Dronele nedetectabile ale Iranului

M.S.
Internaţional / 3 august

Shahed 101 pe un camion într-o paradă yemenită

Shahed 101 pe un camion într-o paradă yemenită

Iranul şi Hezbollahul folosesc o dronă mică şi extrem de periculoasă numită Shahed 101, care a devenit recent o ameninţare majoră datorită unui motor electric ce o face mai greu de detectat, afirma publicatia israeliana Calcalist, din care preluam o descriere, pe care am rezumat-o, a noii arme.

La începutul războiului din Gaza, Israelul a fost atacat de vehicule aeriene fără pilot (UAV-uri) din Orientul Mijlociu.

Aceste UAV-uri sunt mici, evazive (se sustrag sistemelor radar), ieftine şi disponibile, făcându-le dificil de interceptat. În timp ce majoritatea atacurilor au fost oprite, Shahed 101 reprezintă o ameninţare semnificativă.

Caracteristici şi Utilizare

Shahed 101 a fost dezvoltată de Gărzile Revoluţionare Iraniene pentru armatele proxy şi este cunoscută sub diferite nume în alte regiuni: Hataf 2 în Yemen şi Murad 5 în Irak şi Siria.

Aceasta a lovit pentru prima dată Israelul pe 9 noiembrie 2023, când a fost lansată din Irak şi a explodat la intrarea unei şcoli din Eilat, după un traseu de peste 600 km.

A doua lovitură a avut loc pe 1 aprilie 2024 la o bază navală.

Shahed 101 este extrem de modulară, cu dimensiuni mici şi realizată din fibră de carbon, care reflectă mai puţine unde radar şi permite reducerea greutăţii.

Drona are o rază de zbor de 700 km şi poate naviga folosind antene satelitare şi reţele celulare.

Avantaje şi Puncte Slabe

Motorul electric al dronei o face mai silenţioasă şi mai greu de detectat, iar modularitatea sa permite schimbarea rapidă a focoaselor.

Poate fi transportată în vehicule obişnuite şi asamblată rapid pentru lansare.

Totuşi, Shahed 101 are şi limitări: fiabilitate redusă comparativ cu alte UAV-uri sinucigaşe, încărcătură explozivă mai mică de 8 kg şi viteză de croazieră redusă la 120 km/h, făcând-o vulnerabilă la focul de la sol.

Concluzie

Shahed 101 rămâne o ameninţare majoră datorită caracteristicilor sale tehnice şi utilizării de către forţele proxy iraniene (Hezbollah, Houthi - rebelii din Yemen -, miliţiile şiite din Irak şi Siria).

Detectarea şi interceptarea acesteia sunt provocări majore pentru forţele israeliene şi americane. Inovaţiile viitoare şi adaptarea tehnicilor defensive vor fi esenţiale pentru contracararea acestei ameninţări.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. ...

    1. terorism israelian?! ce face houthi in marea rosie cum se cheama?

      Piraterie

      Dar bombardarea unui bloc pt a omora o persoana cu 20 de victime colaterale este Terorism,daca nu ar fi bratul americanilor in orient,ar avea parte de sanctiuni precum rusii,dar ei fac un terorism democratic!

      Cum raspunzi terorismului Hamas?

      Ii dai flori? 

      Israelul e un stat criminal.

      Cred ca asculți prea mult știrile occidentale, care vor sa ne epuizeze mintal.

      Occidentul distruge lumea  

      Cred ca Israel a raspuns la atacuri in ultiimii 20 de ani si nu a atacat

      Nu poti negocia cu cineva care iti neaga dreptul de a exista 

      ... simplul fapt ca o bomba a stat ascunsa o perioda de timp ... pe teritoriul iranian ... pentru a tinti un conducator hamas! ... pe langa evidentul faptului - asasinatul ... dovedeste ca iranul coordoneaza intr-o oarecare masura hamas ... cum poate iranul reactiona simetric?! ... iranul neimplicat in razboi...??? ...

      ... dpmdv in aceasta ecuatie ... iranul reprezinta elementul activ ... israelul a actionat reactiv ... oricare escaladare este in sarcina iranului ... si ar fi mai degraba provocatoare decat raspuns simetric ...

      Occidentul distruge ??? Ai habar de comportamentul rusilor de-a lungul istoriei (daca stii ce-i aia) ????

      Corect

      Daca evreii trăiau în pace cu palestinienii și nu le contestau " dreptul la viață" sigur nu exista nici atacurile celorlalți arabi și nici " riposte" evreiești! Dar evreii sunt cățelul îndemnat să muște de către cainele mondial SUA. Houti, probabil, ataca și ei ce pot pentru a distrage atenția de la masacrarea poporului palestinian.

      ... ma gandesc ca lucrurile is si mai simple ... pe pe houti ia creat obama ... pt ca nu i-a iesit siria ... si a mai pierdut si crimea ... astazi te confrunti cu consecintele ;) ...

      Cat de cinici sunt unii....se bucura de invențiile din Occident care au scos lumea din Evul mediu și, ca răsplată, il urăsc intens...Exemplific: motor cu aburi, stilou, pix, masina, avion, tren, telegraf, telefon, radio, televizor, telefon mobil, internet, laptop, elicopter, drone etc.

      ... tu chiar nu intelegi istorie ... nici macar faptul ca evul mediu a fost occidental ... acea perioada de tranzitie in care occidentul si-a alungat inteleptii - spre orient ... s-a lasat cu invaziile maure ... cruciadele si mahomed ...

      ... esti, elementar, capabil sa intelegi expresia ... "drumul matasii" ??? ...

      Termenul de terorist este relativ. Depinde de pe ce poziție îl vezi. De ex pentru unii, evreii sunt teroriști, pentru evrei, alții sunt teroriști.

      Și atunci tu dc mai stai aici? Du-te in Rusia, Iran, China, Coreea de Nord...etc...tari cu adevărat democrate

      ... traiesc intr-o lume de derutati ... razboiul e razboi ... in principiu - ai o structura militara organizata care, prin mijloace specifice, cauta a obtine un obiectiv - desemnat de o structura legilativ-executiv-juridica ... terorism: structuri independente sau marginale, mai mult sau mai putin organizate ... care urmaresc a crea teroare intr-un public tinta ... neavand o organizare proprie si un scop definit ... nu poate fi considerate deziderat public, organizatie, partid, ong, partizanat ... sau?! ...

      Da,rușii sunt vinovați că l-a oprit pe germani (nu nemți) sa asuprească lumea.chiar și în zilele noastre

      Scrii din Moscova?

      Dar mortea a 12 copii care se jucau fotbal cum se chiamă?

      Corect

      Da ia oprit pe nemti,oferind prin pactul Ribentrop-Molotov 1/2din Polonia,Transilvania...etc,ei multuminduse cu Basarabia si jumatatwa cealalta din Polonia...oferind vagoabe de petrol si teren de testare pt blindate ,

      Istoria e o carte deschisa cu crime in trecutul Rusiei

      Gulagul e o realitate crunta 

      ...

      Scopul scuza mijloacele.Islamistii vor distrugerea totala a Israelului.Cine a inceput razboiul?islamistii!!!Israel aparat de Domnul .Amin

    Cine pe cine a asuprit mi de ani . Orientul ? sau Occidentul ? Prin Imperii și colonii (care mai există și azi sub diferite denumiri ) în toată lumea ?

    1. Cine a fost stăpân și cine sluga ? A venit vremea ca rolurile sa se inverseze

      ... nu mai fiti asa fatalisti ... imperiul va fi informal ... si nici nu-l ve-ti sesiza ... va va da suficient "nutret" ai-ul pe care sa-l digerati ...

    Iranienii traiesc in trecut, isi zic persi, dar tot niste sarantoci sunt. Sa manance drone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb