În urma articolului "Gruparea Frăţilă cere recuzarea unei judecătoare de la Tribunalul Braşov", publicat în data de 18.05.2020 pe site-ul BURSA, Tribunalul Braşov ne-a transmis următorul drept la replică:
"Referitor la articolul publicat de dumneavoastră la data de 18.05. 2020 vă solicităm să procedaţi la publicarea dreptului la replică.
Conform alin (6) al art. 30 din Constituţie, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică.
Independenţa judecătorilor este un principiu esenţial şi o garanţie pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru judecători. lndependenţa are drept complement imparţialitatea judecătorilor şi constituie, în acelaşi timp, o condiţie fundamentală a acestei imparţialităţi, esenţială atât pentru credibilitatea sistemelor judiciare, cât şi pentru încrederea în care trebuie să inspire orice societate democratică.
Magistraţii soluţionează cauzele înaintate în mod imparţial, pe fapte şi in conformitate cu legea, fără restricţii şi fără a fi supuşi unor influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii improprii, directe sau indirecte, din partea oricui sau din orice motiv.
Independenţa şi imparţialitatea judecătorilor este asigurată prin măsuri concrete: obligarea judecătorilor să publice declaraţiile de interese; existenţa unor proceduri eficiente pentru abţinere şi recuzare a judecătorilor; posibilitatea judecătorilor de a-l informa pe preşedintele instanţei în caz de îndoială cu privire la independenţa sau imparţialitatea obiectivă a acestora.
Referitor la articolul publicaţiei dumneavoastră se impun următoarele menţiuni:
În cele şase repartizate aleatoriu doamnei judecător Aramă Mirela şi care privesc S.I.F. Transilvania, aceasta a formulat declaraţie de abţinere care a fost respinsă de un alt complet de judecată.
Referitor la dosarul 1137/62/2020 în care doamna judecător a formulat declaraţie de abţinere care a fost respinsă, o altă parte a formulat cerere de recuzare pentru un alt motiv faţă de cel invocat de doamna judecător.
În ceea ce priveşte dosarul 970/62/2020 hotărârea pronunţată poate fi atacată de părţile interesate în condiţiile prevăzute de lege. Instanţele de control judiciar sunt singurele în măsură să desfiinţeze sau să reformeze o hotărâre judecătorească.
Faptul că soluţia pronunţată de completul investit cu soluţionarea unei cauze nu este conformă cu opinia unei părţi ori nu este favorabilă acesteia, nu constituie un motiv pentru a califica ca nelegal actul de justiţie înfăptuit ori de a considera că judecătorul a fost lipsit de imparţialitate.
Cu consideraţie, Purtător de cuvânt al Tribunalului Braşov, Judecător Cristina Gabriela Ciolacu"