Forumul Economic Mondial care se desfăşoară în această săptămână la Davos, în Elveţia, ar trebui să abordeze şi provocările la care întreaga economie este supusă prin prisma atingerii ţintelor privind protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice. Din păcate, bunele intenţii manifestate de oficialii Forumului Economic Mondial sunt disipate de sutele de avioane private cu care cei peste 2000 de participanţi la eveniment au ajuns în localitatea elveţiană.
Tema din acest an a Forumului Economic Mondial este "Colaborarea într-o lume fragmentată" şi participanţii vor discuta despre problemele globale în mai multe dezbateri publice, sesiuni private şi întâlniri bilaterale. Organizatorii au stabilit ca temele să se refere la abordarea crizelor în curs, printre care se numără şi criza climatică, solicitând pe site-ul evenimentului "acţiuni colective de anvergură" împotriva schimbărilor climatice. Evenimentul îşi propune să fie complet neutru din punct de vedere climatic în următorii şapte ani, dar cu toate acestea, în 2023 mai mulţi participanţi s-au deplasat la Davos cu avionul.
Greenpeace şi CE Delft au investigat recent emisiile tuturor avioanelor private care au zburat către Davos anul trecut pentru Forumul Economic Mondial. În total, conform celor două organizaţii neguvernamentale, au fost înregistrate 1040 de zboruri, 53% dintre acestea fiind pe o distanţă mai mică de 750 kilometri, care ar putea fi parcursă cu trenul sau cu maşina (de exemplu, o călătorie cu trenul din Olanda în localitatea elveţiană Davos durează între 10 şi 12 ore, prin Paris sau prin Basel). 38% dintre zboruri au fost chiar mai scurte de 500 kilometri, iar cel mai scurt zbor a acoperit doar o distanţă de 21 kilometri.
Toate cursele aeriene de anul trecut către Forumul Economic de la Davos au dus la emiterea în atmosferă a 9700 tone de CO2, potrivit studiului realizat de cele două organizaţii, cantitate echivalentă cu aceea emisă timp de o săptămână de către 350.000 de autoturisme.
La evenimentul din această săptămână şi-au anunţat participarea mai mulţi şefi de state şi de guverne, printre care se vor număra premierul Olandei - Mark Rutte, lideri din Germania, Africa de Sud, Polonia, precum şi prim-miniştrii Spaniei şi Finlandei. Comisia Europeană este reprezentată de preşedintele Ursula von der Leyen şi de încă zece comisari europeni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2023, 03:02)
Pai, marotele astea cu poluarea, carbonul, schimbarile climatice si meniul cu gandaci sunt doar pt sclavii de rand, in nici un caz pt marii bogatasi, sefii de corporatii si smecherii oculti, intocmai ca-n fabula "Cainele si catelul": ei vor egalitate, dar nu pt catei!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. )
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2023, 14:04)
Aia desteptii, pt ca exista si destui prosti bogati printre ei care s-au intepat din pura convingere!