la nivelul din 2019, ceea ce a condus la o încălzire a economiilor europene şi mondiale. Când se produc brusc aceste creşteri economice, ele sunt însoţite de fenomene inflaţioniste pentru că oferta de bunuri nu reuşeşte să se acomodeze rapid la cererea în creştere puternică, explică Dragoş Cabat. În al doilea rând, este vorba despre criza energetică şi liberalizarea necontrolată a preţurilor, în Europa şi în special în România. "Am avut acest şoc al preţurilor din energie, iar acesta a fost valul întâi de creştere a inflaţiei. Vom începe să avem efectele de val doi şi val trei, adică toate produsele industriale şi neindustriale la care energia intră în structura de costuri se vor scumpi. Toate necesită transport, majoritatea produselor industriale au componente de costuri energia electrică, gazul, consumul de apă şi toate aceste costuri majorându-se, vor duce la creşterea preţurilor produselor într un val secund", precizează Cabat. De asemenea, întrucât această criză inflaţionistă afectează întreaga Uniune Europeană, iar noi avem un comerţ internaţional dezvoltat, bunurile de import se scupesc şi ele şi, în consecinţă, se va accelera creşterea preţurilor produselor de consum din economie, mai explică specialistul, adăugând că urmează valurile al doilea şi al treilea de creştere a inflaţiei, care se vor prelungi, uşor-uşor, până în mijlocul anului următor: "Astfel, inflaţia va continua să crească la 8%-8,5% până la jumătatea anului care urmează, după care nu trebuie să ne aşteptăm la o scădere bruscă şi rapidă a acesteia, ci, probabil, până spre sfârşitul anului 2022, vom avea în continuare o inflaţie de 6%-6,5%".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vina este a bancilor centrale si guvernelor.

    Nu isi fac treaba lor. 

    Populismul este in floare, de fapt avem un socialism de cumetrie pentru multinationale, bugetari si alte așa zis elite. 

    Pe undeva comunisti erau mai calculati si realisti economic, faceau reajustarea prețurilor, mai restructurau aparatul bugetar, care era mult mai mic de fapt, ...

    Pe undeva trebuie niste reguli noi niște reașezări, generații noi... 

    1. nu faceau nimic din cele enumerate de dumneavoastra!!

      Ei se supuneau EXACT EXACT noului multimplicator financiar inceput din 47... cu un reset in 71 (aur-dolar)... 

      Comunistii au facut exact ce au facut si altii inaintea lor.... doar forma ideologica difera...  

      Si in anii 30 romania plina de afaceri si bogatie... si in ani 70 romania boom economic... afaceri... magazine... comert... si in prezent avem boom economic .. mertane table de lux in ghetourile tarii. 

      Formele politice sunt un miraj!  

      In realitate valurile generatiilor repeta ISTORIC nevoile reale (a manca, a se adaposti, a face copii, a cumpara casa, a calatori, a se distra, a investii -dupa caz -, a consuma, a alege, a vota, a crede in ceva, a daruii, a construii, a distruce, etc nevoi reale repetate de fiecare generatie, nuta, botez, moare, nastere, etc) ale omului pe pamant + nevoile de fond (diverse stiluri vestimentare,tehnologice, sociale, culturale,etc...) 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb