Forumul Economic Mondial anticipează recesiunea în 2023

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 ianuarie 2023

Forumul Economic Mondial anticipează recesiunea în 2023

Anul acesta este aşteptată o recesiune la nivel global, după cum apreciază aproape două treimi dintre economiştii intervievaţi de Forumul Economic Mondial (WEF), conform anunţui făcut de organizatorul Forumului de la Davos (Elveţia), care a luat startul ieri.

Aproximativ 18% dintre cei intervievaţi consideră acum drept "extrem de probabilă" o recesiune mondială, de peste două ori mai mult decât în precedentul sondaj, efectuat în luna septembrie 2022, notează Reuters. Doar o treime dintre cei chestionaţi cred că o recesiune este puţin probabilă în acest an.

Directorul general al WEF, Saadia Zahidi, spune: "Inflaţia ridicată, creşterea economică redusă, datoria mare şi un mediu puternic fragmentat reduc stimulentele pentru investiţiile necesare revenirii pe creştere şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă pentru cele mai vulnerabile ţări de pe planetă".

Sondajul WEF se bazează pe răspunsurile la 22 de întrebări adresate unui grup de economişti din cadrul unor importante agenţii internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar şi de la bănci de investiţii, companii multinaţionale şi grupuri de reasigurări. Rezultatele sondajului vin la o săptămână după ce Banca Mondială şi-a revizuit prognozele de creştere pe 2023 pentru multe ţări, până la un nivel apropiat de recesiune, în condiţiile în care impactul majorărilor de dobândă adoptate de cele mai multe bănci centrale se intensifică, războiul din Ucraina continuă, iar principalele motoare ale economiei mondiale dau semne de încetinire.

La nivel mondial există mai multe definiţii privind recesiunea, însă este general acceptat că aceasta include o scădere a economiei, posibil cu o inflaţie ridicată, ceea ce generează un scenariu de tip "stagflaţie", menţionează Reuters. Sondajul WEF arată că există mai multe variaţii regionale privind inflaţia: proporţia celor care se aşteaptă la o inflaţie ridicată în 2023 variază între doar 5% în cazul Chinei până la 57% în cazul Europei, unde impactul creşterii preţurilor energiei de anul trecut s-a răspândit la nivelul întregii economii.

Majoritatea celor intervievaţi de WEF se aşteaptă la continuarea măsurilor de înăsprire a politicii monetare în Europa şi SUA (59%, respectiv 55%), în condiţiile în care decidenţii sunt prinşi între riscul de a înăspri prea tare şi cel de a înăspri prea puţin costul creditului.

Conform sondajului citat, majoritatea respondenţilor (68%) cred că actuala criză a costului vieţii se apropie de momentul de vârf şi va deveni mai puţin severă la finele lui 2023. Totodată, nouă din zece economişti chestionaţi de WEF spun că cererea slabă şi dobânzile mari vor afecta firmele, însă, potrivit sondajului, întreruperile din lanţurile de aprovizionare nu sunt aşteptate să genereze probleme majore segmentului de business în 2023.

Amintim că, în perioada 16-20 ianuarie 2023, la Davos are loc Forumul Economic Mondial, care reuneşte lideri politici şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Cei prezenţi abordează teme precum încetinirea economică globală, provocările de mediu, războiul din Ucraina.

FMI: Fragmentarea economiei mondiale, posibil să reducă PIB-ul global cu până la 7%

O fragmentare severă a economiei mondiale, după decenii de creştere a integrării economice, ar putea reduce PIB-ul global cu până la 7%, dar pierderile ar putea ajunge şi la 8% - 12% în unele ţări, dacă este decuplată şi tehnologia, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Chiar şi o fragmentare limitată ar putea şterge 0,2% din PIB-ul global, dar trebuie făcute mai multe studii pentru a evalua costurile la adresa sistemului monetar internaţional şi a Reţelei Globale de Siguranţă Financiară (GFSN). Fluxurile globale de mărfuri şi de capital s-au stabilizat după criza financiară globală din 2008-2009, dar a urmat o sporire a restricţiilor comerciale, a avertizat FMI, potrivit Agerpres.

Instituţia financiară internaţională consideră că "pandemia de COVID-19 şi invadarea Ucrainei de către Rusia au testat şi mai mult relaţiile internaţionale şi au sporit scepticismul privind beneficiile globalizării".

Adâncirea relaţiilor comerciale au avut ca rezultat ani de zile o reducere semnificativă a sărăciei globale. O criză a legăturilor comerciale "va afecta cel mai mult statele cu venituri scăzute şi mai puţin consumatorii mai puţin înstăriţi din economiile avansate", se arată în raport.

De asemenea, restricţiile asupra migrării transfrontaliere ar priva ţările gazdă de forţă de muncă calificată şi ar reduce remitenţele în economiile care trimit migranţi.

Reducerea fluxurilor de capital duce la scăderea investiţiilor străine directe, în timp ce un declin al cooperării internaţionale cauzează riscuri la adresa furnizării de mărfuri vitale economiei mondiale, a avertizat FMI.

Cu cât fragmentarea este mai extinsă, cu atât sunt mai mari costurile, iar decuplarea tehnologică amplifică semnificativ pierderile de pe urma restricţiilor comerciale, sugerează studiile existente, conform FMI.

Instituţia apreciază că, probabil, economiile emergente şi ţările cu venituri scăzute sunt cele mai expuse riscurilor, deoarece economia mondială se îndreaptă spre mai multă "regionalizare financiară" şi un sistem global de plăţi fragmentat.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna februarie era de 65 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 55,75 euro, iar la ora 13.58 atingea 56,5 euro.

Comisia Europeană şi-a propus ca ţările membre UE să înceapă achiziţiile comune de gaze "până la vară", a declarat ieri vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în ideea de a ajuta statele membre să îşi umple depozitele de gaze şi a evita o criză de aprovizionarea în iarna următoare, transmite Reuters.

La finalul primei reuniuni a reprezentanţilor ţărilor membre pentru coordonarea achiziţiilor comune de gaze, care a avut loc ieri, Maros Sefcovic a spus că a îndemnat statele membre să interacţioneze rapid cu jucătorii de pe pieţele lor pentru a estima cantităţile de gaze pe care le vor achiziţiona în comun. Sefcovic a adăugat că i-a cerut mediului industrial să confirme dacă este interesat să se alăture schemei UE privind achiziţiile comune de gaze, care potrivit speranţelor executivul comunitar va ajuta Europa să îşi reumple depozitele golite şi să negocieze preţuri mai mici cu furnizorii graţie utilizării puterii colective de cumpărare a ţărilor membre UE, notează Agerpres.

"Lucrăm pe baza unui program strict ca să ne pregătim pentru iarna următoare şi pentru sezonul de reumplere a depozitelor", a precizat Maros Sefcovic.

Cu toate acestea, unii oficiali UE spun că anumite firme mari din sectorul energiei şi-au exprimat reticenţa în a participa la achiziţiile comune de gaze, deoarece ele pot negocia deja propriile lor acorduri cu furnizorii şi au îndoieli că schema UE va permite obţinerea unor preţuri mai mici.

Comisia Europeană intenţionează să dea publicităţii, la începutul primăverii, informaţiile privind cantităţile de gaze pe care statele europene intenţionează să le cumpere în comun, ca să poată atrage oferte din partea furnizorilor.

...........................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,9% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 84,54 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a coborât cu 0,8%, la 79,24 dolari barilul la ora locală 08.57.

Veniturile bugetare ale Rusiei din petrol şi gaze au crescut cu 28% anul trecut, la 2.500 miliarde de ruble (36,71 miliarde de dolari), a anunţat ieri vicepremierul Alexander Novak, transmite Reuters. Novak a menţionat că Gazprom şi-a majorat în 2022 livrările de gaze către China prin conducta Puterea Siberiei, la 15,5 miliarde metri cubi, producţia de petrol a crescut cu 2%, la 535 milioane tone, iar exporturile de ţiţei - cu 7%.

...........................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a coborât cu 0,3%, la 1.916,80 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.55, cea spot - cu 0,4%, la 1.913,03 dolari/uncie.

...........................................

Autoritatea de Reglementare Antitrust din Italia a anunţat ieri că a efectuat percheziţii la câteva companii petroliere, inclusiv Eni şi ESSO - subsidiara italiană a Exxon Mobil Corp., deoarece ar fi încălcat reglementările privind stabilirea preţurilor combustibililor, transmite Reuters.

Instituţia verifică eventualele nereguli privind preţurile la pompă, care sunt mai ridicate decât cele din reclame, precum şi discrepanţele din reclame privind preţurile combustibililor, notează Agerpres.

Eni, Esso, Italia Petroli, Kuwait Petroleum Italia şi Tamoil nu au adoptat măsurile adecvate "pentru prevenirea şi contracararea acestui comportament ilicit, în detrimentul consumatorilor", a indicat Autoritatea de Reglementare Antitrust.

Reprezentanţii Eni nu au comentat imediat informaţia, iar cei ai altor companii implicate nu au fost disponibili pentru comentarii.

Preţurile combustibililor sunt dezbătute intens în Italia, după ce Guvernul premierului Giorgia Meloni a renunţat la costisitoarea măsură de reducere a accizelor, introdusă de fostul Executiv, când preţul benzinei depăşeşte doi euro pe litru.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Faptul ca cele 2 tari se distrug reciproc ,otravesc toate campiile roditoare cu mine si deseuri toxice ,distrug infrastructura ,diguri ,drumuri ,case etc ...duce la o crestere masiva a saraciei globale ,si numai din ponderea celor 2 tari ! Dar sunt efectele grave de infometare a Africii pt ca s a perturbat comertul cu grane ,navigatia in Marea Neagra etc . Aceasta amenintare imediata si globala vad ca nu e subliniata destul : sper ca elitele de la Davos sa nu ocoleasca esenta problemei uriase a Europei ! Asa cum vedem ca face media in Romania ,sper ca nu e deja cenzura !

    1. Domnu', Rusia a atacat shi distruge teritoriul ucrainean. Invers nu e valabil, in afara de cateva lovituri asupra unor obiective militare din Crimeea shi Belgorod. Legat de Africa, statele ei sunt incapabile sa se autoguverneze. Davos e patronat de escrocul senil Schwab, un tip care abereaza legat de viitor...

    Romanii nu vad recesiune in viitor, sunt cei mai optimisti.

    1. Sa nu laudam prea mult pregatirea

      economico/financia ra a romanilor de rand 

    pe Romania bondurile spun ca nu inca!

    6 si 1 an mai mare ca 2 ani! 

    deci nu inca. 

    Romania oricum mereu e printre ultimii la masa. 

    E drept in piata reala incep sa vad deja caderi la unii capitalisti; dar nu este inca cutitul la os; mai avem cv pana acolo. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031