Directorul general al CFR SA, urmărit penal de DNA

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 ianuarie 2023

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Timişoara au reţinut că în cursul lunii aprilie 2022, suspectul Petru Ceşa, la instigarea lui Ion Simu-Alexandru (stânga în foto), şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CFR SA - cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens - şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe acesta din urmă la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara. (Sursa foto: facebook / CFR Infrastructură).

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Timişoara au reţinut că în cursul lunii aprilie 2022, suspectul Petru Ceşa, la instigarea lui Ion Simu-Alexandru (stânga în foto), şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CFR SA - cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens - şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe acesta din urmă la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara. (Sursa foto: facebook / CFR Infrastructură).

Ion Simu-Alexandru, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei.

Potrivit unui comunicat emis de DNA, alături de şeful CFR SA, în cauză mai este urmărit penal şi direectorul general adjunct tehnic din cadrul companiei feroviare, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei.

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Timişoara au reţinut că în cursul lunii aprilie 2022, suspectul Petru Ceşa, la instigarea lui Ion Simu-Alexandru, şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CFR SA - cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens - şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe acesta din urmă la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara.

"Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceşa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcţii de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA. După apariţia în spaţiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceşa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că «angajata nu a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia».

Acţionând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalţi angajaţi din subordine pentru ca pe viitor suspecţii să nu se mai vadă expuşi «riscului» ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA", afirmă procurorii DNA în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea directorului general al CFR SA în legătură cu acuzaţiile formulate de procurorii DNA, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice şi mesajelor transmise în acest sens.

Potrivit articolului 297 Cod Penal, abuzul în serviciu este fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Conform dispoziţiilor articolului 300 din Codul Penal, uzurparea funcţiei este fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Menţionăm că Petru Ceşa a mai fost director al CFR SA Cluj, după ce anterior a fost şeful Gării Bistriţa. Avansările lui Ceşa sunt legate de ascensiunea unui alt şef bistriţan din cadrul CFR, Macarie Moldovan, fratele unui baron PSD local, Emil Radu Moldovan, şeful PSD Bistriţa Năsăud, care la rândul lui a lucrat în cadrul CFR. Ulterior, Ceşa a devenit şef divizie trafic şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Electrificare CFR SA, şef al CFR Cluj, şi apoi director general al CFR SA, din cauza unei decizii pe care nu a luat-o Ion Simu-Alexandru. Ulterior a trecut în funcţia de director general adjunct tehnic al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb