ZIARUL BURSA

17 ianuarie 2023
Ediţia din 15.08.2024
Anul 2022 a readus investitorii de la BVB cu picioarele pe pământ

Anul 2022 a readus investitorii de la BVB cu picioarele pe pământ

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 17 ianuarie 2023

Scădere de 10,7% pentru BET şi de 1,8% în cazul BET-TR  

Alin Brendea, Prime Transaction: "Conflictul din Ucraina, inflaţia şi dobânzile aflate la maximele ultimilor ani, precum şi preţurile foarte mari ale produselor energetice - temele majore care au dominat bursa locală"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Evenimentele de pe parcursul anului au creat diferite stări în rândul investitorilor, de la panică până la euforie, ceea ce s-a văzut în evoluţia preţurilor acţiunilor"

După unul dintre cei mai buni ani din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu aprecieri ale indicilor generali de peste 30%, 2022 a readus investitorii cu picioarele pe pământ. Într-un climat general nefavorabil pieţelor de acţiuni, la care s-a adăugat războiul din Ucraina, indicii au fost loviţi de o volatilitate nemaiîntâlnită de la şocul Covid-19, încheind anul cu scăderi pe linie.

Tancuri pentru Ucraina

Cătălin AvramescuEditorial / 17 ianuarie 2023

Cătălin Avramescu

"Istoria este o fabulă asupra cărora (cu toţii) am căzut de acord". Citatul îi este, de regulă, atribuit lui Napoleon. În orice caz, apare în notele - destul de creative - pe care Emmanuel de Las Casas le pune pe hârtie în urma conversaţiilor cu împăratul exilat pe insula Sfânta Elena.

Forumul Economic Mondial anticipează recesiunea în 2023

Forumul Economic Mondial anticipează recesiunea în 2023

V.R.Macroeconomie / 17 ianuarie 2023

Anul acesta este aşteptată o recesiune la nivel global, după cum apreciază aproape două treimi dintre economiştii intervievaţi de Forumul Economic Mondial (WEF), conform anunţui făcut de organizatorul Forumului de la Davos (Elveţia), care a luat startul ieri.

Combinaţie pierzătoare - fotbal şi geopolitică

Combinaţie pierzătoare - fotbal şi geopolitică

O.D.Sport / 17 ianuarie 2023

Sportul şi politicul nu au făcut niciodată casă bună. Când lucrurile sunt amestecate, sportul pierde cu siguranţă. Un exemplu vine de la Cupa Africii pe Naţiuni. Selecţionata de fotbal a Marocului nu a mai făcut deplasarea în Algeria, gazda ediţiei a şaptea a Cupei Africii pe Naţiuni 2023 (13 ianuarie - 4 februarie), rezervată doar jucătorilor de pe continent, şi a pierdut prin neprezentare (0-3) meciul de duminică cu selecţionata Sudanului din Grupa C.

Inteligenţa artificială "rezolvă" temele elevilor şi examenele studenţilor

Inteligenţa artificială "rezolvă" temele elevilor şi examenele studenţilor

O.D.Miscellanea / 17 ianuarie 2023

Sfârşitul temelor pentru acasă, date de profesori pentru elevi, este foarte aproape, dacă nu se va găsi o rezolvare pentru a bloca o aplicaţie recentă, care creează probleme şi în mediul universitar. ChatGPT, un program bazat pe inteligenţa artificială (AI) şi capabil să redacteze texte cu răspunsuri la întrebări simple, s-a răspândit foarte repede în universul educaţional, determinându-i pe profesori să îşi pună întrebări despre oportunitatea interzicerii sau utilizării acestuia.

Asociaţiile de elevi critică vehement noua variantă a Legii învăţământului

Asociaţiile de elevi critică vehement noua variantă a Legii învăţământului

O.D.Miscellanea / 17 ianuarie 2023

Conflictul dintre asociaţiile de elevi şi autorităţi continuă la aceeaşi intensitate şi în acest an. Criticile curg în ciuda unor încercări de dialog. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) critică profund noua variantă a Legii învăţământului preuniversitar publicată pe surse şi solicită ferm modificarea ei.

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Timişoara au reţinut că în cursul lunii aprilie 2022, suspectul Petru Ceşa, la instigarea lui Ion Simu-Alexandru (stânga în foto), şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CFR SA - cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens - şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe acesta din urmă la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara. (Sursa foto: facebook / CFR Infrastructură).

Directorul general al CFR SA, urmărit penal de DNA

GEORGE MARINESCUPolitică / 17 ianuarie 2023

Ion Simu-Alexandru, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei.

Moţiune simplă pentru plagiatul lui Lucian Bode

Moţiune simplă pentru plagiatul lui Lucian Bode

G.M.Politică / 17 ianuarie 2023

USR va iniţia o nouă moţiune simplă împotriva ministrului de interne, Lucian Bode, în contextul generat de plagiatul făcut de acesta în propria lucrare de doctorat, a declarat, ieri, deputatul Ionuţ Moşteanu, purtător de cuvânt al formaţiunii politice de opoziţie, moţiunea urmând a fi depusă, dezbătută şi votată în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie, în cazul în care cel vizat nu va fi demis sau nu va demisiona din funcţie.

Forumul Economic Mondial, "poluat" de avioanele private

DRUMUL SPRE DAVOS E PAVAT CU "BUNE INTENŢII" Forumul Economic Mondial, "poluat" de avioanele private

G.M.Internaţional / 17 ianuarie 2023

Forumul Economic Mondial care se desfăşoară în această săptămână la Davos, în Elveţia, ar trebui să abordeze şi provocările la care întreaga economie este supusă prin prisma atingerii ţintelor privind protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice. Din păcate, bunele intenţii manifestate de oficialii Forumului Economic Mondial sunt disipate de sutele de avioane private cu care cei peste 2000 de participanţi la eveniment au ajuns în localitatea elveţiană.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 17 Ianuarie 2023

MACRO NEWSLETTER 17 Ianuarie 2023

Macroeconomie / 17 ianuarie 2023

Preţurile de consum din Franţa şi-au temperat creşterea anuală în decembrie 2022, până la 5,9%, de la 6,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%, după un avans de 0,3% în luna anterioară.

Deprecieri pentru indici, pe fondul unui rulaj redus

BVB Deprecieri pentru indici, pe fondul unui rulaj redus

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 17 ianuarie 2023

Acţiunile Banca Transilvania - pe prima treaptă a clasamentului lichidităţii  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut un debut negativ de săptămână, în condiţiile unei lichidităţi reduse. Indicele compozit BETPlus a scăzut cu 2,04%,...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo